GÜNCEL

Soğuk Havalarda Cildi Korumanın 10 Yolu

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 16.01.2019 - Güncelleme : 18.01.2024

Soğuk hava, kuru hava, kalorifer, yünlü kıyafetler en çok cildinizi etkiliyor. Cilt bakımı denildiğinde akla sadece yüz geliyor, oysa el, ayak ve tırnak olmak üzere tüm deri hücrelerini kapsıyor.

Kış aylarında cildimiz birçok zorlukla karşı karşıya kalır. Daha kurudur ve soğuk havaya karşı daha duyarlıdır. Soğuk havalarda cildinizi korumak için yapabileceklerinizi uzmanlara sorduk. Bu uzman tavsiyeleri, kış aylarında da cildinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olacak kolay ve uygun maliyetli yöntemlerdir.

Soğuk havalarda cildi korumanın yollarını anlatan Medikal Estetik Uzmanı Biyolog Mehmet Kandil nemlendirmenin, cilt temizliğinin, el, ayak ve tırnak bakımının önemine değindi. 

Soğuk Havalarda Cildi Korumanın 10 Yolu

 Kıs aylarında çevresel koşulların deri üzerindeki kötü etkilerinin önlenmesi ve giderilmesi için alınması gereken birtakım önlemler neler gelin hep birlikte öğrenelim. 

Kışın Uygulayabileceğiniz Cilt Bakım Önerileri 

1. Kışın Cildinizi Soğuk Havadan Koruyun

Kış aylarında değişken ısı derecelerine karşı vücut deri tabakası adaptasyonu sağlayamadığında deride çatlamalar ve soğuk çatlaklarından yaralar oluşabildiğine dikkat çeken Mehmet Kandil, soğuk havadan sıcak alanlara geçişlerde ısı kaynağına çok yakın temasla ısınmamak gerektiğini söyledi.

Cilt sağlığı yalnızca görünüm açısından değil, daha da önemlisi cildin vücudun birçok temel görevini yerine getirmesi nedeniyle önemlidir. Cildimiz vücudumuzu, günlük olarak maruz kaldığımız birçok virüs ve bakteriden bizi korur. Ayrıca güneşin hücrelere zarar verebilecek ölümcül ultraviyole ışınlarına karşı da koruma sağlar.

Soğuk hava cilt sağlığını büyük ölçüde olumsuz etkileyebilir; şiddeti değişebilen kserozis (kuru cilt) veya egzama (ciltte kaşıntılı, kuru, kırmızımsı lekeler veya lezyonlar) gibi durumları tetikleyebilir.

Soğuk Havalarda Cilt Bakımı Nasıl Olmalı? 

2. Kış Aylarında da Cilt Temizliğini Önemseyin

Cildin kuruma sebeplerinden birisi de temizliğe önem verilmemesinden kaynaklanabilmektedir. Cilde uygun krem kullanmak gerekir. Her krem her cilde uyum sağlamayacağı gibi cilde olumsuz bir etkisi de olabilmektedir. 

Sıcak su ve sabun kullanımını sınırlayın. "Kış kaşıntınız" varsa, tahriş edici olmayan, deterjan bazlı olmayan bir temizleyiciyle kısa ılık duş veya banyo yapın. Hemen ardından yoğun bir krem veya vazelin tipi nemlendirici uygulayın. 

Cildinizi temizleyin ancak aşırıya kaçmayın. Çok fazla temizlik cildin doğal nemlendiricilerini yok eder. Günde bir kez yüzünüzü, ellerinizi, ayaklarınızı ve parmak aralarınızı yıkamanız yeterlidir. Gövdenizi, kollarınızı ve bacaklarınızı her gün durulayabilirsiniz ancak bu bölgelerde her gün sabun veya temizleyici kullanmanıza gerek yoktur.

Kışın Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir? 

3. Cildin Kışın Daha Yoğun Nemlenmeye İhtiyacı Var

Kış mevsiminde en çok şikâyet edilen konunun, kuru cilt olduğunu belirten Mehmet Kandil, bu aylarda cildin ek nemlendiricilere gereksinim duyduğunu belirtti.

Soğuk havalarda cildinizi sık sık nemlendirin. Kuru hava cildinizdeki nemi çekebilir. Oda nemlendiricileri bunu önlemek için çok faydalı olabilir. Ancak küf ve mantarları azaltmak için üniteyi temizlediğinizden ve suyu üreticinin talimatlarına göre değiştirdiğinizden emin olun.

Kıs aylarında yaz mevsimine göre daha yoğun ve yağlı nemlendiriciler kuruyan deriyi korumada daha faydalı olacaktır. Zeytinyağı, jojoba yağı, shea yağı, laktik asit, üre, hyaluronik asit, dimeticon, gliserin, lanolin, mineral oil veya petrolatum içerikli nemlendirici kremler tercih edilebilir. Bu nedenle her duş sonrası uygulanması gereken bu ürünlerin, vücudun kuruluk durumuna bakarak kullanım oranı artırılabilir. 

Soğuk Havalarda Cildimizi Nasıl Koruyabiliriz?

Günlük olarak cildinizi nemlendirmeye özen gösterin. Petrol veya krem bazlı nemlendiriciler, normal ve kuru ciltler için losyonlardan daha iyidir. Hassas bir cildiniz varsa kokusuz veya lanolinsiz bir nemlendirici seçin. Nemlendiriciyi banyodan sonra doğrudan ıslak cildinize uygulayın, böylece nemlendirici yüzeydeki nemi hapsetmeye yardımcı olabilir.

Ayrıca cildin yağlı olması, nem ile karıştırılmamalıdır; yağlı cilde sahip kişiler de kış aylarında nemlendirici kullanmalıdırlar. Cilt tipinize uygun nemlendirici tercihi yaparken bir dermatoloji uzmanından yardım alınması uygun olacaktır.

Kışın Cilt Kuruluğunu Önlemenin Yolları 

4. Cildinizi Mutlaka Rüzgardan ve Soğuktan Korunun

  • Uzun süreli ve gereksiz soğuğa maruz kalmayın

Biraz temiz hava almak için sıcak bir evden çıkmak çoğu zaman ferahlatıcı olsa da, vücudunuz hastalık veya yaralanma nedeniyle özellikle zayıf olduğunda dışarı çıkarak kendinizi tehlikeye atmadığınızdan emin olun. Düşük tansiyon, kalp hastalığı veya şeker hastalığı gibi sağlık sorunlarınız varsa ayrılmadan önce bir doktora danışın çünkü önceden uygun önlemler alınmazsa bu gibi durumlar daha da kötüleşebilir. Ayrıca terlemeye neden olabilecek fiziksel aktivitelerden kaçının çünkü bu zaten kuru olan cildin üzerinde daha fazla çatlamaya neden olabilir.

Kışın Cilt Bakımınızı İhmal Etmeyin 

Kendinizi rüzgardan koruyun. Yüzünüzü kapatın ve petrol bazlı bir dudak kremi kullanın. Petrol içeren cilt koruyucular ve seramidli kremler de etkilidir.

Aşırı soğuktan kaçının. Soğuk sıcaklıklar bazı insanlarda cilt bozukluklarına veya donmalara neden olabilir. Ellerinizde veya ayaklarınızda ağrı veya ülserasyonla birlikte renk değişiklikleri gelişirse derhal bir doktora görünün. El veya ayak parmağınızda aşırı ağrı ve ardından his kaybı gelişirse, donma tehlikesi yaşıyor olabilirsiniz.

5. Kış Aylarında Dudaklarınızı Kurumaya Karşı Nemlendirin

Soğuk havalarda cildimiz genellikle yılın geri kalanına göre daha kuru olur. Bu bölgeleri nemlendirmek, rüzgardan veya ufalanmaya veya soyulmaya neden olabilecek sert koşullardan korumak önemlidir. Her zaman elinizde iyi bir dudak balsamı olduğundan emin olun.

Özellikle güneşten yanmış dudakları hedef alan SPF korumasıyla formüle edilmiş ilaçlı merhemler gibi birçok farklı dudak balsamı edinebilirsiniz. 

6. Güneş Işınlarına Karşı Önleminizi Alın 

Yazın güneşten özenle koruduğumuz cildimiz, kışında güneş ışınlarına maruz kalabilmektedir. Hassas ciltler kış aylarında bile güneş ışınlarından etkilenebilmektedir. Bu durumlarda özel güneş kremleri ve losyonlar kullanılmalıdır. Her krem, her cilde uyum sağlamayabilir. Bu nedenle, kullanım öncesi bir uzmana başvurarak cilt analizi yaptırılmalı ve cilde uygun bir krem kullanılmalıdır.

 

7. Kış Aylarında El-Ayak Bakımınızı İhmal Etmeyin

Kış mevsiminde; giyilen kalın çoraplar ve çizmeler ile en nefes almayan bölge ayaklardır. Soğuk havalarda, haftada bir gün ayaklara özel kremler ile bakımlar yapılmalı ve hijyene önem verilmelidir. 

Özellikle eller bu konuda en hassas bölgedir. Kış mevsiminde kuruma ve çatlama sıklıkla görülmektedir. Bunun için nemlendirici kremler, lanolin ve glikolik asit içeren kremler tercih edilmelidir. 

Kış mevsiminde hassas olan bir başka bölge tırnaklardır. Soğuk havalarda tırnaklar daha hassas ve kırılgan bir yapıda olur. Bunu önlemek için tırnak koruyucu krem ve cilalar kullanmalıdır.

8. Kışın Evde Cilt Bakımın Temelinde Peeling Olmalı 

  • Öncelikle Peeling Yapın  

Ölü derinin ciltten temizlenmesi işlemidir. Alt tabakada bulunan temiz deriyi üst kısma daha sağlıklı ve daha temiz bir şekilde çıkmasını sağlayan maskedir.

 KIŞIN PARLAYAN VE PÜRÜZSÜZ BİR CİLT İÇİN PEELING TARİFİ

 

Kışın Parlayan ve Pürüzsüz Bir Cilt İçin 3 Ev Yapımı Peeling Tarifi 

8.1. Evde Hazırlabileceğiniz Peeling Tarifi : Bal + hindistancevizi yağı + esmer şeker

Kışın cildiniz ciddi şekilde kuruyorsa, cildinizi nemlendiren bir peelinge ihtiyacınız var demektir.  Bal ve hindistancevizi yağı, kurulukla mücadele eden ve cildinizin pürüzsüz ve nemli olmasını sağlayan doğal nemlendiricilerdir. 

Islak kuma benzer bir kıvam elde etmek için eşit miktarda esmer şeker, bal ve hindistancevizi yağını birleştirin ve iyice karıştırın. Bir kavanoza aktarın ve nemlendirilmiş ve yumuşak bir cilt elde etmek için bu peelingi haftada 2 kez kullanın. 

Soğuk Havalarda Cildi Korumanın 10 Yolu

 

8.2. Evde Hazırlabileceğiniz Peeling Tarifi :  Kahve + şeker + zeytinyağı

Kahve kokusunu seviyorsanız, kahvenin faydaları ve zeytinyağının besleyici özelliği olan bu muhteşem peelingi mutlaka deneyin. Ölü cilt hücrelerini temizler ve cildinizi gözle görülür şekilde yumuşak ve esnek hale getirir.

Yarım fincan toz Türk kahvesine, çeyrek fincan zeytinyağı ve yarım fincan toz şeker ekleyin. Dilerseniz birkaç damla gül suyu ilave edebilirsiniz. İyice karıştırıp küçük bir kavanoza koyun. Banyo yapmadan önce vücudunuza az miktarda bu şekerli peelingten sürün ve ardından cildinize uygun bir nemlendirici uygulayın. 

 

8.3. Evde Hazırlabileceğiniz Peeling Tarifi : Lavanta yağı + Limon yağı + şeker

Bu hoş kokulu vücut peelingi çok seveceksiniz. Bu mis kokolu yüz ve vücut peelingi, kışın donuklaşan cildinizi tazeleyecek, cildinizin rengini aydınlatırken aynı zamanda doğal bir ışıltıya sahip olmasını sağlayacaktır. 

Yaklaşık dört yemek kaşığı toz şekerin içine bir yemek kaşığı lavanta yağı ve limon esansiyel yağı ekleyin. Boş bir kavanoza aktarın ve haftada 2 kez kullanın. 

9. Kış Aylarında Hem Vücudunuzun Hem de Cildinizin İhtiyacı Olan Vitaminleri Alın 

D vitamini takviyesi alın. Yaz aylarında, günlük güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak doğal D vitamini üretiminiz artar, ancak kış geldiğinde bu maruziyet azalır. Vitamin takviyeleri almak, tüm yıl boyunca önerilen miktarda D vitamini almanızı sağlayabilir.

C vitamini, sağlıklı hücrelere zarar verebilecek serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan bir antioksidandır. E vitamini aynı zamanda güneşin zararlı UV ışınlarına karşı da koruma sağlar. Bazı insanlar takviye almaktan fayda görebilir, ancak herhangi bir yeni rejime başlamadan önce daima bir doktorla konuşmalısınız çünkü bazı ilaçlar veya sağlık koşulları bu besinlerle tehlikeli veya öngörülemeyen şekillerde etkileşime girebilir.

Bu basit adımları izleyerek cildinizin bu kış korunmasına yardımcı olabilirsiniz. Soğuk havanın içerdiği risklere karşı dikkatli olmayı ve kişisel bakım uygulayarak daima kendinize iyi bakmayı unutmayın.

Cilt güzelliği için en önemli faktörlerden birisi de beslenme şeklidir. Örneğin; su tüketimi az tüketildiği zaman ciltte sorunlar oluşabilmektedir. Cilt güzelliği için A, C, E vitaminlerini kullanmak gerekir.

 

10. Kış Aylarında Anti-Aging İşlemler 

Anti-aging işlemi cildin yenilenmesi işlemidir. Genellikle ileri yaşlarda ihtiyaç duyulan bu işlem uzman bir kişi tarafından yapılması gerekmektedir. Önemli bir etkisi de ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan hastalıkları engellemek ve uzun süre genç kalmayı sağlamaktır. 

Anti-aging işlemleri için alanında uzman bir dermatoloğa görünün. Eğer kalıcı kuru cildiniz, pullanma, kaşıntı, döküntüler veya sizi endişelendiren cilt büyümeleri varsa, sadece kışın değil yılın herhangi bir zamanında dermatoloğunuza görünün.

11. Kış Aylarında Saç Bakımı Nasıl Olmalı? 

Kış ayları tıpkı cildimiz gibi saçınızın da nem içeriğini kaybettiği aylardır. 

Saç bakımı önemli bir konudur. Soğuk kış günleri ve çevre kirliliği saçları olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu tür durumlarda saçlarında özel bakım ve maskelere ihtiyacı vardır. Saçların güçlendiren biotin, çinko ve demir kullanılması gerekir.

Saçınızı ve saç derinizi kışın zararlarından korumak için saç derinize ısıtılmış yağla masaj yapmak (sıcak yağ) gibi bazı bakım önerilerini deneyin. Dengeli, besin açısından zengin bir beslenme, saçınızın kalitesini korumak için önemli bir adımdır. Saçınıza sert davranmaktan kaçının. Kullandığınız saç ürünlerinin besleyici olduğundan emin olun.

Rutininizde yapacağınız birkaç basit değişiklikle saçlarınızı tüm kış boyunca sağlıklı ve muhteşem tutabilirsiniz. 

Okuma Önerisi: Parlak ve Bakımlı Saçlar İçin Ev Yapımı Serum Tarifleri 

Konular :

#kışın kuruyan cilt #cilt kuruluğu #cilt kuruluğunu önlemek #parlak cilt #peeling tarifi #soğuk havalarda cildi korumak

BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR