ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuklar İçin Hangi Süt Daha Faydalıdır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 25.04.2022

Çocuklar İçin Hangi Süt Daha Faydalıdır

Anne sütünün bebek beslenmesindeki değeri tartışılmaz. Peki anne sütü yeterli olmadığında bebeği nasıl beslemeliyiz? İnek sütü alerjisi olan çocuklara hangi süt verilebilir? Çocuklar için hangi süt daha faydalıdır? Manda sütü mü keçi mi sütü daha yararlı? Manda sütü bebeklere verilir mi? Keçi sütü neden önemli? Keçi sütü alkali mi? Sağlıklı ve dengeli bir beslenmede keçi sütünün önemini Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Özden Örkcü anlattı.

İnek Sütü ile Manda Sütü Arasındaki Fark Ne?

Öncelikle manda sütü, inek sütüne oranla daha düşük kolestrol içermesine karın daha fazla yağ ve kalori içeriğinde bulundurur.

Kalsiyum açısından oldukça yararlı olan manda sütü; çocuk gelişimi için son derece önemli olan fosfor, potasyum ve magnezyum gibi faydalı mineralleri bünyesinde bulundurur.

İnek Sütü, Manda Sütüne Göre Neden Daha Sarıdır?

İnek sütünün yağı, A vitamini temsilen eden bir karoten olan Beta-karoten aynı zamanda renklendirici pigment içerir. Tabii ki inek sütünün sarımsı rengi başta tükettiği yeme, hayvanın cinsine, yağ taneciğinin boyutu gibi birçok etkene bağlı olarak farklılıklar gösterebilmektedir.

Su oranı ve yağ oranı fazla olmasına karşın manda sütü inek sütüne göre daha beyazdır fakat daha yoğun kıvamlıdır.

Bebeklere Keçi Sütü Verilir mi?

İnek ve manda sütüne göre keçi sütü içeriğindeki yağ dağlımı, küçük boyutlu yağ tanecikelri, homojen proteini ve daha az laktoz bulundurması sebebiyle daha rahat sindirilebilir özelliği bulunmaktadır.

İnek Sütü Alerjisi Olanlar Keçi Sütü İçebilir mi?

Bu sebeple pastörize edilen keçi sütü bebek beslenmesine ihtiyaç halinde eklenebilir. Üstelik inek sütü alerjisi olan çocuklar da pastörize keçi sütü tüketebilir. Aileler dengeli ve sağlıklı bir çocuk beslenmesinde keçi sütüne gereken önemi vermeli.

Keçi Sütünün Besin Değeri Nedir?

Keçi sütünün besin değeri hayvanın ırkına, yediği yeme, laktasyon dönemi ve mevsim gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

Anne sütüne en yakın süt Hangisidir ?

Anne sütü tartışmasız bir çocuk için en faydalı besindir. Fakat yeterli olmadığı durumlarda anneler pastörize edilmiş keçi sütünü de bebek beslenmesine ilave edebilir. Anne sütüne en yakın süt olarak da bilinen keçi sütü folik asit eksikliği dışında çocuklar için son derece besleyici özelliğe sahiptir. Folik asit takviyesi yapıldığı takdirde keçi sütü anne sütüne en yakın olanıdır. Peki inek sütü alerji olan kişilerin manda sütüne alerji olabilir mi? Bu konudaki araştırmalar soruyan henüz net bir cevap vermek için yeterli değil.

İçerdiği vitamin, mineral ve besin kalitesi sebebiyle manda sütü, inek sütünden 10 kat daha fazla protein içermektedir. Isıya son derece dayanıklı olan manda sütü, yüksek protein miktarı sebebiyle yaşlılara ve bebeklere tavsiye edilmemektedir.

Keçi Sütünden Yapılan Yoğurt Bebeklere Verilir mi?

Yeni tatlarla tanıştırıldığı dönemde bebeklere ek besin olarak keçi sütünden yapılmış taze yoğurtlar verilebilir. Herhangi bir alerjik reaksiyon yapmadığı takdirde yoğurt bebeklere verilebilecek en faydalı ek gıdanın başında gelir. Fakat ailenizde laktoz intoleransı ve süt alerisi durumu söz konusu ise öncelikle doktoruna danışmanızda fayda var.

Bebeklerde Hangi Alerjik Reaksiyonlar Görülür? Keçi Sütü Alerji Yapar mı?

Bebeğinizi ek gıda döneminde verdiğiniz yiyeceklerden sonra mutlaka gözlemleyin. Eğer yemek yedirdikten bir süre sonra kusma, ishal, deri döküntüsü, dudak veya göz çevresinde şişlik görülüyorsa bebeğinizin yedirdiğiniz yiyeceğe karşı alerjisi olabilir. Bu durumda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Konular :