ÇAY SAATİ İKRAMLARI

Refika Birgül'den Damla Sakızlı, Bademli Kavala Kurabiyesi

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.07.2019

Refika Birgülden Damla Sakızlı ve Bademli Kurabiye

Usta aşçı Refika Birgül'ün birbirinden lezzetli tariflerinden birini sizlerle paylaşıyoruz. Damla sakızının damakta bıraktığı eşsiz tatla meşhur Kavala kurabiyesini siz de evlerinizde deneyebilirsiniz.

Geçmişten günümüze uzanan geleneksel bir lezzet Kavala kurabiyesinin hikayesini biliyor musunuz?

Edirne bademli kurabiyesi ya da yaygın kullanılan ismiyle Kavala kurabiyesi Edirne’nin bilinirliğine azımsanmayacak değer katan gastronomik bir öğedir. Yunanistan topraklarındaki Kavala şehrinin adıyla anılması, buradan tescillenmesi tuhaf görünse de, Kavala şehrinin geçtiğimiz yüzyıla kadar Osmanlı coğrafyasının bir parçası olması durumu anlaşılır kılmaktadır.

Osmanlı’da saray mutfağının bir öğesi olarak Türk ustalarca bu lezzetin hazırlandığını biliyoruz. Mübadelelerle yer değiştiren halklar yaşadıkları yerlerin kültür öğelerini de beraberlerinde yeni coğrafyalara taşımış hatta daha fazla sahipleniş göstermişlerdir. Edirne bademli kurabiyesinin Kavala kurabiyesine dönüşmesinin hikayesi de böyledir.

Gelelim Kavala Kurabiyesi Yapmak İçin Gerekli Olan Malzemelere

Malzemeler:

250 gr oda sıcaklığında tereyağı

1,5 su bardağı pudra şekeri

1 yumurta

2 çorba kaşığı yoğurt

1 çay bardağı fındık yağı

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilin

700 gr, 4 bardak, kavrulmuş un

200 gr badem

1 silme çay kaşığı damla sakızı

Refika Birgülden Damla Sakızlı ve Bademli Kurabiye

Refika Birgülden Damla Sakızlı ve Bademli Kavala Kurabiyesi

Kavala Kurabiyesi Nasıl Yapılır?

• Unu geniş bir tencerede orta ateşte, kokusu çıkana kadar rengi hafif kahverengi oluncaya kadar devamlı karıştırarak kavurun.

• Bademi irili ufaklı parçalar halinde doğrayın. Bir tavada yağsız olarak renkleri hafif koyulaşıncaya kadar yaklaşık 3-4 dakika kavurun. Bir kenara soğumaya bırakın. Bademlerin bir kısmını sadece ortadan ikiye bölerek kurabiyelerin üzerlerinde güzel görünmeleri için ayırın.

• Damla sakızı donması için buzluğa koyun. Böylelikle havanda dövmeniz daha rahat olur. Buzluktaki sakızları çıkartıp havanda dövün. 1-2 dakika dövmeniz yeterli.

• Geniş bir yoğurma kabına damla sakınızı, tereyağını, pudra şekerini, yumurtayı, yoğurdu, fındık yağını ve şekerli vanilini koyup ellerinizle karıştırın.

• Soğuyan unu elekten geçirerek oluşan karışıma kademe kademe ekleyin. Hamur, kabın kenarlarına ve elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Son olarak kavrulmuş bademlerinizi de ekleyip iyice karıştırın.

• Hamurunuzu yağlı kağıdın üzerine alın ve 2 cm kalınlığında yayıp dikdörtgen haline getirin. Buzdolabında 30 dakika dinlendirin.

• Sonra düz bir bardağın ağzı veya kurabiye kalıbı ile ay şekli vererek çıkartın. Bunun için önce yarım bir yuvarlak çıkarın. Daha sonra ilk kestiğiniz parçanın hamurda yarattığı boşluktan devam ederek ay şekilleri çıkarabilirsiniz. Bu şekilde bir şekil diğerinin oluşmasına yardım edecek ve ziyan olmayacak. Çıkan parçaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize yerleştirin. Kalan hamuru birleştirip tekrar ay şeklinde çıkartın

• Ayırdığınız bademleri üzerlerine yerleştirin. 180 derece fırında kurabiyeler hafif rengini değiştirene kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin. Piştikten sonra bir süre soğuması için bekleyin. Dilerseniz üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.

Konular :