EVLİLİK HAYATI

Nişanlılık Dönemindeki Maskeler Evlilikte Neden Düşer? Yeni Evlenecek Çiftlere İletişim Tavsiyeleri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 01.05.2018 - Güncelleme : 07.08.2022

"Eşlerin iletişim biçimi, birbirini anlama ve rol paylaşımı, evliliğin ilk yıllarında şekillenir. Bu önemli dönemin sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi evliliğin temellerini sağlamlaştırır." diyen Psikolog Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yeni evlenecek çiftlere bakın hangi tavsiyelerde bulunuyor. 

 Evleneceğiniz kişi size doğal davranıyor mu? Maskeli mi? Mutlu evlilik için bilimselliği kanıtlanmış 5'te 1 kuralını öğrenin, mutlu evliliğe adım atın... 

Nişanlılık Dönemindeki Maskeler Evlilikte Düşer

Nişanlılık Dönemindeki Maskeler Evlilikte Düşer   

 

Nişanlılık Döneminde Eşiniz Doğal mı Yoksa Şüpheleriniz mi Var? 

1. Evleneceğiniz Kişi Doğal Davranıyor mu? 

Evlilik öncesi tarafların birbirlerini tam anlamıyla tanıması çok zordur. Evlenecek kişiler uzun bir nişanlılık dönemi geçirseler bile, mutlak bir tanıma gerçekleşmez. Eş adayları evlenecek olma kaygısıyla harekete  ettiklerinden ve bunun için yoğun bir zihinsel motivasyon harcadıklarından birbirlerine doğal davranmazlar. Bir anlamda ister istemez gerçek yüzlerini maskelerler. 

Evlilikte İlk Yıllar Maskeler Düşer  

Evlilik öncesi gençlerin ilgisi hep birbirlerine yöneliktir ve bu birbirlerini memnun etmeye çalışırlar. Evlenecekleri kişinin beklentileri, ihtiyaçlarını, isteklerini düşünerek hareket ederler. Evlendikten sonra ise şahsi önceklikler ön plana çıkar, tarafların zaafları, kontrolsüz hareketleri daha çok dikkat çeker. Aslında eşler birbirlerine karşı daha doğal davranmaya başlarlar.

Evlilik öncesi eşlerin birbirlerine duyduğu ilgi ise evlilikten sonra başka alana yönelir. Bütün bunlar kişilerin evliliğe bakış açısını değiştirir ve ister istemez ilişkide krizler, çatışmalar ortaya çıkar.   

Özellikle eşler arası iletişimde bir doğruyu farklı şekillerde söyleyebilmeyi başarmak kritik bir durumdur. Eşler genellikle “Benim kalbim temiz, dobra dobra konuşuyorum.” diye düşünür ve nasıl konuştuklarının önemli olmadığını zennederler. 

Nişanlılık Dönemindeki Maskeler Evlilikte Düşer

 Nişanlılık Dönemindeki Maskeler Evlilikte Düşer  

2. Kadınlar Eşleriyle İletişim Kurarken Neye Dikkat Etmeli? 

Kadınlarla erkekler genellikle farklı tarzlarda iletişim kurar. Bunu dikkate alırsak, eşimizle iletişimimizde daha az aksama olur. Kadınlar daha çok ilişkilere odaklanır, sorunları anlamaya çalışır, duygu/düşünce/yaşantı paylaşır, takdir edildiklerini görmek ister ve işbirliği arar.

Eşine "Bugün harika görünüyorsun demeyi, onunla eşit konumlardan konuşmayı, uğraşlarına ortak olmayı, mutabakat aramayı, sorunlarınızı ve duygularınızı onunla paylaşmayı ihmal etmein. 

"Evlenince Neden Değişti? Oysa Nişanlılık Döneminde Hiç Böyle Değildi! "

3. Erkekler Eşleriyle İletişim Kurarken Neye Dikkat Etmeli? 

Erkekler daha çok statüye odaklanır, sorunlar çözmeye meraklıdır, bilgi/olgu aktarmak, saygı görmek ister ve özerkliğini korumaya özen gösterir. Eşinize, "Kahramanım benim - sana çok güveniyorum" demeyi, konuşmaya başlamadan önce düşünce ve duygularınızı netleştirmeyi, sorunlara birlikte çözüm aramayı, olgulara odaklanmayı ihmal etmeyin.  

Nişanlılık Dönemindeki Maskeler Evlilikte Düşer

 Nişanlılık Dönemindeki Maskeler Evlilikte Düşer  

4. İsteklerinizi Doğru Yolla Aktarın 

Gerçekten de bu yaklaşım, ilk anda insana doğru gibi gelebilir ancak uslübü göz ardı eden bir iletişim ilişkiye zarı yoksa bile –ki çoğu zaman vardır-faydasını görmek mümkün değildir. Bu, kalçadan yapılması gereken bir iğneyi ağızdan almak gibidir. İnsan iyi niyetli olsa bile, isteklerini ve beklentilerini karşı tarafa doğru yolla aktaramazsa sonuç alamaz.

Bu, iyi niyetin tek başına yeterli olmadığı anlamına gelir. Eşler arası iletişimde doğru yöntemlerin neler olduğu ve bunların nasıl kullanılacağı, eşlerin kişilik yapılarının ve iletişim tarzlarının tespit edilmesine bağlıdır. Bunları en iyi şekilde tespit edecek olan da bir uzmandır.  

5. Mutlu Beraberlik İçin Etkin İletişim Kurun 

Mutlu bir beraberlik için en önemli şey iki eş arasındaki iletişimin niteliğidir. Eşler birbirleriyle ne kadar etkin bir iletişim kurabilirlerse, birlikte yaşamları da o kadar keyifli olur. (Büyük sorunları göğüslemek durumunda olsalar bile.) Çünkü etkin iletişim kurabilenler yürekten dinleyip konuştukları için muhteşem beraberlik ve dostluklar kurabilirler.

Etkin iletişim kurabilmek için ilk önce eşinizi can kulağıyla dinlemeyi alışkanlık haline getirin. O konuşup anlatırken gözlerinin içine bakın, ona doğru dönün ve eğilin, asla başka bir şeyle meşgul olmayın. Sorular sorarak konuya açıklık kazandırmaya çalışın. Anlattıklarını kendi sözcüklerinizle tekrar ederek onu cesaretlendirin. Çok kızdığınız veya şaşırdığınız durumlarda bile, ilk önce gerçekten ne söylediğini anlamaya çalışın.

Evlenince Ne Değişti, Eşim Neden Değişti? Yeni Evlenecek Çiftler, Nişanlılık Dönemine Dikkat!

Doğru iletişim kurabilmek için ne istediğinizi, neler hissettiğinizi, neye ihtiyaç duyduğunuzu ve farklı olayların üzerinde ne gibi etkiler yaptığını bilmeniz gerekir. Bunun için kendinize zaman ayırmaya özen gösterin. Siz tam olarak ne istediğinizi bilmezseniz, eşiniz nasıl bilsin? Ve bu istek, duygu ve ihtiyaçlarınızı eşinize doğru bir şekilde anlatabilmelisiniz.

Söze başlamadan önce şöyle bir durup düşünün: Ne gözlemledim?  Eşim eve geç geldi. Ne düşündüm? Acaba başına bir kaza mı geldi? Peki, bu gerçek düşüncem mi? Yoksa söylemek istediğim şeyi söylemekten korkuyor muyum? Arkadaşlarınla içki içmeye gittin, değil mi? İşte bu duygu ve düşünceleri tam tamına ifade edebilirsiniz.

Nişanlılık Dönemindeki Maskeler Evlilikte Düşer

 Nişanlılık Dönemindeki Maskeler Evlilikte Düşer 

Evlilik Öncesi Nişanlılık Döneminde Aile Terapisi Hayat Kurtarır 

6. Bilimsel Kanıtlanmış İletişim Yöntemi: 5'te 1 Kuralı

Günümüzde evli çiftler, yaşadıkları aile içi sorunlarda uzmanlardan yardım almak yolunu seçerler. Aile terapistliği alanında profesyonelleşmiş uzmanların çalıştığı merkezler de bu ihtiyacı karşılar. Aile terapisti denilince, akla sadece sorun olduğunda çözüm üretmek gelmemeli.

Aileye rehberlik ederek muhtemel sorunların çıkmasını engellemek de aile terapisi ya da danışmanlığı içinde yer alır. Aile terapisinin bilimsel adı “çift terapisidir” ve sadece eşlerden biriyle değil, her ikisinin de katılımıyla yapılır. 

Mutlu Beraberlik İçin Ne Yapmalı? 

Keyifli bir beraberlik istiyorsanız, eşinizle iletişiminizde 5’de 1 kuralına dikkat edin. Eşinize 5 kere olumlu şeyler, sadece bir kere hoşuna gitmeyecek bir şey söyleyin. Bilimsel olarak kanıtlanmıştır: İletişim ağırlıklı olarak olumlu ise, eşler uzun zaman bir arada kalır. Eleştiri ağır basıyorsa, durum vahim hale gelebilir. Unutmayın 5’e 1! 

Konular :

Evlilik, Nişanlılık Dönemi, Evlilikte Mutluluk, Mutlu Beraberlik