HASTALIKLAR

Meme Koruyucu Ameliyatlar Ne Zaman Yapılamaz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 18.06.2013

Meme Koruyucu Ameliyatlar Ne Zaman Yapılamaz

Ülkemizde her 8 kadından 1’i meme kanseri ile karşı karşıya kalıyor. Yıllar önce meme kanseri ameliyatları sadece memenin alınması ve koltukaltı lenf bezlerinin temizlenmesi şeklinde yapılıyordu. Ancak günümüzde tümör henüz küçük boyutlardayken ve memenin tamamının alınmasına gerek kalmadan ameliyatla kolayca çıkartılabiliyor.

Meme Kanserinin Tedavisinde En Yeni Uygulamalar Neler?

Bu ameliyatı takiben hastalar ertesi gün taburcu oluyor ve günlük yaşamlarına hızla geri dönüyor. Peki bu meme koruyucu ameliyatlar ne zaman yapılamıyor? Günümüzde meme kanserinin tedavisinde çok değerli gelişmeler olduğunu söyleyen Genel Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Hamdi Koçer'denkonuya dair önemli açıklamar geldi:

“Radyoterapi, kemoterapi, hormonoterapi gibi tedavi yöntemleri cerrahinin başarısını artırırken, sınırlarını da azalttı. Böylece eskiye oranla çok daha az sağlam doku çıkartarak, en güvenli operasyonları yapmak mümkün hale geldi. Kişinin meme hacmine ve tümörün yerleşimine göre memenin bir kısmı herhangi ciddi bir kozmetik sorun çıkarmadan alınabiliyor.

Meme Koruyucu Cerrahi Nedir?

Meme koruyucu cerrahi için tümörün evresi, şekli, biçimi ve yaygınlığına bakarak, çok ileri yaşta bir hastanın memesinin bile korunması mümkün. Üstelik bu ameliyatlardan 1 gün sonra kişi taburcu oluyor ve hızlı bir şekilde günlük yaşamına uyum sağlıyor. Burada önemli olan tümörün erken dönemde fark edilmesi ve hastalık meme içinde sınırlıyken tedaviye başlanması.”

Meme Koruyucu Ameliyatların Avantajları Nelerdir?

Meme koruyucu ameliyatlar herkese uygulanabiliyor; ancak bazı durumlarda onkolojik prensipler açısından zorluklar meydana gelebiliyor. Örneğin, tümör meme başına çok yakın ise, tümör çıkarılırken meme başının da çıkarılması gerekebiliyor. Bu durumda memeyi korumak estetik açıdan çok iyi sonuç vermeyebiliyor.

Meme Koruyucu Ameliyatlar Ne Zaman Yapılamaz

Yine memenin çok küçük ve tümörün nispeten büyük olduğu durumlarda, meme koruyucu ameliyat sonrası yeterli meme dokusu kalmayabiliyor ve estetik açıdan kişi mutsuz olabiliyor. Bu noktalar hakkında kişiler, operasyon öncesi bilgilendirildiğinde meme koruyucu ameliyat yerine aynı seansta rekonstrüksiyon seçenekleri düşünülebiliyor. Özellikle erken evre tümörlerde bu şekilde radyoterapi ihtiyacı da ortadan kalkmış oluyor.

Tümörün birden fazla noktada bulunduğu durumlarda da, meme koruyucu ameliyatlar uygulanamıyor. Bu noktalar meme içinde yaygın veya birbirine çok uzak ise meme koruyucu ameliyatlar olanaksız hale geliyor. Bu gibi durumlarda en iyi çözüm olarak, memenin tamamının alınmasını takiben aynı seansta veya 1 yıl içinde yeni meme rekonstrüksiyonu yapılması öneriliyor."

Konular :