PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

İş Görüşmesinde Sizin Soracağınız Sorular Var mı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 09.07.2016

İş Görüşmesinde Sizin Soracağınız Sorular Var mı

İş görüşmesinde elbette sizin de sormanız gereken sorular olmalı. İş arayan biri soracak sorum yok, derse öyle bir yanlış yapıyor ki, ya işi kaybedecek ya da istemediği bir işte takılıp kalacaktır. Unutmayın, zekice sorulan sorular, karşı tarafı etkiler!

İstemediğiniz Bir İşte Takılıp Kalmak İstemiyorsanız Görüşme Esnasında Akılcı Sorular Sorun

Öte yandan soracağınız sorular size değer kazandıracaktır. Ciddi, iyi düşünülmüş, akılcı sorular tüm eleman arayanları etkiler. Sizin o işe ve sorumluluğa hazır olduğunuzu gösterir. Size daha yüksek maş verilmesini ve sizinle görüşen kişinin sizi diğer iş arayanlardan ayırarak anımsamasını sağlar.

Neler soracaksınız! İşte ilgili her şeyi sorabilirsiniz. Birkaç örnek:

1) Neden bu iş için yeni birini istiyorsunuz?

Öyle ya, neden şirketteki diğer çalışanlar o işi yapmıyorlar da, yeni biri aranıyor. Buradaki açıklama, yapacağınız iş hakkında aydınlatıcı olacaktır. Belki de iş öylesine sıkıcı ki, kimse yapmak istemiyor.

2) Bana yeni alacağım görevde teşkilatın neresinde olacağımı söyleyebilir misiniz?

Bu noktada tam olarak nerede durduğunuzu anlayacaksınız. Patronunuzun kim olacağını, sorumluluklarınızı ve ilerleme şansını da yanıtlardan çıkarabilirsiniz.

3)Son beş yıl içinde bu göreve kaç kişi getirildi?

Eğer işe getirilmiş kişi sayısı yüksekse, ya iş cazip olmadığı için kısa sürede terk ediliyor ya da iyi çalışan eleman çabuk terfi ettiriliyor anlamına gelebilir. Bunu da anlamaya çalışın.

4) Firmanın en büyük sorunu nedir?

Dikkatle dinleyin, anlamaya çalışın. Belki de batmakta olan bir gemiye binmek üzeresiniz.

5) Terfi edebilmek için benden beklenenler nelerdir?

Sizinle görüşen kişiyi bu soru rahatsız ederse, sizi terfi ettirmeye niyetleri yok demektir. Öte yandan yardımcı olursa, not alın. Bu bilgiler size yararlı olacaktır.

6) Bu görevi alırsam, benden tam olarak bekledikleriniz nelerdir?

Bu soruda da sizden ne bekledikleri ortaya çıkacaktır. Gerçekçi bir iş planı mı, yoksa günde on iki saatilik bir mesaii mi?

7) Eğer beni işe almaya karar verirseniz, aşağı yukarı ne zaman haberim olur?

Bu sorunun yanıtı da sizi günlerce kuşkulu bir beklemeden koruyacak, aynı zamanda görüşmeyi yapana da, elini çabuk tutması için nazik bir uyarı olacaktır.

8) Eğitim ve yeteneklerim hakkında sormak istediğiniz başka bir şey var mı?

Burada da, yanlış anlamalar olmuşssa, onları düzeltme olanğı sağlamış olacaksınız kendinize.

İş Görüşmesinde Neler Sorabilirim

İş Görüşmenizin Başarılı Geçmesi İçin Her Fırsatı Değerlendirin; Sessizliği Bile...

Konuşmalar, sorular, yanıtlar bitti. Ve sessizlik... Bu sessizlik sizi rahatsız ediyor, bir şeyler söyleyip boşluğu doldurmanız gerektiğini düşünüyorsunuz.

Aslında hiç de öyle değil. İş adamları bu sessizliklerin bazen de sizi tartmak, gergin bir durumda kendinizi nasıl idare ettiğinizi görmek için yapıldığını söylüyorlar.

Konuşma bitip ortalığı sessizlik kaplayınca öylece olduğunuzy erde bekleyin ve sakin olun.

Beklemediğiniz bir soruyla karşılaşınca, hemen paniğe kapılıp bir yanıt uydurmaynı. Tam tersine, “Daha önce böyle bir soruyla karşılaşmamıştım. İzin verirseniz, biraz düşünmek istiyorum.” deyin.

Soruyu soran bu dürüstlüğünüzü takdir edecek, ayrıca da konuşmadan önce düşünme alışkanlığı edinmiş olduğunuzu beğeniyle karşılayacaktır.

Konular :