PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Olumlu Düşünmenin Sihri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.01.2011

Olumlu Düşünmenin Sihri

Düşüncelerinizin kalitesi yaşam kalitenizi etkiler. Olumlu düşünün ki olumlu davranabilesiniz.

Olumlu düşünün ki, bu düşünce çocuğunuza da yansısın.

Olumlu düşünce, olumlu duygu ve davranışı hazırlar. Ancak bunun için bardağın boş olan yarısını görmek yerine, bardağın dolu olan yarısını görmek gerekir.

Olumlu Düşünce Nedir?

Olumlu düşünce bilinçaltı dünyasını olumlu yöne kanalize etmektir. Bilinçaltı dünyamız doğru-yanlış ya da gerçek-gerçekdışı gibi değer yargılarında bulunmaksızın sadece bilgileri depolar ve bu bilgiler, daha sonraki aşamada davranışın oluşumu için kullanılır. Bu yüzden bilinçaltına depolanan bilgilerin niteliği davranışımızı etkiler.

Yaşamın akışı içinde çevremizde birtakım olumsuzluklar olabilir. Önemli olan kendimizi olumlu bir düşünce kalıbına yerleştirmektir. Eğer davranışlarımızı olumlu şekilde etkilemek istiyorsak, bilinçaltı dünyamızı yeni ve olumlu düşüncelerle beslemeliyiz. Tekrar edilen düşünceler bilinçaltında yer eder. Olumlu düşünceleri tekrar ettiğiniz takdirde sadece kendinizi daha iyi hissetmekle kalmayıp çevrenizi de olumlu etkilemiş olursunuz. Rahat ve mutlu bir birey olarak sizin olumlu tutumlarınız diğer insanlara yansır ve onların da size benzeri şekilde davranmalarına yardımcı olur.

Davranışlar davranışları doğurur. Siz başkalarına nasıl davranırsanız, benzer tepkiler alırsınız.

Olumlu olmak açık ve yakın olmak anlamına gelir. Olumlu olmak, bilinçli bir şekilde güzel tarafı görmeyi seçmek demektir. Bu, dünyayı hiç de gerçekçi olmayan toz pembe bir gözlükle görmek anlamına gelmez. Yine olumlu olmak, kendinizi ve başkalarını sevmek, etrafınızdaki kişilere ilgi duymaktır.

Olumlu kişi daha az kaygılı olan, buna karşılık hayattan daha çok zevk alan kişidir. O kendine mutsuzluk yerine mutluluğu seçmiştir.

Olumlu olabilmek için önemli olan bir başka nitelik de, bireyin kendi kendisiyle barışık olması, kendini iyi hissetmesidir. Bu açıdan kendinize özen göstermeniz ve size mutluluk verecek şeyler için çalışmanızın özel bir önemi vardır.

Olumlu düşünceleri oluşturmak için gerekli temel kuralları şöyle sıralayabiliriz:

Olumsuz İfadeden Kaçının

Örneğin: "Korkmayacağım" demeyin, onun yerine ve "rahatım" deyin. Başka bir deyişle istemediğinizi değil, istediğinizi düşünün. Eğer kendinizi olumsuz düşüncelerini içinde bulursanız bu düşünceleri durdurun ve onları olumlu düşüncelerle değiştirin.
Prof. Dr. Haluk Yavuzer

Konular :