PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Kendine Aşık İnsan Aslında Mutsuzdur

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.01.2015

Kendine Asik İnsan Aslinda Mutsuzdur

Narsisistik Kişilik Bozukluğu Olan Kişilerin% 80'i Erkek!

En önde, en gözde ve tek olmak istiyor, daima kendini haklı görüyor, kibirli görünüyor, kabahati hep başkalarında arıyor, hedeflerine ulaşamadığında çöküyor, maddi ve manevi olarak kirleniyor ve manevi pisliğini ancak göz yaşlarını döktüğü psikoterapi ile silebiliyor. Kim bu? Belki siz, belki de çok yakınınızdaki biri veya birileri... Narsisistik kişilik bozukluğu tanısı alan kişilerin yüzde 80’ine yakının erkek olduğunu söyleyen Psikiyatrist Dr. Cem Keçe, narsistik kişilik bozukluğuna dair bilinmeyenleri anlattı.

Aslında Kendini Sevmekten Değil, Kendinden Nefret Etmekten Kaynaklanıyor

Nergis çiçeğine adını veren Narkissos'un mitolojik hikâyesinden adını alan narsisistik kişilik bozukluğu, halk arasında ?kendini beğenmişlik, insanlara yüksekten bakma, kendini sevme ve kendine âşık olma? olarak biliniyor.

Cinsel Yaşamı da Olumsuz Etkiliyor

Oysa ki aslında narsisistik kişilik bozukluğu kendini sevmekten değil, özde kendini sevmemekten, kendini beğenmişlikten değil özde kendini değersiz hissetmekten veya kendine aşık olmaktan değil özde kendinden nefret etmeden kaynaklanabilen psikolojik bir bozukluk olarak tarif ediliyor. Daha çok erkeklerde görülen bu bozukluk, erkeğin cinsel yaşamında da sorunlara yol açabiliyor.

Her Zaman Kendileri Önemlidir

Toplumda kendini aşırı derecede sevme ve beğenme olarak bilinen narsisistik kişilik bozukluğu, aslında kişinin çocuklukta anne ve babasından alamadığı sevgi ve ilgiyi başkalarından alabilmek için sürekli bir değerli olma, beğenilme, ilgi görme çabası içinde olması olarak dikkat çekiyor. Narsisistik kişilik bozukluğu olan kişiler, başkalarının düşünce ve isteklerine gerekli ilgiyi gösteremiyor, onlar için her zaman kendileri önemli... Plan ve hedeflerine ulaşamadıklarında ya da bekledikleri ilgiyi göremediklerinde yıkıma uğruyorlar.

Narsisistik Kişilik Bozukluğunun En Belirgin Özellikleri Nelerdir?

Üstünlük duygusu, beğenilme gereksinimi, hayranlık beklentisi ve empati yapamamanarsisistik kişilik bozukluğunun temel özellikleri... Ayrıca bu kişiutancı, ölüm gibi yaşıyor, bu nedenle yüzüne bir maske takıyor, yalan söylüyor ve hiç utanmıyor, vicdansız oluyor, gerçekleri hep inkar ediyor, gerçekleri söyleyenleri suçluyor ve öfkesini kusuyor.

Nasisistik Kişilik Bozukluğu Olanlar Gerçekten Sevemiyorlar

Narsisistik kişilik bozukluğu olan kişi genellikle insanların takdirini, onayını, sevgisini, beğenisini ve hayranlığını kazanmanın peşinde koşuyor, duygusal yaşamı sığ oluyor ve duygusal derinlikten yoksun bir yaşam sürüyor. Yani gerçekten, yürekten ve derinden sevemiyor ya da üzüntü duyamıyor. Dışarıdan soğuk, mesafeli, kibirli, kendini beğenmiş ve çekici görünen bu kişinin, bu görüntüsünün altında, aslında incinmeye karşı aşırı derecede duyarlı, kırılgan, kendine güveninde ve kendine verdiği değerde eksiklikler bulunan bir yapı gizleniyor.

Cinsel Sorunlarla Karşı Karşıya Kalabiliyorlar

Narisistik kişilik bozukluğu tanısı alan kişilerin yüzde 80’i erkek... Bu kişiler genellikle tedaviyederin bir boşluk duygusu, can sıkıntısı, iç daralması, hayattan keyif alamama, anlamsızlık ve umutsuzlukşikâyetleriyle başvuruyor.Erken boşalma, sertleşme sorunları, cinsel yönelim karmaşası, prtnere karşı cinsel soğukluk, sık mastürbasyon yapma, hiperseksüaliteveyasapkın cinsel fantezileren sık yaşadıkları cinsel sorunlar olarak biliniyor.

İçlerindeki Boşluğu Cinsel Fantazilerle Dolduruyor

Narsisistik kişilik bozukluğu olan kişiler cinselliği, hazzın paylaşılması, sevginin ifadesi ya da partneriyle ruhunun ve bedeninin bütünleşmesi olarak yaşayamıyor. Cinsellik ruhun ve bedenin paylaşılmasıdır, ancak bu kişiler için cinsellik bir savaş veya mücadeleye dönüşüyor.Çünkü yalıtkan, kendini beğenmiş, empati, vicdan ve samimi nezaket eksikliği içinde bir duygusuz olan bu kişiler, genellikle yapışkan, kontrolsüz, yalnız kalmaktan çok korkan, ya hep ya hiç tarzında düşünen ve gel-gitleri olan duygusal kişilerle ilişkide olmayı seçiyor.

Çocukluklarından itibaren içlerinde var olan boşluğu cinsellikle doldurmaya çalışan bu kişiler, partnerlerini kendilerinin ihtiyaçlarını karşılamakla sorumlu biri olarak görüyorlar.

Partnerlerinin duyguları, düşünceleri, istekleri onlar için önemli değil gibi bir izlenim yaratabiliyorlar. İlişkinin başlarında cinsel arzusu yüksek, hiperseksüel kişiler olarak görülebilen bu kişilerin ilişkileri ilerledikçe bu ilgileri azalıyor ve cinsel sorunlar ortaya çıkabiliyor. Mastürbasyon ve sıra dışı cinsel fanteziler onların cinselliğinde önemli bir yer tutabiliyor.

Anne Baba Olmak İçin Sorumluluk Şart

Belli düzeyde her insan kendini beğenmeli ve değerli bulmalı, bu kişinin iş ve sosyal başarısı için güdüleyici olabiliyor. Ancak kendini beğenme ve değerli bulma belli bir düzeyin üzerine çıktığında bir sorun olarak görülüyor. İnsanın kişiliğinin temeli 0-3 yaş döneminde atılıyor.

Çocuğunuzu Anne Baba İlgisinden Yoksun Bırakmayın

Çocuk 3 yaşına kadar ne yaşıyorsa, anneden ve babadan neler öğreniyorsa, annenin ve babanın davranışlarından nasıl etkileniyorsa hayatının geri kalanını da bu öğrendikleri üzerine inşa ediyor. Çocuğun anne-baba ilgisinden yoksun olması kadar ihtiyaçlarının fazlaca doyurulması da ileride sorun yaratabiliyor.

Kendine asik insan

Ruhen Daha Sağlıklı Nesiller İçin...

Bu nedenle anne-baba olmak ve bir insanı yetiştirmek kolay bir sorumluluk değil... Bu sorumluluğun en iyi şekilde yerine getirilebilmesi anne-baba olmayı düşünen çiftlerin de bir eğitimden geçirilmesi gerekiyor. Böylece ruhen daha sağlıklı nesiller yetişebiliyor.

Konular :