PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Aranızda İşe Giderken Mutlu Olan Var mı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.04.2015

Aranızda İşe Giderken Mutlu Olan Var mı

Mutlu Olan İşyerleri Daha Fazla Para Kazanıyor

İşyerinde mutlu olmayı başarabilenlerden misiniz? Sorumuzun yanıtı "evet" ise siz mutluluğun sırrını çoktan keşfetmişsinizdir demektir. Sözümüzdiğerlerine öyleyse...İş hayatında mutluluk, yapılan işi severek yapmak ve yaparken enerjiyle dolu olmaktan geçiyor. Özetle, mutluluk ayakları geri geri gitmeden işe gitmek ve çalışmaktır. Peki bu sandığınız kadar zor mu? Uzman Psikolojik Danışman Nilgün SARI işyerinde mutlu olmanın yollarını anlattı.

Yok Artık, İşe Giderken Mutlu mu Olunur!?”

İşyerinde mutlu olmak, çalışmaktan zevk almak, işe gelirken mutlu hissetmek aslında normalde olması gereken durumlarken, yaşam deneyimlerimiz bize bunların tam tersini söylüyor. Şu anda bir çoğunuz eminim “yok artık işe giderken kim mutlu olabilir ki” diyorsunuzdur.

Çalışmak, Üretmek Mutlu Bir Var Oluştur Aslında

Evet, biz maalesef mutluluğu değil hep mutsuzluğu öğreniyoruz ve yaşıyoruz. Öğreniyoruz diyorum çünkü mutluluk da mutsuzluk da öğrenilen durumlardır. Çalışanlar işe giderken mutsuz, öğrenciler ders çalışırken mutsuz, evde eşler ve çocuklar mutsuz. Kısacası çalışma ve üretme sürecinde bizler mutsuz oluyoruz. Oysa biliyoruz ki çalışmak ve üretmek mutlu bir var oluşun olmazsa olmaz koşuludur.

Daha Çok Para Kazanmak İstiyorsanız Çalışanlarınızı Takdir Etmeyi İhmal Etmeyin

Araştırmalara göre, işyerinde mutlu olmanın kriterlerini şöyle sıralayabiliriz:

  1. Mutluluk öğrenilebilir bir durumdur.

  2. Mutlu olan işyerleri daha fazla para kazanıyor.

  3. Sanılanın aksine yüksek maaş mutluluğun tek ve ilk sıradaki belirleyicisi değil.

  4. Ülkemizde aşırı çalışma saatleri en önemli mutsuzluk nedeni.

  5. Yaptığımız işten sonuç alıyor ve fark yaratabiliyorsak mutlu oluyoruz.

  6. İşyerinde iyi ilişkiler kurulması çalışanları mutlu ediyor.

  7. Yöneticiler çalışanları yakından tanımalı ve iletişim kurmalı.

  8. Yöneticiler tarafından yapılan işin görülmesi ve takdir edilmesi işyerinde mutluluğun sırrı.

İyi ilişkiler, iletişim ve takdir “mutlu çalışma” sürecinin en temel belirleyicileri olarak ön plana çıkıyor.

Takdir Etmenin Sihirli Etkisini Keşfedin...

Toplum olarak genellikle bu konuda oldukça cimri olduğumuz söylenebilir. İşyerinde yöneticiler çalışanlara, okulda öğretmenler öğrencilere ve evde de anne babalar çocuklarını takdir etmek konusunda çok hevesli değiller. Maalesef çoğumuz böyle büyütüldük ve çocuklarımızı böyle büyütmeye de devam ediyoruz. Hep yetersizliğe, hep eksikliğe, hep olumsuzluğa odaklanıyoruz ve bol bol eleştiriyoruz.

Överken Eleştiriye Yer Vermeyin

Son zamanların bir başka sorunu da ”takdir” ettiğimizi zannetmemiz. Örneğin çocuk bir resim yapıyor ve büyükleri “aferin ne güzel yapmışsın ama şurası eksik kalmış, bir de bu renk ağaç olmaz, eminim sen daha güzelini yapabilirsin” diyerek hem takdir ettiğini hem de cesaretlendirdiğini zannediyor. Burada çocuğa verilen mesaj şudur: Yeterli değil, olmamış, bir dahaki sefere daha güzel yap... Bu tip mesajları 40 bile kere duymaya gerek kalmadan ne heves kalır ne de çalışma aşkı...

Evde, Okulda ve İşyerinde Mutlululuk Rüzgarları Esssin...

Belki de çok basit olan bu “takdir” meselesinin bu kadar önemli ve sihirli bir dokunuş olduğunu bilmiyoruz.

İşyerinde, okulda, evde durum birbirine çok benzer. Yöneticiler, öğretmenler ve anne babalar mutluluğun bir yolu “takdir” etmekten geçiyor. Diğeri de: Mutlu olmak için “aile olma havasının” işte, okulda ve evde estirilmesidir...

Konular :