PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

İçinizdeki Olumsuz Sesleri Susturmanın Zamanı Geldi

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.03.2012

İçinizdeki Olumsuz Sesleri Susturmanın Zamanı Geldi

İç sesiniz, potansiyel bir musluk olarak işlev görür. Çok ince bir sestir; ama sizi kişisel deponuzda birikmiş yetenek zenginliğini serbest bırakmaktan alıkoyma potansiyeline sahiptir. Ne var ki bu iç sesi kontrol etmeyi ve hizada tutmayı öğrenmiş insanlar vardır. Bu kişiler bu sayede daha çok özgürlük ve kişileş güç üretirler.

Unutmayın, güvensizlik dinamosu sizi risk almaktansa, bildiğiniz ve tanıdığınız şeylerle ya da başkalarının yanıtlarıyla yetinmeye yöneltir.

“İdare etmek” Görmezden Gelmek ya da Aşmak Demek Değildir

Sorun, siz nereye gittiğinizi belirlemeye ve planlamaya çalışırken, içinizdeki sesin kimi zaman sizi yeni ve meydan okuyucu şeylere girişmekten alıkoymaya yönelik yoğun bir eleştiri fırtınası estirmesidir. Bunu sizi korumak için yapıyor olabilir; ama kimi zaman yanlış da yapabilir. Onu idare etmesini öğrenmeniz gerekiyor.

Değişim Yaratmaya Odaklanın

İçinizdeki sesle mücadele ederken düşünsel ve duygusal enerjinizin büyük kısmı kendi içinizde yoğunlaşmak zorunda kalır. Değişim yaratmaya odaklanmak için gerekli enerji kaybolur.

İçinizdeki Sesle Kavga Etmek Yerine, İç Diyalog Yürütmeye Çalışın

Burada başvurulacak küçük hile, içindeki sese sorulacak bir soru bulmaktır. Kaldı ki söz konusu musluk sizi zarar görmekten korumak için vardır. Yalnız tıpkı su deposundaki tahliye musluğu ya da buhar kazanındaki basınç supapı gibi kendi tarzında korur. Onun için, içinizdeki sesle kavga etmek yerine bir dizi iç diyalog yürütmeyi deneyin. İç sesinizin içinizdeki musluğu kapatmaya çalıştığını hissettiğinizde kendinize şunları sorun:

Bu adımı atsam nasıl olur?
Olabilecek en kötü şey nedir?
Korkmasam ne yapardım?
Böyle bir şeyi başkası hiç yaptı mı? Bir zarar gördü mü?

Bu yaklaşımı kullanarak beyin boyutunun düşünsel gücünü kontrolünüz altına alırsınız. Böylece yürek boyutunun kendini güvenliksiz hisseden kısmının yol açtığı korkulara meydan okumuş olursunuz.

Enerji ve Tutku, Özgüven Dinamosundan Kaynaklanır

Bu iki boyutu kozlarını paylaşmasına imkan tanıyarak, güvensizlik dinamosunun büyüttüğü akıldışı korkuları aşmak mümkün olabilir. Soru sorma ve tartışma mantığı beyin boyutundan çıkar. Ama unutmamak gerekir ki bunun için gerekli enerji ve tutku yürek boyutundaki özgüven dinamosundan kaynaklanır.

En sonunda, potansiyel musluğu kontrol eden yürek boyutu ve potansiyelinizin serbest kalmasını sağlayan da bu işlevdir. Onun için kendi –tercihinizi- seçin bileşinini doğru anlamanız önemlidir. İçinizdeki sesleri ve tercihleri idare etme hakkına ve bunun için gerekli güç ve enerjiye sahip olduğunu kabul etmediğiniz sürece, bütün bu sözlerin fazla bir etkisi olmayacaktır.

İç Sesinizin "Yapamazsın" Dediği Şeylere Şu Soruları Sorun

Kendinizi sınamak için yapabileceğiniz ilk şey , her zaman yapamam dediğiniz bir şeyi düşünmek olabilir. İçinizdeki sesin yapamazsın dediği şeyi ele alarak şu soruları sırasıyla gözden geçirin:

Yapamam: Yapamayacağınızı sandığınız bir şeyi düşünün. Bu işinizdeki bir problemle y ada hoşgörüsüz biriyle uğraşmakla ilgili bir şey olabilir. Yapmanın mümkün olduğunu bildiğiniz, ama yapamayacak olmanızın belli bir nedeni bulanan bir şey üzerinde odaklanmaya çalışın.

Niçin Böylü Düşünüyorsun?

Sizi yapamayacağınızı düşünmeye sevk eden içinizdeki güvensizlik kuvvetleri sizce hangileri? Geçmişte olumsuz bir deneyiminiz mi oldu? Yoksa bunu yapmanın zor olduğunu size benimseten başka birisinin hayal gücü mü?

Bunun Bir Anlamı Olduğunu Sanıyor Musun?

Mantıksal bir bakış açısından bu niçin bir engel oluşturuyor. Yapmak istememenizin anlamlı bir nedeni var mı?

Bu adımı atsan ne olur?

Bu adımı attığınızı düşünürseniz; neler olabilir? Olabilecek en kötü şey nedir? En iyi şey? Yaparsan hangi olumlu sonucu elde edersin? Adımı attığınızı hayal edin. Hataınız nasıl iyileşecek? Başkalarına ne faydası olacak? Bu size neler hissettirecek? Bu, onu yapmaya değerli bir hale getirir mi? Yararlar, değişikliğe gitmenin sıkıntısına ağır basacak mı? Ne gibi kişisel yararlarınız olacak?

Bunu yapamayan birine ne gibi bir tavsiyede bulunurdun? Kendi durumunuzun dışına çıkın. Benzer durumda olan birine ne gibi bir tavsiyede bulunurdunuz? Kendisine yardımcı olabilmesi için ona nasıl yardım ederdiniz?

Tavsiyeyi denemeye hazır mısın?

Kendi verdiğin tavsiyeyi ciddiye alarak kendi yarattığınız engeli aşacak mısınız? Değişikliğe ne zaman gideceksiniz? Aşmak isteyeceğiniz ikinci engel nedir?

Nereye gitmekte olduğunuzu gerekten bilebilmek için kendi kendinize getirdiğiniz kısıtlamaları anlamanız ve bunları aşmanın yollarını bulmanız için olayları nasıl bakmalısınız?

Hep yaptığınız şeyi yaparsanız, hep elde ettiklerinizi elde edersiniz. Eğer kişisel liderliğinizin yeterli olduğunu ve değişmenize ihtiyaç olmadığını düşünmüyorsanız, yerleşik fikir ve alışkanlıklarınızı değiştirmek yararlı olacaktır.

Mick Cope-Yüre, Beyin ve El

Konular :