GÜNCEL

Dolardaki Artış Uçak ve Otobüs Biletlerini Nasıl Etkileyecek?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.12.2016

Dolardaki Artış Uçak ve Otobüs Biletlerini Nasıl Etkileyecek

Akıllardaki Soru: Dolardaki artış uçak ve otobüs biletlerini nasıl etkileyecek?

ABD'deki son seçimde Donald Trump'ın başkan seçilmesi sonrası ABD doları 6 büyük para birimi karşısında değer kaybetmesine rağmen, Türk Lirası karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Dolar son günlerde rekor üstüne rekor kırdı. Dolarda geçen hafta ilk defa 3.50 TL değerini gördük.

Peki ABD doları diğer önemli para birimleri karşısında değer kaybederken Türk Lirası karşısında niçin değer kazanıyor? Bu sorunun cevabı Türk ekonomisinin halen önemli oranda dolara bağlı bir ekonomi olmasından kaynaklanıyor. Bütçe açığımız yurt dışından gelen dolar ile finanse edilmekte. Borçlanmamızın önemli bir kısmı dolar üzerinden yapılmakta.

İhracat ve ithalatımız büyük oranda dolarla yapılıyor. Borsamızın büyük çoğunluğu yabancıların elinde ve para hareketleri (giriş-çıkışları) serbest olduğundan borsamız para birimimiz TL ve ekonomimiz sıcak para manipülasyonlarına açık. Deyim yerindeyse para kimde ise kamçı onda.

Son zamanlarda Türkiye'nin dış politikada oynamış olduğu aktif ve bağımsız rolün ABD ve AB başkentlerinde büyük rahatsızlık oluşturduğu açık. Almanya, Belçika gibi AB ülkelerinin PKK'lı teröristleri alenen koruması, ABD'nin Suriye PKK'nın uzantısı olan PYD’yi silahlı terör örgütü olarak görmeyip silahlandırması bu rahatsızlığın dışa vurduğu noktalardan bazıları.

Bazı yazarlara göre şimdi de dolar Türkiye’ye karşı dış güçler tarafından ekonomik bir silah olarak kullanılıyor. Doların tarihi zirveleri yoklamasının bir nedeni de Türkiye'ye politik olarak söz geçiremeyenlerin bu defa doları ekonomik bir baskı aracı olarak devreye sokmaları. Bu noktada Türk milletinin sağduyusu öne çıkıyor.

Son günlerde Twitter'da #dövizinitürkiyeiçinboz, #DolarBozdur vb. etiketlerle doların ateşini düşürmek üzere kampanyalar başlatılmış durumda.

Dolar bütün sektörlerde olduğu gibi turizm, seyahat ve havacılık sektörünü de etkiliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın charter uçuşlara verilen yakıt desteğinin önümüzdeki sene de devam ettirileceğini söylemesinden sonra bir parça rahatlayan turizmciler, KDV indirimi de bekliyorlar.

Dolar kurundaki artışın yakıt fiyatları artırıyor ve bundan dolayı uçak biletleri ve otobüs biletlerine bu durum önemli bir yükgetiriyor.

Bilet fiyatındaki en büyük gider kalemlerinden birisi yakıt olarak karşımıza çıkmakta. Bu durum havayolları ve otobüs firmalarını bilet fiyatlarını yeniden gözden geçirmeye zorlayacak. Sonuç olarak eğer dolar kısa zamanda eski seviyesine geri dönmezse otobüs ve uçak bileti fiyatlarında artış kaçınılmaz görünüyor.

Firmalar,bilet fiyatlarındaki artıştan etkilenmemek için biletlerin yolculuktan en kıza zamanda rezerve edilmesini, alternatif firma fiyatlarının karşılaştırılmasını ve ödemenin TL üzerinden yapılmasını öneriyor.

Ege Haber

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR