HASTALIKLAR

Artan İshal Vakalarına Karşı Hangi Önlemleri Almalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 07.08.2017

Artan İshal Vakalarına Karşı Hangi Önlemleri Almalı

Mevsimsel ishal problemi kâbusunuz olmasın. Uzmanlar özellikle yaz aylarında içtiğiniz sulara dikkatedin diyor...

İçtiğiniz Sulara Dikkat!

Özellikle sebzelerin bol suyla yıkanması ve yaz aylarında yemeğin buzdolabı dışarısında çok bekletilmemesi gerektiğini vurgulayan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kutlu, mevsimsel olarak artan ishal vakalarında alınabilecek önlemleri anlattı.

İshal Nedeniyle Oluşan Sıvı Açığı Mutlaka Kapatılmalı

Mevsimsel olarak yaz aylarında sıklıkla havaların ısınması nedeniyle mikroorganizmaların özellikle besinlerde ve sularda çok fazla üremeye başlaması daha sık olarak yaz ve bahar aylarında görülüyor. Herkes bundan etkilenebiliyor, bütün yaş gruplarında ama özellikle çocuklar ve yaşlılar bünyesel olarak daha zayıf olabildikleri için daha fazla ve şiddetli etkilenebiliyorlar. O yüzden tedavisi bu tür hastalarda çok daha önemli.

Artan İshal Vakalarına Karşı Hangi Önlemleri Almalı

Artan İshal Vakalarına Karşı Hangi Önlemleri Almalı?

İshal Bütün Yıl Görülebilir

Sular ve gıdalardan bulaştığı için ishal etkenleri normalde yapmamız gereken sularımızı mutlaka hazır su şeklinde almak, eğer kırsal bölgede hazır suya ulaşılamıyorsa suların kaynatılıp soğutularak içilmesi uygulanabilir.

Artan İshal Vakalarına Karşı Hangi Önlemleri Almalı

Artan İshal Vakalarına Karşı Hangi Önlemleri Almalı?

Sebze ve Meyveleri Bol Suyla Yıkayın

Diğer tedaviler dışında en önemlisi hastanın sıvı açığının kapatılması. Günde 2 litre içebileceğimiz sudan tutun da mecbur kaldığınızda ishalin şiddetine göre damardan serumla su verilmeye kadar gidebiliyor. Ama en önemlisi hastanın sıvı açığının kapatılması. Çünkü bu sıvı açığı özellikle çocuklarda ve yaşlılarda böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebiliyor.

Gereksiz Yere Antibiyotik Kullanmayın

Eğer viral bir ishalse ki çocuklarda çok sık oranla viral ishaller olabiliyor, enfeksiyon salgınları ortaya çıkabiliyor, toplu yaşanılan kreşlerde ve diğer okullarda gibi. Bunlarda antibiyotikler fayda etmiyor o yüzden gereksiz antibiyotik kullanımından mutlaka kaçınmak gerekiyor. Bakteriyel ishallerde ve şiddetli durumlarda antibiyotik verilebiliyor ama bir uzmana, doktora başvurarak mutlaka uygulamak gerekiyor antibiyotik tedavisini çünkü antibiyotiğin gereksiz kullanımı daha farklı zararlara neden olabilir.

Artan İshal Vakalarına Karşı Hangi Önlemleri Almalı

Artan İshal Vakalarına Karşı Hangi Önlemleri Almalı?

İshal Çocuklarda Romatizmal Hastalıkları Tetiktikleyebiliyor

Mideyi, bağırsakları yormayacak gıdalar tercih edilebilir. Zaten halk arasında da bilinen muz, patates haşlaması, mideyi çok yormayacak çorba, gaz yapmasını engelleyecek mercimek çorbasından ziyade sebze çorbaları olabilir, bir iki gün yoğurt verilebilir.

Çocuklarda Görülen İshal Sonrası Eklem Ağrıları Normal mi?

Bir iki gün boyunca bu şekilde tedavi verdikten ve bağırsak rahatladıktan, ishal geçtikten sonra yarı katı ve katı şeklinde normal gıdalarımıza devam edebiliriz.

Özellikle yaşlılarda çok şiddetli ishal vakalarında böbrek yetmezliği, eğer daha öncesinde kalp yetmezliği varsa bunu tetikleyebiliyor. Çocuklarda ishalden sonra yaklaşık 1-2 hafta içerisinde gelişen bazı romatizmal hastalıkları tetikleyebiliyor, bununla ilgili yayınlar da var.

Konular :