ÇOCUK GELİŞİMİ

Oyunlar, Zekayı Geliştirir mi?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 30.04.2018

Oyunlar Zekayı Geliştirir mi

TÜZDER Başkanı Tunahan Coşkun: “Okullarda zeka ve akıl oyunları dersi zorunlu olmalı”

Anadolu uygarlığının hiçbir zaman çocuğunu oyunsuz bırakmadığını, yapılan arkeolojik kazılarda Anadolu’nun her köşesinde çocuklara ait oyunlara rastlanıldığını belirten TÜZDER Başkanı Coşkun, okullarda zeka ve akıl oyunları dersinin zorunlu olmasını öneriyor.

Oyun çocuğa öğretemeyeceğimiz konuları, kendi deneyimleriyle öğrenmesi için en uygun araçtır. Çocuk oyun esnasında duygu ve düşüncelerini açar. Deneme yanılma yolu ile problemlere çözüm getirmeyi ve belirli riskleri göze alma deneyimi kazanır.

Peki oyun zekâyı geliştirir mi?

Bu sorunun cevabı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Tüm Üstün Zekalılar Derneği TÜZDER işbirliğiyle gerçekleştirilen bilimsel araştırmayla arandı.

TÜZDER Başkanı Tunahan Coşkun, bilimsel araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

8 DERECE ARTIŞ GÖZLENDİ

“Araştırma kapsamında, Zeka ve Akıl Oyunları Eğitmenliği Kursu’na katılan 30 üniversiteli genç tarafından hafta sonları sosyal bir proje olarak zeka ve akıl oyunları atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Proje kapsamında yetenek ve zeka testleri öğrencilere, programın başında ve sonunda (ön test- son test olarak) uygulandı

Araştırma sonucunda zekâ ve akıl oyunları atölye çalışmasına katılan her öğrencinin farklı kazanımlar elde ettiği görüldü. Ön test ve son test değerlendirmelerinde bütün değişkenler dikkate alındığında; öğrencilerde sözel alanda ortalama 6,8; performans alanında ortalama 7,5 ve bütün puan alanında ortalama 8 derece artış olduğu gözlendi.”

Oyunlar Zekayı Geliştirir mi

OKUL ÖNCESİ VE İLKOKULDA OLMALI

Zeka oyunları dersinin okul öncesi ve ilkokul kısmına konulması gerektiğini ifade eden Coşkun, ‘Zeka oyunları dersi nedir?’, ‘ Kim tarafından verilmelidir?’, ‘İçeriği ne olmalıdır?’ konularında şu bilgileri verdi:

“Zeka oyunları dersinin mevcut kağıt-kalem, ya da oyuncak diye ifade edilen basit materyaller yerine bizzat kazanım temelli olarak geliştirilmiş ve sonuçları bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış zeka oyunları ile yapılması gerekmektedir. Ayrıca bu ders için mümkünse çocukların zihin dünyalarında farklı pencereler aralayacak nitelikte görsel içerikler kullanılarak sıra dışı bir sınıf oluşturulmalıdır.

Nasıl ki bilgisayar dersi laboratuvarda beden eğitimi spor salonunda ya da bahçede yapılıyorsa zekâ oyunları dersi de zeka atölyesi tarzında tasarlanacak farklı sınıflarda yapılmalıdır. Bu konuda Türkiye de bir ilk olan İstanbul’daki Boğazhisar Eğitim Kurumları’nın Zeka Atölyesi örnek olarak gösterilebilir.

Zekâ oyunları dersinin mevcut sistem içinde Üstün Zekalılar Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olanlar ve bu alanda eğitim almış branşlar tarafından verilmesi uygun olacaktır. TÜZDER’in düzenlemiş olduğu zeka-akıl oyunları eğitmenliği eğitimini alan eğitimciler tarafından da verilebilir.”

Konular :