HAMİLELİK ÖNCESİ

Hamilelik Öncesi Enfeksiyonlara Karşı Önleminizi Alın

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 12.02.2011 - Güncelleme : 30.04.2024

Hamile kadınların bağışıklık sistemleri baskılandığı için enfeksiyona yakalanma ve bunu bebeklerine geçirme riski daha yüksektir. Ancak hamilelik sırasında enfeksiyonları önlemenin birçok yolu vardır.

Hamilelikte bazı enfeksiyonlar bebekte çok ciddî bazı doğumsal anomalilere ve hastalıklara sebep olabilir. Bazıları ise aşılamayla önlenebilir. Kızamık, kabakulak, tetanoz, çocuk felci, kızamıkçık gibi aşısı olan bazı hastalıklara karşı doktorunuzdan aşı yapmasını isteyin.

Çocukluk döneminde bunlara karşı aşılı olmuş olsanız bile şu anda bunlara karşı dirençli olmayabilirsiniz. İşte, hamilelik sırasında kendinizi enfeksiyonlardan korumak için bilmeniz gerekenler.

 

Hamilelik Öncesi Enfeksiyonlara Karşı Önleminizi Alın

 Eğer gebelikten önce aşılanırsanız enfeksiyonlara karşı korunmuş olursunuz. 

Hamilelik Öncesi Enfeksiyonlardan Korunmak İçin Hangi Önlemleri Almalı?

1. Hamilelikte Kendiniz Enfeksiyonlardan Koruyun

Hamilelik hızlı büyüme ve gelişmenin heyecan verici bir dönemi olabilir. Ancak bu aynı zamanda bir kadının hayatında, günlük ortamdaki risklere karşı daha savunmasız olduğu bir dönemi de temsil eder.

Hamile kadınların enfeksiyonlara yakalanma ve hastalanma olasılıkları hamile olmayan kadınlara göre daha yüksektir çünkü hamilelik bağışıklık sistemini baskılar. Bir anne hamileliği sırasında viral veya bakteriyel bir hastalık gibi bir enfeksiyona yakalandığında, enfeksiyonu bebeğine geçirme riski de taşır.

Eğer gebelikten önce aşılanırsanız bu hastalıklara karşı korunmuş olursunuz. Eğer aşı olmak isterseniz birleşmeden en az 3 ay önce olmalısınız. Bu zaman diliminde doğum kontrolü uygulamalısınız.

Eğer ülkemizde bulunmayan enfeksiyonların bulunduğu bir ülkeye seyahati planlıyorsanız bu hastalıklara karşı aşıya ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer doğum kontrolü uygulamıyorsanız, gebelik boyunca muhtemel etkileri hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlardan Nasıl Korunulur?

2. Hamilelik Öncesi Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlara Karşı Ne Yapmalı?

Hamilelik boyunca zararlı olan diğer bir enfeksiyon grubu da cinsel ilişki yoluyla geçen hastalıklardır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların birçok tipi olduğu gibi hem gebe kalmanızı engelleyebilir; hem de bebeğinize zarar verebilir. İnsan immün yetmezliği virüsü (HIV), üreme organlarındaki herpes hastalığı, bel soğukluğu (gonore) ve kilamidya, cinsel yolla geçen hastalıklardan sadece birkaçıdır.

Condom (prezarvatif) ve sperm öldürücüler gibi bazı doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.

Gebe kalmaya çalışan bir kadın hiçbir doğum kontrol yöntemini kullanmayacağı için cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riski daha yüksek olacaktır. Bu durum özellikle birden çok kişiyle ilişkiye girenler için çok daha geçerlidir.

Cinsel yolla geçen bir hastalığa yakalandığınızı düşünüyorsan» hemen doktorunuza gidip test yaptırabilir ve tedavi olabilirsiniz. Eşinizin de mutlaka tedavi olması gerekir ve tedavi tamamlanana kadar cinsel ilişki asla olmamalıdır.

 

Hamilelikte Sağlıklı Kalmanın ve Enfeksiyonlardan Korunmanın Yolları

3. Hamile Kalmadan Önce Hangi Aşıları Olmalı?

Hamileyken (ve hamilelik dışında da) enfeksiyona yakalanmamak için yapabileceğiniz en etkili şeylerden biri ellerinizi yıkama konusunda dikkatli olmaktır. Hamileyken, küçük çocukların yanında olduktan, evcil hayvanlarla ilgilendikten, halka açık yerlerde seyahat ettikten veya yiyeceklere dokunduktan sonra ellerinizi yıkamak, enfeksiyondan kaçınmanıza çok yardımcı olabilir.

Doğum öncesi enfeksiyonları önlemenin diğer en etkili yollarından biri de aşıları güncel tutmaktır. Üreme çağındaki tüm kadınlar koruyucu hekimliğin bir parçası olarak aşı olmalıdırlar.

- Tetanos-Difteri destekleme aşısı (her 10 yılda bir)

- Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak (aşılı değilse) sadece bir kez

- Hepatit B* aşısı

- Pnemokok aşısı* (zaturre mikrobuna karşı)

- Grip aşısı*

*Bu aşılar, risk faktörlerine bağlı olarak ihtiyaç duyulursa yapılabilir.

Konular :

#hamilelik öncesi #hamile kalmadan önce #hamilelik öncesi yapılan aşılar #hamilelikte enfeksiyondan korunmak #gebelikte enfeksiyonlardan korunmak #cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar