ERGENLİK DÖNEMİ

Anne Babalar Dikkat! 16 Yaş Mitomaninin Başladığı Yıllar...

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 07.11.2016

Amacı Olmadan Sebepsiz Yalan Bu Hastalığın Belirtisi

Mitomani olan kişi, yalanına hem karşısındakini hem kendini inandırıyor...

Çocuğunuz Çok Sık "Hayır Ben Yalan Söylemiyorum" Diyorsa Dikkat!

Yalan söylemeyi alışkanlık getirme yaşının gelişimsel olarak 16 yaş olduğunu söyleyen Psikolog Baykal, mitomaninin normal yalan söylemeden farklı olduğuna dikkat çekti.İşte, Psikolog Bülent Baykal'dan halk arasında "yalan söyleme rahatsızlığı" olarak bilinen 'mitomani' ve tedavisi ile ilgili açıklamanın detayları...

Kimler Mitomani? Ya da Neler Mitomaninin İşaretidir?

Mitomani rahatsızlığı olan kişi, çevresindeki insanlara amacı olmadan ve sebepsiz bir şekilde yalan söylüyor. Zamanla bu durum ileri boyutlara ulaşabiliyor ve uydurduğu bu yalanlara kendisinin inandığı bile görülebiliyor.

Kişi, yalan söyler, kafasında bir şeyler kurar ve bunu devam ettirir. Bu durumların hepsi bir süreklilik içinde gerçekleşir. Söylenen yalanlara karşı taraf inanmaya başladığı anda da kişi, daha fazla zevk almaya başlar.

Ergenlikte Anne Babaya Sürekli Yalan Söylemek

Ergenlik Dönemi ve 16 Yaş Kritik Bir Dönem; Bu Nedenle Anne Babalar Dikkatli Olmalı

Bu tarz davranışların genellikle anne baba tutumları ile meydana gelir ve söylendikçe alışkanlığa da yol açabilir. Çocuk engellendiğinde yalan bastırılıyor, bir süre sonra daha tehlikeli bir şekilde yeniden görülebiliyor. Bu noktada anne babalar çocuğun yalanına karşılık ceza vermek yerine, açıklayıcı bir üslup kullanmalı.

Diğer Önemli Bir Belirti Bu Kişiler Yalanı Ortaya Çıkınca Öfkelenir

Mitomani rahatsızlığı bulunan kişinin söylediği yalanları bir senaryo çerçevesinde uygulayarak aktarır. Kişi, hem kendisini inandırıyor, hem de karşısındaki insana bu durumu aşılamaya çalışıyor. Yalanı çok iyi manipüle edebiliyor ve yalanı fark edildiğinde veya biri bu durumu yüzüne vurduğunda ise, “Hayır ben yalan söylemiyorum” deyip o ortamdan uzaklaşabiliyor. Sadece bununla da kalmayıp öfkeli, agresif tavırlar sergileyebiliyor. Bunun da bazı kişilik bozukluklarından muzdarip kişilerin daha çok yaptıkları gözüküyor.

Mitomani Rahatsızlığı Olan Kişinin Ailesine ve Diğer Yakınlarına Önemli Görevler Düşüyor

Bir sorun olduğunu genellikle yakınları fark eder ve bu durumda yapılması gereken en önemli şey; çok fazla üstüne gitmeden, onu tedaviye ikna etmeye çalışmaktır. Etrafınızda bu tür insanlar ile karşılaşıyorsanız onları eleştirmek yerine uzmandan yardım almalarını sağlayın.

Konular :