PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Yas Yaşayan Kişiye Nasıl Yaklaşılmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 01.12.2016

Yas Yaşayan Kişiye Nasıl Yaklaşılmalı

Yakınını kaybeden kişi yasını yaşamalı!

İnsan hayatının en zor dönemlerinden biri olan yakın kaybında yaşanan yas, doğal bir süreç. Uzmanlar, bu sürecin doğal akışında yaşanması gereğinin önemini anlattı.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Mahir Yeşildal, yakın kaybından sonra yaşanan yas döneminde bireyin talebi olmadıkça psikiyatrik destek verilmesinin doğru olmadığını söylüyor.

Yas Süreci Ne Kadar Sürer?

Kaybın sonrasında kişiye istemezse psikiyatrik destek verilmemeli. Yas sürecini herkes kendi duygu dünyasında yaşamalı, engellenmemeli, sorgulanmamalı ve saygı duyulmalı. Yas süreci 16 hafta sürer.

Yas sürecini herkes kendi duygu dünyasında yaşamalı, engellenmemeli, sorgulanmamalı ve saygı duyulmalı. Yas süreci ortalama 16 hafta sürer; ancak bu sürenin aşılması durumunda tıbbi destek alınmasıçok daha faydalı olur.

Yasta beş farklı süreç yaşanır

Birey yas döneminde 5 farklı psikolojik süreci arka arkaya yaşar. Bu 5 farklı psikolojik süreç; İnkâr, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenmedir. Yakın kaybında birey, önce inkâr eder ve kabullenemez. Ardından “neden ben” diyerek öfkelenir. Sonrasında da pazarlık evresi başlar. Bu süreçte adalet arayışı başlar ve geleceğe dair planlar yapılır.

Yine aynı dönemde daha kötü bir durum ile mevcut durum dengelenmeye çalışılır. Sonrasında ise depresyon süreci yaşanır.

Kabullenme, Yasın Son Aşamasında Yaşanır

Bu dönemde isteksizlik, uyku ve iştahta bozulma olur ama klinik depresyondan farklı olarak benlik saygısında kayıp olmaz. Yasın son aşamasında ise kabullenme yaşanır. Artık kaybı kabul eden birey, hayata devam etme kararı alır.

Bazı bireylerin kabullenme aşamasını geçememesi durumunda hayatı normalleştiremediğini söyleyen Yeşildal, buna örnek olarak da eşini kaybeden bir kişinin, onun için halen masaya tabak koymasını gösteriyor.

Yas yaşayan kişiye nasıl yaklaşılmalı?

Yas sürecinde bireyin çevresindekilerinin tutum ve davranışları da sürecin sağlıklı yaşanmasında önemli rol oynar. Bireyin yanında olunmalı ve acısı paylaşılmalı. Bireyin tepkileri açıkça konuşulmalı, tartışılmalı ve umutlarının canlı tutulması sağlanmalı ama gereksiz cesaret ve güven telkinleri verilmemeli.

Yakınımızı üzmemek için konuşmaktan kaçınılmamalı, aksine konuşup paylaşılmalı. Ancak bu konuşmalarda başka acılarla yaşanan acı yarıştırılmamalı.

Konular :