PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Eleştirirken Emir Cümlesi Kullanmayın

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 21.09.2013

Eleştirirken Suçlama ve Emir Cümlesi Kullanmayın

Eleştiriyi bilmeyen bir toplum olduğumuz için eleştiriden hiç hoşlanmayız. Eleştiri toplumumuzda genelde suçlama ve yargılama biçimi olarak görülmekte ve çoğunlukla bu amaçla kullanılmaktadır. Bu nedenden dolayı eleştirilmekten hoşlanmadığımız gibi bizi eleştireni de düşman gibi görürüz.

Eleştirmeye Başlamadan Önce Dikkat!

Doğru eleştirme ilk önce eleştireceğiniz kişinin olumlu yanlarını söylemekle başlamalı. Bu süreç bittikten sonra yine suçlama cümleleri kullanmadan kişinin size göre bu konudaki eksik değil yanlış değil sadece tamamlaması gerektiğini düşündüğünüz şeyleri söylemenizle eleştiri yapılmalı.

Eleştirilmekten Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Eleştiriden kurtulmak istiyorsanız, sizi eleştiren kişinin alın bölgesine tepkisiz sabit olarak bakın. Eleştiren kişinin sözü bittiği anda ayaktaysanız kısa bir adım adın, oturuyorsanız sandalyenizi biraz öne doğru çekin ve suçlama içermeyen bir cümleyle karşılık verdiğinizde eleştiren kişinin eleştiriden vazgeçtiğini göreceksiniz.

Çocuğunuzu Doğru Eleştirmenin İpuçları…

Özellikle çocukları eleştirirken ve ya doğru bir davranışı öğretirken “me” ve “ma” takıları kullanmamaya özen gösterilmelidir. Çünkü insan bilinçaltı me’leri ve ma’ları ters algılar. Çocuğunuza koşma dediğinizde koşmaya devam eder, yapma dediğinizde yapmaya devam eder.

Çocuğum koşma yerine 3 aşamalı bir dil kalıbı kullanıldığında çocuğun artık koşmadığını göreceksiniz.

1. Dil Kalıbı: Davranışın tanımı (Koşmaya devam ettiğinde)

2. Dil Kalıbı: Belirgin Somut Etki (Başını çarpıp)

3. Dil Kalıbı: Duygu(Hastanelik olmadan korkuyorum)

Burada dikkat ettiyseniz suçlama ve emir cümlesi olmadığı için çocuğa yorum yapması için fırsat verilmiştir. Bu dil kalıbının sonunda çocuğun bu eylemi tekrar gözden geçirmesi sağlanmıştır.

Eleştiri Yaparken 50 cm'e Dikkat!

Eleştiri yaparken eleştiri yapacağınız kişinin mesafe olarak 50 cm’den daha fazla bir mesafede olmasına özen göstermek gerekmektedir. 50 cm ve altı kişisel alan yani mahrem bölge olduğundan eleştiriyi doğru bile yapsanız karşı taraf anlamayacak ve algılayamayacaktır.

Kişisel Gelişim Uzmanı Kunter Kurt

Konular :