HASTALIKLAR

Kansızlığı Önlemek İçin Nasıl Beslenmeli?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.05.2018

Kansızlığı Önlemek İçin Nasıl Beslenmeli

Kansızlığa neden olan pek çok hastalık olsa da toplumda görülen kansızlığın genelde vitamin ve mineral eksikliklerine bağlı olarak ortaya çıktığını söylüyor uzmanlar. Doğru beslenmenin ise kansızlığı önemli ölçüde etkilediğininanlatanKalp ve Damar Cerrahisi UzmanıDoç. Dr. Cem Arıtürk kansızlığı önleyen gıdalar hakkında önemli bilgiler verdi.

Kansızlığın Belirtileri Nelerdir?

"Genel olarak vitamin ve mineral eksiklikleriyle ortaya çıkan kansızlık, doğru beslenerek kontrol altına alınabiliyor. Toplum genelinde kadınlarda daha fazla görülen kansızlığın en önemli belirtileri arasında çabuk yorulma, üşüme, ellerde soğukluk, baş dönmesi ve saçlarda dökülme yer alıyor. Daha ciddi kansızlık durumlarında ise çarpıntı, nefes darlığı gibi kalp-damar sistemi ve solunum sitemi bulguları ortaya çıkıyor.

Kansızlığı Önlemek İçin Nasıl Beslenmeli

En Sık Görülen Kansızlık Nedeni Demir Eksikliği

Toplumda en sık görülen kansızlık nedenleri arasında demir eksikliği öne çıkıyor. Özellikle Akdeniz ülkelerindeki kadınların sorunu olan demir eksikliği anemisinin yanı sıra yeşil sebzelerde bulunan B9 ve kırmızı etten sağlanabilecek B12 vitamini eksikliklerinde de kansızlık meydana gelebiliyor.

Kansızlığı Önlemek İçin Nasıl Beslenmeli

Hangi Besinler Demirden Zengin?

Kırmızı et, karaciğer ve böbrek gibi sakatatlar, pekmez, üzüm, pazı ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru kayısı, baklagiller demir içeriklerinin yüksek olması sebebi ile özellikle demir eksikliğine bağlı kansızlığı bulunan kadınlarda faydalı gıdalardır.

Eğer Kansızlık Yaşıyorsanız Demir Emilimini Azaltan Gıdaları Sınırlı Tüketin

Bununla birlikte demir emilimini azaltan çay tüketiminin azaltılması bu kişilerde alınması gereken önlemlerdendir. Bununla birlikte C vitamini demir emilimini arttırdığı için portakal gibi turunçgillerin, demir içerikli besinlerle tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Neler Tüketmeli?

Karaciğer, yumurta sarısı, kuru baklagiller, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz B9 içeriği sebebiyle ve et, süt, yumurta, somon balığı, kabuklu deniz ürünleri de B12 içeriği nedeniyle ilgili vitaminlerin eksikliklerine bağlı olarak gelişen kansızlıklarda faydalı besinlerdir.

Konular :