TATLILAR

Tatlı Krizleri İçin Öneri: Çilekli ve Muzlu Yulaf Lapası

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 01.06.2022 - Güncelleme : 29.03.2024

İşyerinde stresli bir günün ardından, kötü bir haber aldığınız zaman ya da bütün gün çocuklara bakmaktan yorulduğunuz bir an olabilir. Ve bazen sebepsiz yere, kendinizi bütün gün tatlı yemeye programlanmış gibi hissedebilirsiniz. 

Tatlı krizlerinizde sizi mutlu edecek bir tarif Beslenme Diyet Uzmanı Dyt. Benan Koç'tan...

Tatlı Krizleri İçin Öneri Çilekli ve Muzlu Yulaf Lapası

 Bir öğün atladığınız ve bir şeyler yemeniz gerektiği için mi tatlı bir şeylere aşeriyorsunuz, yoksa stres, yorgunluk veya can sıkıntısından mı tatlı yemek istiyorsanız?

 

 

Şeker İsteği Nasıl Durdurulur?

1. Kilo Verme Sürecinde Ani Tatlı Krizleri İçin Ne Yapmalı?

  • Tatlı Krizleri İçin Öneri: Çilekli Yulaf Lapası  

Malzemeler: 

  • 1 su bardağı günlük süt
  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi (rondodan çekilmiş) 
  • ½ muz 
  • 10 adet çilek
  • 1 tatlı kaşığı bitter damla çikolata 
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi rendesi 

 

Yapılışı: 

• Sütü ve yulafı bir kapa koyalım kısık ateşte puding kıvamına gelinceye kadar pişirin.

• Daha sonra ateşten alıp içine muzu koyup çatalla karıştırın. 

• Üzerine çilek dilimleri, hindistan cevizi rendesi ve bitter çikolata ile süsleyin.

• Afiyet olsun! 

Kilo Verme Sürecinde Tatlı İsteğini Bastırmanın Yolları 

2. Karnınız mı Zihniniz mi Aç?

  • Düşük kan şekeri seviyeleri

Kan şekeri seviyemiz çok düştüğünde, canımız tatlı bir şeyler çekebilir (örneğin, bir öğünü atlarsak veya karbonhidratlardan kaçınırsak). Bunun nedeni, beynimizin birincil yakıt kaynağının bir şeker türü olan glikoz olmasıdır. Beynimiz yeterli miktarda glikoz alamazsa, bize glikoz içeren bir şeyler yememizi söyleyen sinyaller gönderebilir, böylece beyniniz çalışması için ihtiyaç duyduğu enerjinin hazır bir kaynağına sahip olur.

  • Tatlı Krizlerini Önlemek İçin Yüksek Lifli Gıdalar Tüketin

Meyve, sebze ve tahıllarda (yulaf, baklagiller ve tohumlar gibi) bulunan çözünür lif, bağırsaklarınızda su ile şişer ve kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur. Kan şekeri seviyenizi dengeleyebilir ve şeker isteğinizi yönetmenize yardımcı olabilir. Her öğünde yüksek lifli besinler tüketmeye çalışın.

Zihin Açlığının Önüne Geçin

  • Şeker isteğinizin nedenini bulun

Bir öğün atladığınız ve bir şeyler yemeniz gerektiği için mi tatlı bir şeylere aşeriyorsunuz, yoksa stres, yorgunluk veya can sıkıntısından mı tatlı yemek istiyorsanız? Eğer bu gerçek açlıktan başka bir nedenden kaynaklanıyorsa (can sıkıntısı gibi), o zaman buna aç olmadan yemek yeme veya 'zihin açlığı' denir ve önce bu durumu ele almanız gerekir.

Eğer sıkıldıysanız, zihninizi oyalamak için yemekle ilgili olmayan bir şeyler bulun. Stresliyseniz, kendinizi stresli ortamdan uzaklaştırın ve stres seviyenizi azaltmanıza gerçekten yardımcı olabilecek bir şeyler yapın: Yürüyüşe çıkın, nefes egzersizleri yapın, biraz temiz hava alın, biraz müzik dinleyin, bir arkadaşınızla sohbet edin veya stresinizi yönetmenize yardımcı olabilmek için bir uzmandan yardım alın. Özetle can sıkıntınızı gidermek için yemeğe özellikle de tatlılara yönelmeyin... 

  • Protein bazlı atıştırmalıklar yiyin

Protein kan şekeri seviyenizi dengelemeye yardımcı olur ve kendinizi tok hissetmenizi sağlar, bu da şeker isteğinizin azalmasına yardımcı olabilir. Atıştırmalıklarınıza az yağlı ev yoğurdu veya bir avuç fındık gibi bir protein kaynağı eklemeyi deneyebilirsiniz. 

  • Canınız Tatlı İstediğinde Önce Su İçin

Dehidrasyon (susuzluk) sıklıkla şeker isteğiyle karıştırılabilir. Canınızın tatlı çektiğini hissediyorsanız, önce büyük bir bardak su için ve ardından hâlâ tatlı bir şeyler isteyip istemediğinizi yeniden değerlendirin. Sonuçta gerçekten ihtiyacınız olanın yalnızca su içmek olduğu gerçeğiyle yüzleşemebilirsiniz... 

  • Yetersiz Uyku Tatlı İsteği Duymanıza Neden Olabilir

Sürekli tatlıya aşerme, beyninizde siz onu tatmin edene kadar devam eden bir sinyal gibidir. Yeterince uyumadığınızda vücudunuz enerji eksikliğini telafi etmek için şeker ister. Vücudunuzun gereksiz taleplerde bulunmasını önlemek için her gece altı-sekiz saat kesintisiz uyku aldığınızdan emin olun.

Konular :

#kilo verirken tatlı krizleri #tatlı krizlerini önlemek #hafif tatlı, tatlı krizleri için öneriler #tatlı krizi