PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Kendinizi Yüreklendirin Güveniniz Gelsin

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 21.07.2010 - Güncelleme : 27.01.2024

"Kendine güvenmek, kişinin benliğine yönelik en önemli duygudur. Sahip olmayı arzuladığınız güvene zaten sahipmişsiniz gibi davranın ve öyle gürünün. Ulaşmak isteğiniz özgüvene sahip olduklarını düşündüğünüz diğer insanları inceleyin. Nasıl görünüyorlar? Ne yapıyorlar?"

Söyledikleri şeyler kulağa nasıl geliyor. Kullandıkları beden dili nasıl bir şey? Hatta daha uç durumlarda, güveninizi zihninizde o kişi olduğunuzu hayal ederek de artırabilirsiniz.

Unutmayın, çok küçük değişikliklerin duygusal bakış açınız üzerinde çok büyük etkileri olabilir...

Kendinizi Yüreklendirin Güveniniz Gelsin

1. Kendi Değerinizi Bilin 

Kendine güvenmenin belki de en önemli kısmı kendi değerini bilmektir.... Hepimiz değerliyiz. Ancak bazılarımızın içten içe değersiz olduğuna dair köklü bir inancı vardır. Belki de sevilmeye değer olmadığınızı ya da bir şekilde iyi olmadığımızı hissediyor olabilirsiniz. Ama bu kesinlikle doğru değil!

Eğer bu tarif size benziyorsa, kendinizle ilgili bu şeylere inanmanız size öğretilmiş olabilir. Belki de bunu aşırı eleştirel anne babalardan, okulda çocuklara zorbalık yapanlardan veya diğer özelliklerinizin sizi diğerlerinden daha az değerli kıldığını öne süren bir kültürden öğrendiniz...

Değerimize ilişkin ilk mesajlar içselleştirilir ve kendimizle ilgili inançlarımızın temeli haline gelir. Dolayısıyla, kendimize dair olumsuz inançlarımız ne kadar uzun süre devam ederse, bunları geçersiz kılmak da o kadar zor olur. "Ben layık değilim", "Ben değersizim" veya "Ben de herkes kadar değerim var" şeklindeki iç monologları değiştirmek için sürekli çaba gösterilmesi gerekiyor. Bunun gibi olumlu onaylamaları kullanmak, beyninizi değerli olduğunuza inandıracak şekilde yeniden eğitmenin en iyi yollarından biridir. 

2. Kendinize Güvenin 

İnsanın kendini bir başkasının yerine koyması veya bir topluluk önünde şarkı söylerken kendini ünlü bir şarkıcının yerine koyması, pek çok kişinin kullandığı bir tekniktir.

Çocuklar çoğu zaman kendilerini hayran oldukları bir kahramanın yerine koyarlar; bu yetişkinlerin de taklit edebileceği bir tekniktir. İhtiyaç duyduğunuz nitelikleri başkalarından “ödünç alın.” Zorlu bir durumla karşı karşıya kaldığınızda, tıpkı bir aktörün bir rolü oynaması gibi ideal bir kişiliğe bürünün.

Güvenli insanlar, bazı beklentileri gerçekleşmese bile, kendilerini kabul etmeyi ve olumlu düşünmeyi sürdürürler. Güvensiz kişilerin, kendilerine ilişkin duyguları başkalarına ve onlardan alacakları onaya bağlıdır.

 

3. Kendinize Olumlu Cümleler Kurun 

  • Kendinize olumlu düşünüp düşünmediğinizi sorun

Tanımadığınız insanlarla dolu bir ortam, özellikle sıkılganlığınız yüzünden size korkunç gelebilir. Kendine güvenli, rahat ilişki kurabilen tanıdık bir kişinin böyle bir durumda nasıl hareket edeceğini hayal edin. Onun davranışlarını kafanızda canlandırıp taklit edin. O olsaydı, önüne gelen ilk gruba nasıl yanaşırdı? Konuşmaya başlarken neler söylerdi? Hangi beden hareketlerini yapar, göz temasını nasıl sağlardı? Gülümser miydi? Konuşmayı mı yoksa dinlemeyi mi tercih ederdi?

Kendi kendinize olumlu sözcükler söyleyin:

• Harikalar yarat,
• Turnayı gözünden vur,
• Zafer kazan,
• Üstün ol
• Ödülü kap vb.

Yüreklendirici bir müzik, tam da işi bırakmayı düşündüğünüz bir anda, zor bir durumun üstesinden gelmenizi sağlayabilir. Islık çaldığınızda veya bir şarkı mırıldandığınızda, başkaları sizin kendinize güvendiğinizi düşünebilir ve onlar üzerinde yarattığınız bu izlenim, kendi gerçek durumunuzu etkili bir biçimde maskelemenize yardımcı olur.

Unutmayın, güven güveni doğurur. Aklınızda hep şu olmalı: Bu işi başarabilirim; başaranların benden farkı ne? Hangi çalışmayı yapmışlar? Onların izinden giderek hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

Elinizden Gelenin En İyisini Yapın

Elimizden gelenin en iyisini yaparak, içimizdeki eleştirmene güzel bir yanıt vermiş oluruz. Ne zaman bizi küçümsemeye başlayan iç monologları duysak, "Elimden gelenin en iyisini yaptım" diye karşılık verebiliriz. Ve yapabileceğimiz tek şey bu. Elimizden gelenin en iyisini yaptığımızda (mükemmellik için çabalamadan ve kendimize daha fazlasını yapabileceğimizi söylemeden), kendimize biraz daha mola verebilir ve belki de kendimizi daha fazla kabul edebiliriz.

Konular :

#kendinize güvenmenin yolları #olumlu düşünmek #özgüven sahibi olmak #özgüven