ÇOCUK GELİŞİMİ

Açık Havada, Yaşıtlarıyla Oyunlar Oynasınlar

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 31.05.2022

Açık Havada Yaşıtlarıyla Oyun Oynasınlar

Pandemi sebebiyle geçtiğimiz son iki yılda çocuklar çok fazla hareketsiz kaldı. Çocukların bu dönemde evde daha çok kaldıkları için oturarak ya da telefon, tablet veya bilgisayar karşısında vakit geçirmeleri çok yaygınlaştı. Bu durum ise uzmanlara göre hem fiziksel hem de ruhsal açıdan pek çok sağlık sorununu beraberinde getiriyor.

Bedensel ve Ruhsal Gelişimleri İçin Hareket Şart

Yazın gelmesiyle beraber çocukların açık havada daha fazla zaman geçirmesi gerektiğinin önemini anlatan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Nihal Özaras, fiziksel olarak hareketli olmanın bedensel ve ruhsal açıdan son derece yararlı olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü’nün çocuk ve ergenlerin günde en az bir saat fiziksel olarak aktif olmalarını önerdiğini anlatan Doç. Dr. Özaras, açık havada oynamanın kas iskelet sistemi için çok yararlı olduğuna dikkat çekti.

Pandemi Alışkanlıklarını Bırakma Zamanı

Koşma, zıplama, yürüme, uzanma, tırmanma gibi hareketler içeren sporlar veya ev dışında oynanan oyunların, kas iskelet sistemi, denge ve koordinasyon, kalp damar sistemi açısından sayısız faydaları bulunuyor.

Günde en az 1 saat hareket etmeliler!

Çocuk ve ergenlerin günde en az bir saat fiziksel olarak aktif olmaları gerekiyor. Bu planlanmış bir spor aktivitesi olabileceği gibi yürümek, parkta ya da bahçede oynamak şeklinde de olabilir.

Açık havada oynamak çocuğun gelişimine katkılar sağlıyor

Çocuklarda fiziksel olarak aktif olmanın hem bedensel ve hem de ruhsal sağlık açısından çok önemlidir. Koşma, zıplama, yürüme, uzanma, tırmanma gibi hareketler içeren sporlar veya ev dışında oynanan oyunların, kas iskelet sistemi, denge ve koordinasyon, kalp damar sistemi açısından sayısız faydaları bulunuyor. Ayrıca kalori harcanmasını sağladıkları için kilo kontrolünde de yararlıdır.

Çocuğun Hayal Gücü Nasıl Gelişir?

Araştırmalarda, özellikle planlama olmadan serbestçe oynanan sokak oyunlarının, çocukların hayal güçlerini geliştirdiği, yükseklik korkusu gibi bazı korkularının azalttığı ortayaçıktı. Bu araştırmalarda sokak oyunları, yaşıtları ile iletişim becerilerinin ve problemlerle baş etme yeteneklerinin de arttığı ortaya konulmuş.

Bu nedenle çocukların ve ergenlerin mümkünse bol bol temiz havada, yaşıtlarıyla oynayarak vakit geçirmelerini öneriyoruz. Yine sevdikleri spor aktivitelerinde yer almaları fiziksel ve ruhsal gelişimleri için çok faydalı olacaktır.

Konular :