HASTALIKLAR

Doğum Kontrol Hapları Hangi Hastalığı Tetikliyor?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.05.2022

Doğum Kontrol Hapları Hangi Hastalığı Tetikliyor

Ülkemizde her 3 kişiden 1’inde görülen hipertansiyon, inme, kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu, periferik damar hastalığı, aort yırtılması ve böbrek yetmezliği gibi hedef organ hasarı oluşturabiliyor.

Sinsi Bir Hastalık Olduğu İçin Fark Edilmeyebiliyor…

Hipertansiyonun yıllarca hiçbir belirti vermeden gizlenebileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kadir Polat, yüksek tansiyonun önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını vurgulayarak, bizlere alınabilecek önlemleri anlattı.

Dünyada en önde gelen ölüm nedenlerinden biri olan hipertansiyon, ülkemizde her 3 kişiden 1 kişide görülüyor. Hastalığın büyük kısmı orta yaş grubunda görülürken, 30 yaş altında görülme oranı ise %12 olarak belirtiliyor. Kadınlarda erkeklere oranla daha az rastlanılan hipertansiyon yıllarca hiç belirti vermeden gizlenebiliyor ve inme, kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu, periferik damar hastalığı, aort genişlemesi ile yırtılması ve böbrek yetmezliği gibi hedef organ hasarı oluşturabiliyor.

Hipertansiyonun Belirtileri Nelerdir?

Baş ağrısı, ense ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, görmede bozukluk, göğüs ağrısı, kulaklarda çınlama, bacaklarda şişlik en sık görülen hipertansiyon belirtileridir. Ancak hastaların bir kısmında yüksek kan basıncına rağmen belirtiler görülmeyebilir.

Hipertansiyonun %85-95’i nedeni belli olmayan tansiyon olarak sınıflandırılır. %5-15’i ise bir nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Bu nedenin ortadan kaldırılmasıyla tansiyon hastalığı tedavi edilir.

Ağrı Kesiciler Hipertansiyona Neden Olur mu?

Tiroid hastalıkları, böbrek üstü bezinden hormon salgılayan iyi huylu tümörler, böbreğe giden damardaki daralma ve aort damarındaki doğumsal daralma (koarktasyon) en sık görülen sekonder hipertansiyon nedenleridir.

Kimler Risk Altında?

Anne, baba veya kardeşlerinde hipertansiyon bulunan kişilerde hastalığın gelişme riski daha yüksek. Genetik faktörler, obezite, stres, hareketsiz yaşam tarzı, sigara ve haftada 4-5 kadehten fazla alkol tüketimi hipertansiyona sebep olaiblir. Bel çevresinin kadınlarda 88 cm’nin, erkeklerde ise 102 cm’nin üzerinde olması hipertansiyon gelişimi açısından risk oluşturur. Vücut kitle endeksinin 25kg/m2’nin altında olması hastalığa karşı koruma sağlarken, bu oranın üstünde olan kişilerde hipertansiyon riski de artış gösterir.

Doğum Kontrol Hapları Hipertansiyona Sebep Olur mu?

Tüm bunların dışında doğum kontrol hapları ve ağrı kesiciler vücuttaki kan basıncını yükselterek hipertansiyona neden olabilir.

Hipertansiyon Hastası Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Kan basıncı ölçülerek, hipertansiyon hastası olup olunmadığınız anlaşılabilir. Bu ölçümün uygun şart ve ortamda yapılması gerekiyor. Özellikle son yarım saat içinde kahve, çay, sigara içmemiş olmak, on dakika oturur şekilde dinlenmiş olmak gerekiyor.

Tansiyonunuzu Mümkünse Düzenli Olarak Evde Ölçün

Bununla birlikte çalışmalar, ofis dışı ambulatuvar kan basıncı ölçümü veya evdeki ölçümlerin ofis ölçümlerine göre hedef organ hasarı ve kardiyavasküler hastalık riskiyle daha kuvvetli ilişki olduğunu göstermektedir.

Tansiyonunuzu Ofiste Ölçmeyin Çünkü…

Ofis ölçümlerinde strese bağlı olarak beyaz önlük hipertansiyonu görülebilmektedir. Bu nedenle evdeki ölçümler günlük yaşamdaki kan basıncını daha iyi yansıtması ve çok sayıda ölçüm alınması nedeniyle daha anlamlıdır. Bazı hastalarda da kan basıncı evde yüksek hastane ölçümünde normal çıkabilmekte, bu da maskeli hipertansiyon olarak tanımlanmaktadır” dedi.

Hipertansiyondan Korunmak Mümkün mü?

Hipertansiyona karşı yaşam tarzı değişikliği, tedavi ve korunma temeli oluşturabilir. Peki neler yapabiliriz? İşte, hipertansiyondan korunmak için yapılması gerekenler.

• Kan basıncı takibinin yapılması

• Sigaranın bırakılması

• Alkol tüketiminin hafta en fazla dört kadeh ile sınırlandırılması

• Günlük tuz tüketiminin azaltılması

• Düzenli fiziksel egzersiz yapılması

• Haftada 5 gün tempolu yürüyüş yapılması

• Aerobik egzersizlerin yapılması (yüzme, bisiklete binme vb.)

• Kilonun kontrol edilmesi

• Stresle mücadele edilmesi

• Düzenli doktor kontrolü

Konular :