BOŞANMA

Ayrılık Kararı Çocuğu Nasıl Etkiler? 

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.07.2016

Ayrılık Kararı Çocuğu Nasıl Etkiler

Çocuk, genç ve ergen psikiyatristi Prof. Dr. Bengi SEMERCİ, ayrılık kararını çocuğa açıklama konusunda boşanma sürecindeki çiftlere yol gösterici tavsiyelerde bulundu.

Boşanmadan Çocuğun Ruh Sağlığının Olumsuz Etkilenmemesi İçin Nelere Dikkat Etmeli?

1) Evlilik, Çocuklar İçin Sürdürülmez

Her çocuk anne ve babasıyla birlikte yaşamak ister. Ancak evlilik sürdürülemiyorsa, evde huzursuzluk varsa ve anne-baba mutsuza bu durum çocukları olumsuz etkiler. Evlilik çocuklar için yapılmadığı gibi çocuklar için de sürdürülmez. Ama boşanma çocuğun gelişiminde bir travmadır. Bu nedenle gerek kararın alınması, gerekse sonraki ilişkiler dönemi çok önemlidir.

2) Karar, ÖzenliBir Dille, Ortak Açıklanmalı

Alınan ayrılık kararı anne-baba tarafından birlikte çocuğa açıklanmalı ve bu açıklama suçlamalar içermemelidir. Çocuğa anne-babaların bazen birlikte oturduklarında birbirlerini mutsuz edebildiklerini, anlaşamadıkların, artık ayrı evlerde olacaklarını ama bunun onunla ilgisi olmadığını, hala onun anne ve babası olduklarını ve onu çok sevdiklerini belirtmeleri gerekir.

3) Bu Süreçte, Çocuğun Anne-Babasına Olan Güveni Zedelenmemeli

Çocuk hangi ebeveynle kalacaksa, onun evinin orası olduğu ve diğer eve uygun zamanlarda gidebileceği de söylenmelidir. Gidiş-geliş zamanlarının belli olması ve çok önemli durumlar dışında belirlenen bu zamanın aksatılmaması çocuğun ebeveynlerine güveni için önemlidir.

4) Çift Arasındaki Olumsuz Duygular Çocuğa Yansıtılmamalı

Ayrılan anne-babalar birbirlerine ilişkin olumsuz duygularını çocuklara yansıtmamalıdır. Çocuğa diğer ebeveyn hakkında söylenecek olumsuz şeyler, çocuk aracılığı ile yollanacak olumsuz haberler çocuğun ruh sağılığını bozar.

Çocuk Neden Boşanma Sonrası Suçluluk Duyar

5) Çocuğa Ayrılmada Herhangi Bir Rolünün Olmadığı Net Olarak Anlatılmalı

Ayrılık durumunda özellikle küçük çocuklar ayrılığın kendileriyle ilgili bir sorundan kaynaklandığını düşündükler için suçluluk duyarlar ve ayrılığa neden oldukları gibi birleşmeyi de yapabileceklerini düşünerek gereksiz bir çaba içine girerler. Bu sıkıntıyı engellemek için çocukların ayrılmada rolleri olmadığı onlara anlatılmalıdır.

6) Ayrılan Eşlerin Hiç Görüşmemesi Çocuğa Zarar Verir

Yeniden beraber olma konusunda şüphe içnide bırakılmamalı, ayrılma kesinse bu net bir şekilde çocuğa söylenmelidir.

Anne-babaların ilişki düzeylerini ayarlamaları da çok önemlidir. Ayrılan eşlerin hiç görüşmemeleri, çocuk hakkında birlikte karar verilmesi gereken konularda ortak davranmamaları ve devamlı birbirlerini suçlamaları çocukların başıboş kalmasına ve uygun olmayan gelişim göstermelerine neden olur.

7) Çocuğun Aklını Karıştıracak Kadar da Yakın Olunmamalı

Benzer şekilde hiç ayrılmamış gibi davranmaları, çok sık ve samimi görüşmeleri, beraber tatile gitmeleri gibi durumlar da çocuğun aklını karıştırır. Yeniden beraber olabilecekleri beklentisi ile sürekli hayal kırıklığı yaşamasının yanı sıra, anne ya da babanın daha sonraki birlikteliklerinden çok zarar görmesine ve sorun çıkmasına neden olur.

8) Boşanmanın, Çocuğun Ruh Sağlığını Olumsuz Etkilememesi İçin...

Eğer ayrılığın nedeni çocuğa iyi anlatılır, anne-baba boşanma sonrası çocuğa karşı tutumlarını doğru ayarlayabilir ve çocuk her iki ebeveynle ayrı ayrı, yeteri kadar zaman geçirirse; boşanma çocuğun ruh sağlığı üzerinde olumsuz etki yapmadan geçirilebilin bir süreçtir.

Konular :