DİYET

"Esnek Kısıtlama" ile Kilo Almaya Son Verin

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 15.07.2015

Esnek Kısıtlama Yöntemiyle Kilo Kontrolü

Uzmanlar şimdilerde,sağlıklı beslenmenin ve uzun dönemli kilo kontrolünün en iyi yolu olarak, “esnek kısıtlama” yaklaşımını öneriyor.

Beslenme uzmanları, isteklere ket vurma düşüncesinden nefret ediyor. Bu düşünce bizi o yıkıcı “ya hep, ya hiç” mantığına götürüyor ve ipin ucunu kaçırdığınızda kendimizi hata yapmış, başarısız olmuş gibi hissetmemize neden oluyor. Bunların hepsi de özsaygımıza zarar veriyor. Peki nasıl her yiyeceği yiyerek kilo kontrolü sağlanabilir?

Artık Kalori Hesabı Yapmayın

Esnekkısıtlamayaklaşımı “ya hep ya hiç” mantığını ve bu mantığın doğurduğu kaçınma-aşırı yeme döngüsünü önemli ölçüde azaltıyor. Bu da, sevdiğiniz yiyeceklerden az miktarda yiyerek tatmin olabilmeniz anlamına geliyor. Çünkü bunun “son şansınız” olmadığını, o yiyeceği daha sonra yine yiyebileceğinizi biliyorsunuz. Bir bardak kolayı, en sevdiğiniz tatlıyı, iştah açıcı kızarmış etleri ve parmaklarınızla yiyeceğiniz bir kase çıtır cipsi azar azar yemeyideneyin. Kalori hesabı yapmayın ve bir tabağa doldurabileceğiniz kadarını doldurma düşüncesine saplanmayın. Aldığınız duyuma konsantre olursanız, koca bir tencereyle değil, azıcık bir şeyle tatmin olabileceğinizi göreceksiniz.

"Ya Hep Ya Hiç" Mantığını Rafa Kaldırın!

Yemeğin ucunu kaçırırsanız, bunu telafi etmek için kendinizi kesinlikle aç bırakmayın. Bu sizi daha büyük bir isyana götürür ve sonunda daha da çok yersiniz. Bunun yerine, yemeği fazla kaçırdığınız günün ertesi günü, taze meyve ve sebzeyle beslenme kararı alın. (etin, makarnanın vb. yerine öğünlerinizin merkezine bunları koyun.)

Bol bol su için. Daha sağlıklı, daha düşük yağlı seçimler yapın; et yerine balık,tatlı yerinemeyve yemekgibi. Gününüzü, geride bıraktığınız güne hınç besleyerek değil; saf, taze ve enerji verici besinlerle bedeninizi doldurduğunuzu düşünerek geçirin. Böylece kendinizi olumlamış olursunuz.

Şimdi oturun, gözlerinizi kapatın ve her lokmanın tadını çıkarın.

Konular :