OYUN ZAMANI

Bebeğe Kısa Süreli Belleği Kullanmayı Öğreten Oyun

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.05.2018

Bebeğe Kısa Süreli Belleği Kullanmayı Öğreten Oyun

Yapılan araştırmalar, akademik başarı ile kısa süreli bellek kullanımı arasında ilişki olduğunu gösteriyor. İşte "Akıllı Bebekler Akademisi"nden bebeğinizin kısa süreli belleğini güçlendirecek eğlenceli bir oyun önerisi.

Bu oyun, öncelikli olarak en basit düzeyde karşılaştırma yaparak problem çözme, gözlem ve hatırlatma yoluyla kısa süreli belleği kullanma becerisini geliştirir.

“Bu neyin sesi?” Oyunu Nasıl Oynanır?

Bu oyun için; bir çalar saat, kapaklı metal bir kutu ve yine kapaklı plastik bir kutudan oluşan bir set hazırlayın. Metal kutunun içine bir avuç küçük çakıl taşı koyun. Plastik kutunun içine dörtte biri kadar su doldurarak ağzını kapatın.

Oyunun ilk aşamasında araçların çıkardığı sesleri önce tek tek bebeğinize tanıtın. Örneğin alarm-çalar saati kurup çaldırın ve sonra şu açıklamayı yapın: “Bak bu çalar saat! İşte böyle ses çıkarıyor, biiip biiip biiipp.”

“Bak bu metal kutu içinde küçük taşlar var.” (Kutuyu sallayarak ses çıkarın.) “Sallayınca böyle ses çıkarıyor.” Aynı şeyi içine su koyduğunuz plastik kutuyla da yaparak tanıtım bölümünü tamamlayın.

Bu şekilde çıkan sesleri birkaç kez tanıttıktan sonra oyunun ikinci aşamasına geçebilirsiniz.

Bebeğe Kısa Süreli Belleği Kullanmayı Öğreten Oyun

"Bil Bakalım Bu Hangisinin Sesi?"

İkinci aşamada karşılıklı otururken bebeğinize göstermeden kutulardan birini elinize alın, üzerine bir havlu örterek sallamaya başlayın ve bebeğinize dönerek, “Bil bakalamı bu hangisinin sesi?” diye sorun. Biraz önceki deneyimlerden yararlanarak sesin kaynağını isimlendirmeye çalışacaktır. Eğer isimlendirmede zorluk çekerse, kutuları ve saati önüne koyarak eliyle işaret etmesini isteyebilirsiniz. Yine bilemezse, kutuları hafifçe sallayarak ona bazı ipuçları vermenizde sakınca yoktur. Bu durumda kutuları bizzat kendisi sallamak ve ses çıkarmak isteyebilir. Böyle bir isteği olursa onu reddetmeyin. (çünkü oyun oynuyoruz, sınava hazırlanmıyoruz öyle değil mi…)

Kaynak: Akıllı Bebekler Akademisi

Konular :