BEDENSEL ZİHİNSEL VE RUHSAL GELİŞİM

Onun Davranışlarını Anlayabilmek

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 28.10.2010 - Güncelleme : 13.07.2022
Onun Davranışlarını Anlayabilmek

Çocukların davranışlarını şımarık olarak değerlendirmek yetişkinlerin kolayına gelir. Örneğin; çocuğun yalnızca "zor" bir insan olduğunu göstermek için ağladığını düşünürler.

Ne var ki küçük bebekler bir yere kadar hoşlarına giden ya da gitmeyen şeyleri anlatabilseler de bilişsel olarak birini aldatma kapasitesine sahip değildirler. Bu, en erken, bebeğin gerçekten bağımsız davranış ve düşünceleri olduğunun belirtilerini gösterecek kadar özgüven kazandığı 18 ile 24 ay arasında gerçekleşir.

Gelişimin bu aşaması, ana babalar için zor olabilir; şimdiye dek uysal davranmış olan çocukları, öfke nöbetlerine ve yapmacık ağlamalara eğilimli, inatçı bir yumurcağa dönüşür. Bu ustalık ve dikkat isteyen bir süreç de olsa, bunlar, aslında, çocuğun kendine ve başkalarına dair daha olgun bir anlayış geliştirmeye başladığının olumlu göstergeleridir. Çocuğunuz, ailesi ve arkadaşlarıyla duygudaşlık kurmayı ve daha karmaşık ve değişik biçimlerde ilişkiye girmeyi öğrenmektedir.

İstediğiniz davranışları nasıl arttırabilirsiniz?

a) Överek

b) Gülümseyerek, sarılarak, öperek

c) Sevdiği bir işi yaparak ( Örneğin bir öykü okuyarak, TV de sevdiği bir programı izlemesine izin vererek, parka götürerek gibi.)

d) Küçük bir hediye vererek ( Örneğin bir paket şekerleme gibi)

İstenmeyen Davranışları Nasıl Engelleyebiliriz?

Sonunda pes edip ödüllendirdiğinizde çocuğun istemediğiniz davranışını sürdürmesini sağlamış olursunuz. Eğer her seferinde şeker almak için çığlık atmasını istemiyorsanız çığlıklarını duymazlıktan gelin ve böylece sizin söylediğinizi yapan biri olduğunuzu öğrensin.

Eğer beş on dakika sonra pes ederseniz eğer o süre boyunca bağırırsa sizin sonunda boyun eğeceğinizi öğrenecektir. Bu nedenle pes etmeden sonuna kadar gidebilmelisiniz.

Genellikle ana-babalar yalnızca çocukların olumsuz davranışlarını onların tutturucu hallerini görürler, sorun çıkarmadığı iyi davrandığı zamanları fark etmezler. Halbuki istediğiniz davranışı övmeniz ve istemediğiniz davranışı görmezden gelmeniz gerekir.

Konular :