ÇOCUK EĞİTİMİ

LGS Sonrası Anne Babaların Tutumları Nasıl Olmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 01.06.2019

LGS Bitti Peki Ya Şimdi

Kolay değil, sınav anne babası olmak. LGS tamam, peki şimdi ne olacak? LGS sonrası anne babaların tutumları nasıl olmalı? Uzmanlar uyardı: "Sınav sonrası tutumunuz, çocuğunuzda travmatik etkilere yol açabilir."

Ailelerin Sınav Mesaisi Bitmedi

8. Sınıf öğrencileri için testler ve deneme sınavları ile geçen LGS süreci tamamlandı. Bir yıl boyunca sınava hazırlanan öğrenciler, iki oturumda çoktan seçmeli 90 soruya yanıt verdi. Sınavın tamamlanmasının ardından adaylar derin bir nefes aldı ancak ailelerin sınav mesaisi bitmedi.

Ya LGS Kötü Geçtiyse?

Zira, puanların açıklanmasının ardından bu kez de temmuz ayı başında tercih dönemi başlayacak. Peki uzun ve yorucu geçen sınav sürecinin sonunda çocuklarının iyi bir lisenin yolunu tutmasını isteyen aileler sınav sonrasında ne yapmalı? Ya LGS kötü geçtiyse?

Televizyonda Dr. Görkem İldaş’ın hazırlayıp sunduğu eğitim ve gençlik programı "Yolun Başındayken’"de uzmanlar uyardı: "Sınav sonrası tutumunuz, çocuğunuzda travmatik etkilere yol açabilir."

LGS Bitti Peki Ya Şimdi

LGS Sonrası Anne Babaların Tutumları Nasıl Olmalı?

Suçluluk Duygusu Travmaya Neden Olabilir Dikkat!

Psikolojik Danışman Serra Kordel, LGS’ nin bilgiyi ölçen bir sınav olduğunun altını çizdi, sınavı başarılı geçmeyen öğrencilerin suçluluk duygusu yaşamaması gerektiğine dikkat çekti. ‘ Veli ile öğrenci şunu iyi ayırmalı bu sınav sadece bilgiyi ölçüyor, bilgiyi sınıyor. Öğrencinin kişiliğine olumlu veya olumsuz bir atıfta bulunmuyor. Aileler sınav sonrası kullandığı dile dikkat etmeli, aksi taktirde bu durum travmatik etkilerbırakabilir.’ dedi.

Peki LGS Sonrası Anne Babaların Tutumları Nasıl Olmalı?

Anne, baba ve çocuk üçgenini koruyarak sürecin değerlendirilmesini öneren Kordel, başarısızlıkta " neden " sorusuna odaklanılması gerektiğini söyledi.

" Ben sana demiştim " demek yerine, ‘ sen nasıl değerlendiriyorsun bu süreci? Neyi yapmasaydın ya da neyi daha fazla yapsaydın daha iyi olurdu, biz nerede hata yapmış olabiliriz?’ diye sorulması gerektiğini söyledi.

Çocuğunuzu Yargılamayın, Kimseyle Kıyaslamayın

Ailelerin yaptığı en büyük hatalardan birinin de kıyaslama olduğunu belirten Kordel, çocuğun yalnızca kendisiyle kıyaslanması gerektiğinin altını çizdi, anne babalara ‘hatalı mesaj’ uyarısı yaptı. ‘ Kıyaslama yaparak bazen ebeveynler çocuklara şöyle bir mesaj veriyorlar. Sen de beni kıyaslayabilirsin.

Halbuki kıyaslama sadece öğrencinin daha önceki davranışı ve şu an var olan durumla yapılabilir’ diye konuştu. Kordel ‘in ailelere bir de tavsiyesi vardı: sınav başarısı yerine çocuğun güçlü yanlarına odaklanın!

LGS Sonrası Anne Babaların Tutumları Nasıl Olmalı

LGS Sonrası Anne Babaların Tutumları Nasıl Olmalı?

Rehberlik Uzmanı Ebru Tanrıkulu anlattı. Sınavda alınacak puana göre öğrencilerin kaybettiğiniveya kazanamadığını söylemenin doğru olmadığının altını çizen Şeker, LGS sürecinin liseye hazırlık süreci olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

LGS Sonrası Anne Babaların Tutumları Nasıl Olmalı?

‘ Aslında iyi bir lise hazırlığı gerçekleştirdilerve bu da akademik anlamda öğretim süreçlerine hazırlık noktasında onlara iyi bir süreç yaşattı. Artık hazır oldukları lise süreciyle üniversite sınavında elde edebilecekleri başarıyı düşünmeliler’ diye konuştu.

Tercih Yaparken Doğru Karar Vermek Önemli

Temmuz ayında başlayacak tercih sürecinde öğrencilerimizin akademik başarısı, devamsızlık süreci kadar her şey çok önemli. Aldıkları puan üstünlüğüne dayalı olarak yerleştirilecekleri için, öncelikle yapacağımız işlem, bunu yüzdelik dilimleriyle değerlendirmek olacak. Doğru kararlar vermek çok önemli, soğukkanlı olmak gerekiyor.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR