Düğün Takıları Kimde Kalmalı?
“Takılar damadın ailesinde mi kalsın yoksa kızın ailesinde mi kalsın?” şeklinde bir kavga ve çatışma hali çoğu düğünde yaşanır. Peki kimde kalmalı?
Düğünde Takılan Takılar Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Bu, önemli bir gündem konusudur. Kaç yıllık evli olursa olsun, evli çiftler arasında düğünde takılan altınlar her zaman mevzu bahis edilir. “Annen şunu taktı, baban bunu taktı. İçi boş takıldı, dolu takıldı, kandırıldım, şunu söz vermiştiniz de olmadı…” Ya da düğünde takılan takıları çocuklar taşıyamazmış gibi, “Takılar damadın ailesinde mi yoksa kızın ailesinde mi kalsın?” şeklinde bir kavga ve çatışma hali çoğu düğünde yaşanır. “150 Soruda Evlilik Okulu” kitabının yazarı, Aile ve Evlilik Terapisti Psikolog Fatma Taş, bakın bu konuya nasıl açıklık getiriyor:
Hediye Maksadını Aşmamalı Öyle Değil mi?
“Bana gelen birçok danışanda aynı probleme rastlıyorum ve keşke şu geleneksel takı muhabbeti olmasa diyorum. Bu tartışmalar daha evliliğin başında gençleri mutsuz edecek tartışmalara sürükler. Hediyeleşmek güzeldir, herkes gönlünden ne koparsa, sorun çıkarmadan, 'Sen bizim için değerlisin.' Mesajını verecek bir şeyler takdim etmelidir. Bunun asıl amacı; evliliğin maddi yükünü paylaşarak, çiftlere biraz olsun katkı sağlamaktır. Bu nedenle, takıların gençlerde kalması gerekir.
Düğün Öncesi Astronomik Harcamalar Yapmak Doğru mu?
Ayrıca, bazı yörelerde gelenekler uğruna çok astronomik harcamalar yapılır. Bu da kimi zaman sorunlara yol açıp gençlerin huzurunu bozabiliyor. Altın bir metadır. Gelip geçicidir. Hal böyleyken, takıların sorun haline dönüştürülmemesi gerekir. Belki geleceği garanti altına almak anlamında güzel bir adet ama bunun için huzursuzluk çıkarmaya değmez. Sonuçta gönüller altın olsun, yürükler altın olsun, her şey halledilir."