HASTALIKLAR

Havuzdan Mantar Bulaşır mı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 26.07.2016

Havuzdan Mantar Bulaşır mı

Jinekolog Operatör Dr. Akif Alkan, deniz ve havuz enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı.

Yazın vazgeçilmezi deniz ve havuz günlerindeyiz malum... Keyif yada spor için büyük bir hevesle girdiğimiz havuzlar ve denizler sağlık açısından ne kadar güvenli ya da bizleri ne gibi hastalık tehlikeli bekliyor?

Denizlerin daha sağlıklı olduğu malum. Eğer ekstraadan bir kirlenme söz konusu değilse. Ama yine de denizde uzun süre aklmak, ıslak mayoyla oturmak nedeniyle idrar yolu enfeksiyonu en sık görülen deniz hastalığıdır.

Esas hastalıklar açısından tehlikeli olan havuzlardır. Bizlere ne çok soruların soruların başında gelir: Havuzdan mantar geçer mi?, “Sistit olur muyum?”, "İdrar yolları iltihabı olur muyum?" gibi...

İşte, havuzdan buluşan hastalıkların listesi...

1) Göz İltihabı (Konjuktivit)

Hem havuzdaki bakterilerden hem de havuzda kullanılan kimyasalllardan oluşabilir. Gözde yanma, sulanma, kaşıntı ve akıntıya yol açar. Uygun göz damlaları ile kısa sürede iyileşir. Korunmak için suyun içnide göz kapaklarının açılmaması ve gözlük kullnımı faydalıdır.

2) İdar yolu iltihabı (Sistit)

Uzun süre suyun içinde kalma ve ıslak mayoyla oturma en önemli sebebidir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Özellikle kadınlarda yaz aylarında havuz suyuna bağlı olarak ortaya çıkan “Vajinal mantar enfeksiyonu” vajinada yanma hissi ve kaşıntıyla başlar. Yaz aylarında, genital bölgenin nemli kalmasına sebep olan sentetik çamaşırlar, dar pantolonlar da mantar enfeksiyonu riskini arttırır.

Erişkinde sık idrara gitme, idrarırınızı yaptığınız halde hala idrar hissi duyma, kasık ve karın ağrısı, ateş en sık görülen belirtilerdir.

Çocuklarda sistik nasıl tedavi edilir

Bebek ve Çocuklarda Mantar Enfeksiyonu

Çocuklarda özellikle kız çocuklarında daha gürültülü seyreder. Bu belirtelere ek olarak bulantı ve kusma da eklenebilir. Uygun antibiyotik ya da idrar yolları antiseptiği ile tedavi edilir.

Sistiti önlemek için, ıslak mayoyla oturulmamalı, hemen kurulanmalı, mümkünse yeni bikini giyilmeli. Islak yüzeyi azaltmak ve böbrek bölgelerini açıkta bırakıp bin an önce kurumasını sağlamak için çok daha doğru bir seçim olur.

3) Mantar

Mantar Enfeksiyonun Sebebi...

Havuzla ilgili en bilinen ve en şikayet edilen hastalık vajinal mantardır. Aslında bilinen aksine mantarın sebebi, mantarlı bir hastanın mantarlarının havuz yoluyla bulaşması değildir. Havuz suyunda bol miktarda klor bulunur. Bu klor, vajinayı koruyan faydalı bakteriler olan Doderlain Basilleri’ni öldürür.

Vajinal Mantar Enfeksiyonunun Nedeni...

Sonuçta, vajina korumasız kalır ve zaten vajen florasında mevcut olan mantarlardan en bilineni Candida Albicans aktif hale gelir. Vajinal mantar çok gürültülü başlar ve yaşamı olumsuz etkiler. Kaşıntı, yanma hissi, süt keiği şeklinde akıntı ve ilişkide yanma gibi belirtileri vardır.

Mantar Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Uygun ovül krem ve bazen de ağızdan alınan haplarla kısa sürede iyileşir. Bulgular birkaç gün içinde geçer.

4) Kulak İltihabı

Dış kulak yolu iltihaplanır. Akıntı, zonklama ve ağrı yapar. Uygun ilaçla kısa sürede geçer.

Peki, bu durumda ne yapmalı?

Havuzdan vaz mı geçmeli? Tabii ki hayır!

Sağlığımızdan olmadan havuza girmenin püf noktaları:

• Öncelikle havuzun temiz olmasına dikkat edilmeli. Havuza yaklaştığınızda klor kokusunu almalısınız.

• Havuza girmeden önce mutlaka dış alınmalı. Çünkü en büyük kirliliği derimizdeki bakteriler yapar. Duş alarak bu bakterilerin havuzu kirletmesine izin vermemeliyiz.

• Havuz etrafında ayakkabı ile dolaşmamalı, başımıza bone takmalıyız.

• Islak mayoyla uzun süre oturmamalıyız. Kadınlar özel günlerinde mümkünse havuza girmemeli ya da tampon kullanmalı ancak tamponu çok sık değiştirmeli.

Konular :