HAMİLELİK PSİKOLOJİSİ

Sağlıklı Gebelik Süreci İçin Nelere Dikkat Edilmeli? Anne Adayları Hamilelikte Psikolojik Kaygılarını Nasıl Yenebilir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.01.2013 - Güncelleme : 20.10.2022

Sağlıklı doğum için, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı eş değerde önemlidir. Anne adaylarının hamilelikte psikolojik kaygılarını nasıl azaltabileceklerini ve sağlıklı gebelik süreci için nelere dikkat edilmesi gerektiğini uzmanlara sorduk. 

Anne adayları bu dönemde, sık sık “Nasıl bir anne olacağım?" "Eşimle ilişkim eskisi gibi mi olacak” sorularını kendilerine yöneltirler. Bunların yanı sıra, hamilelik döneminde anne adaylarının aşırı kilo almak ve eşinin artık kendisini beğenmeyeceği gibi endişeleri, hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atabiliyor.

Uz. Psikolog Sevda Sevimli Yurtseven, hamilelik döneminde görülen psikolojik kaygılar ve bununla başa çıkabilme yolları hakkında; Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazlı Korkmaz ise sağlıklı gebelik sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair anne adaylarına önemli bilgiler verdi. 

Sağlıklı Gebelik Süreci İçin Nelere Dikkat Edilmeli

Sağlıklı hamilelik için nelere dikkat edilmeli? Depresyondan korunmanın yolları neler? 

Hamilelikte Hassas Ruh Hali ve Kaygı Normal mi?

1. Hamilelik Endişeleri ile Baş Etmenin Yolları 

Anne adayının doğum fizyolojisini ve gebe psikolojisini iyi tanıması, beslenme alışkanlıkları ve çeşitli bedensel egzersizlerle doğum ve sonrasına hazırlık yapması önemli.

Hamilelik süreci vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle fiziksel ve psikolojik anlamda oldukça özel bir dönem. Doğum yolculuğundaki gebenin doğru bilgiler ışığında ve özgüvenle bebeğini dünyaya getireceği güne hazırlanması gerekiyor.

Bebeklerini dünyaya getirmeye hazırlanan ailelerin doğum öncesindeki ve doğum esnasındaki süreçlere ilişkin doğru bilgilenmesinin hamilelik sürecinin güven içinde yürümesinde en önemli etkenlerden biridir.

Çocuk sahibi olmaya karar vermek, ikili ilişkiden üçlü bir ilişkiye geçişi ve aile sisteminin yeniden düzenlenişi demektir. Gerçekte var olan sistem, artık işlevselliğini yitirecek ve yerine farklı bir sistem kurulacaktır. Yapılan planlar ile gerçekler uyuşmayabilir. Ne kadar çok kesin kalıplı plan yapılırsa gerçekleşmediğinde hayal kırıklığı o kadar fazla olmaktadır.

 

Hamilelikte Nelere Dikkat Edilmeli? 

Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle gebelikte pek çok fiziksel ve psikolojik dönüşüm yaşanıyor. Gebenin doğum sürecindeki fizyolojisini iyi tanıması ve baş etmesi gereken değişken duygu durumlarına karşı bilinçli yaklaşımı hem kendisinin hem de bebeğinin sağlığını olumlu anlamda etkiliyor.

Her anne adayının hamilelik sürecinde kaygı ve hassasiyet yaşaması normal bir durum. Bu kaygıların bir kısmı vücuttaki fiziksel değişikliklere bağlı, bir kısmı da bebek sahibi olmanın yaşantımızla olan bağlantısıyla ilgili olabiliyor. Gebenin bu zorlu ama bir o kadar dönüştürücü süreci olduğu gibi kabullenerek doğuma özgüvenle hazırlanmasını sağlamak gerekir.

Sağlıklı doğum için gebenin hem fiziksel hem ruhsal sağlığı eş değerde önemsenmeli. Anne adayının doğum fizyolojisini ve gebe psikolojisini iyi tanıması, beslenme alışkanlıkları ve çeşitli bedensel egzersizlerle doğum ve sonrasına hazırlık yapması önemli.

Doğum öncesi ve sonrasındaki süreçlere dair bilgi ve farkındalıkla ve özellikle yakın çevrenin de desteğiyle anne adayı süreci sağlıkla tamamlayacaktır.

“Nasıl Bir Anne Olacağım”, “Eşimle Eskisi Gibi mi Olacağız” Endişelerine Kapılmayın 

Hamilelik döneminde kadınlar hormonal değişimlerle beraber bebeği korumak ve kollamak için doğal olarak bebeğe yönelirler, merkez artık bebektir ve bebeğin sağlığı annenin sağlığı ile orantılı gelişmektedir. 

Özellikle beslenmeye dikkat etmek bu dönemde çok önemlidir. Hamilelik döneminde bulantı, iştahsızlık, yorgunluk ve uyku değişiklikleri görülebilir. Bu dönemde karmaşık duygular, kararsızlık, bebeğin sağlığı hakkında yoğun endişe hissedilebilir. Anne adayları sık sık “nasıl bir anne olacağım, eşimle ilişkim eskisi gibi mi olacak” sorularını kendisine yöneltmektedir.

 

Hamilelikte Kilo Takıntılarızı Bir Kenara Bırakın; Sağlıklı Beslenin

2. Hamilelikte Kilo Alma Korkusu 

Anne adayları kilo kaygısıyla gereksiz diyet yapmamalı. Hamilelik döneminde anne adayının özellikle kendi bedeni ile ilgili endişeleri ve takıntıları ön plana çıkmaktadır. Eşinin kendisini beğenip beğenmeyeceği ve eskisi gibi çekici olmadığı endişeleriyle gereksiz rejimler yapılır. Oysa bu dönemde asıl önemli olan, bebeğin sağlık durumudur. Bebeğin sağlığı için yeterli besinin alınması çok önemlidir.

Anne adayının kilo alımı ve beden değişikliği, hamilelik döneminden sonra sona ermektedir. Bu bilinçle yaklaşıldığında, ne gereğinden fazla,  ne de az beslenmelidir.

 

Plansız Gebeliklerde Hamilelik Depresyonu Sık Görülüyor 

3. Hamilelik Depresyonunun Belirtileri 

Anneliğe hazır olmak; bebeği taşımak, korumak, geliştirmek gibi kavramlara sahip olmayı ve bir canlının sorumluluğunu alabilme olgunluğunu gerektirmektedir. Özellikle plansız gebeliklerde bu olgunluk gelişmediğinden bebekten çok anne adayının kendi ile ilgili kaygıları ön plana çıkmaktadır.

Sağlıklı Gebelik Süreci İçin Nelere Dikkat Edilmeli

Sağlıklı gebelik sürecinde eşlerin desteği önemli. 

Eğer anne adayında yorgunluk, isteksizlik hiçbir şeyden zevk alamama, alınganlık, sürekli ağlama hali, konsantrasyon güçlükleri ve aşırı öfke görülüyor ise “hamilelik depresyonu” yaşıyor olabilir.

 

Eşler Hamilelik Döneminde Birbirlerine Destek Olmalı 

4. Hamilelik Sürecinde En Büyük Destek Eşten Gelmeli

İyi iletişimin olduğu bir ilişkide, anne adaylarının eşleri ile olan ilişkileri gelişir ve derinleşir. Hamilelik döneminde baba adaylarına da önemli görevler düşmektedir. Eşinin hamileliği sürecinde; kontrollere beraber gitmek, bebek ile ilgili alışverişlerde birlikte olmak, eşinin endişelerini önemsemek ve doğru şekilde iletişim kurabilmek önemlidir. Anne adayı bu dönemde hassas ve alıngan olur.

Bu nedenle anne adayının bedenindeki değişimle alay etmemek ve olumlu sözlerle bu özel süreci birlikte geçirmek çok değerlidir.

5. Hamilelikte Yoga Yapmanın Yararları 

Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazlı Korkmaz, anne adaylarına bu süreçte yoga ve egzersiz yapmanın faydalarını anlattı:

"Yoga, fiziksel hareketlerle insan zihninin deşarj edildiği bir eylem. Burada yeni bir canlı dünyaya getirirken kadın için de bir yeniden doğuş ve dönüşüm söz konusu. Bu dönüşümün sağlıklı tamamlanması için bedenin ve ruhun hazır olması gerekli.

Kadının vücudunu serbest bırakabilmesi için kendi özüne inmesi, bilinçaltı ile yüzleşmesi, anneliğini sağlıklı bir şekilde karşılaması ve doğum korkusunu yenmesi adına çok önemlidir.

Ruhsal faydalarının yanı sıra hamile yogası ile bedeni hareketli kılarak dolaşım sistemini çalıştırıyor ve değişen beden yapısına uyumu geliştiriyoruz. Bel ve sırt ağrıları ile krampların azaltılmasında, alt bedende oluşabilecek ödem ve varisleri önlemede de etkili oluyor."

Sağlıklı Hamilelik Süreci İçin Ne Yemeli?

6. Sağlıklı Gebelik Süreci İçin Beslenme

Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazlı Korkmaz anne adaylarının beslenmesi ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu:

"Anne adayının yeterli ve düzenli beslenmesi büyük önem taşıyor. Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini tamamlayabilmesi için tüm besin gruplarından yenilmeli. Öğünler 3 ana 3 ara menü şeklinde olmalı ve uzun süre aç kalınmamalı.

Yapılan çalışmalar beslenmenin; bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi, anne karnında ölüm, erken doğum ve gebelik tansiyonunu doğrudan etkilediğini gösteriyor. Bebeğin kemik yapısı 4-6 haftadan itibaren oluşmaya başladığı için pastörize süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi gerekiyor.

Sinir sisteminin oluşumu, kas gelişimi ile enzim ve hormonların düzeni gibi pek çok süreç için protein kaynaklarına başvurulmalı. Haftanın en az 3 günü yumurta ve en az 2 günü de iyi pişmiş et beslenme listesinde bulunmalı. Bol su içilmeli, aşırı yağlı ve tatlı yiyeceklerden uzak durulmalı, mümkün olduğunca taze sebze ve meyve tüketilmelidir."

Konular :

#sağlıklı hamilelik dönemi #hamilelikte psikoloji #hamilelik depresyonu #hamilelikte endişe #hamilelikte kaygı #hamilelikte beslenme #gebelikte psikoloji #gebelikte depresyonc#gebelik süreci #hamilelikte kilo takıntısı #nasıl bir anne olacağım #eşimle eskisi gibi olmak #plansız gebelik