HASTALIKLAR

Diş Eti Kanaması ile İlgili 7 Soru

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 12.07.2016

Diş Eti Kanaması Tedavi Edilmezse Ne Olur

Genç yaşlı demeden pek çok kişinin sorunu olan diş eti kanamasının önemsenmesi gerekiyor. Çünkü diş eti kanaması hastalıkların habercisi olabiliyor!Diş etleriniz kanıyorsa ortada bir sorun var demektir. Hemen önleminizi almalısınız.

Sağlıklı diş ve diş eti için, ağız bakım ürünlerinin özenle seçilmesi ve düzenli olarak kullanılması gerektiğini belirten Diş Hekimi Pertev Kökdemir’den diş eti kanamasının nedenlerine ve tedavi yöntmelerine dair bilgi aldık.

Sağlıklı diş etleri nasıl olmalıdır ?

Diş etleri sağlıklı olduğunda açık pembe renkte, mat ve sıkı bir görünümde olur. Üzerindeki dişi kökünden sıkıca sarar. Dişin konturlarını takip eder. Şişkinlik, enfeksiyon ve kızarıklık olmaz. Diş fırçalama sırasında ve diş ipi kullanımında kolayca kanamaz. Ağızda sızlama şeklinde etkilere neden olmaz.

Diş eti kanaması gerek dişlerimizi fırçalarken, gerekse normal zamanlarda gelişebilen ciddi bir sağlık sorunu. Çoğu zaman önemsenmeden geçiştirilmesi, diş kayıpları başta olmak üzere başka ciddi hastalıkları da tetikleyebiliyor.

1) Diş etlerimiz neden kanar?

Diş eti, mevcut diş eti iltihabına bağlı olarak veya travmaya bağlı olarak kanar. Sağlıklı olan dişlerin, fırçalarken, diş ipi kullanırken veya sert bir şeyler yerken kanamaması gerekir.

2) Öncelikle diş eti kanamaları nasıl önlenebilir? Diş eti sağlığını korumak ve devamını sağlamak için ne yapılabilir?

İyi bir ağız bakımı, düzenli diş hekimi kontrolleri, diş taşı temizliği ve diş eti tedavileri yapıldıktan sonra diş eti kanamaları önlenebilir. Diş etleri kanıyor diye dişleri fırçalamamak son derece yanlış bir davranış olur. Diş etleri kanasa bile diş temizliği yapılmalıdır.

Diş eti sağlığının korunması dişlerinde sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Dişlerin ve diş etinin üzerinde oluşacak bakteri plağının temizlenmesi ancak ağız bakımına dikkat etmekle sağlanır. Ağız bakımıyla diş taşlarının oluşumuna da engel olunur.

Kişiler yılda 2 defa dişleri ve diş etleri sağlıklı bile olsa, rutin diş doktoru ziyareti yapmalıdır. Diş fırçalama sırasında diş etinde kanama olan kişilerin yaptığı en yanlış uygulama diş fırçalamayı bırakmak oluyor. Ancak bu aşamada diş etlerinde olan kanama diş etinde biriken bakteri plağından kaynaklanır. Bu yüzden diş fırçalamanın bırakılmaması gerekir.

Sağlıklı diş ve diş eti için, ağız bakım ürünlerinin özenle seçilmesi ve düzenli olarak kullanılması gerekir. Kendiniz için en uygun ürünleri diş doktorunuza danışarak kullanmalısınız.

3) Diş eti hastalıkları neden olur?

Diş eti hastalıklarının ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı da artar. Ayrıca diş eti hastalıkları; vitamin eksikliklerinde, sigara kullananlarda, yoğun stres yaşayanlarda, antidepresan veya doğum kontrol hapları gibi ilaçların uzun süreli kullanımında, diş gıcırdatan ya da sıkanlarda, kötü ya da yetersiz beslenenlerde ve hamilelik döneminde olanlarda daha sık görülmektedir.

4) Diş eti hastalıkları nasıl teşhis edilir?

Diş eti şişse, kırmızıysa, kanama bulgusu varsa, periodontal cep varlığı ve radyolojik kemik kaybı gibi etkenlere bakılarak, diş eti hastalığı teşhis edilebilir.

5) Düzenli olarak kullanılan ilaçlar diş eti hastalığına sebep olur mu?

Bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar, antiepileptikler ve kalsiyum kanal blokerleri grubu ilaçlar diş eti büyümelerine sebep olabilir.

6) Diş taşı, diş eti hastalıklarına neden olur mu?

Diş taşı ve dental plak, diş eti hastalıklarının temel sebebidir. Dental plağın uzun dönemde kalsitiye olması ile diş taşı oluşur. Oluşan diş taşının üzerine daha çok plak birikir ve bu şekilde döngü olarak ilerler.

7) Diş eti kanaması tedavi edilmezse ne olur?

Diş eti kanaması, diş eti iltihabının bir göstergesidir. Tedavi edilmez ise uzun dönemde diş etrafındaki kemiğin erimesine ve son olarak da dişlerin sallanması ve çekilmesine sebep olur.

Konular :