GENEL SAĞLIK

Sağlıklı Dişlerin Sırrı Bu 10 Kuralda

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 18.11.2013

Sağlıklı Dişlerin Sırrı Bu 10 Kuralda

Bir ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmak herkesin isteğidir; ancak fırçalama işlemi dışında çoğunlukla dişlere gereken önem verilmiyor. Diş sağlığı konusunda doğru beslenmek, düzenli kontroller ve yanlış uygulamalardan kaçınmak büyük önemtaşıyor. 18-24 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda, Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Aslı Tapan, sağlıklı dişler için bilinmesi gerekenleri sıraladı.

Sağlıklı ve Güzel Gülüşler İçin Diş Sağlığınıza Önem Verin

1.Kalsiyum ve C vitamini açısından zengin içerikli yiyecekleri tüketmek, sağlıklı diş gelişimi açısından faydalıdır. Süt, yoğurt ve peynir kalsiyum açısından zengindir. Portakal, kavun gibi pek çok meyve ile brokoli ve ıspanak yeşil sebzeler önemli C vitamini kaynaklarıdır.

2.6 ayda bir yapılan diş muayeneleri, olası problemlerin erken tespit edilmesini sağlar. Sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmak için günde en az 2 defa 2 dakikadan az olmayacak şekilde diş fırçalanmalıdır. Sabah kahvaltı yapılmıyorsa bile mutlaka dişler fırçalanmalıdır.

3.Ağız bakımında diş fırçası ve diş macunu tek başına yeterli değildir. Ağız ve diş temizliğini tamamlayıcı olarak diş ipleri ve gargara da kullanılmalıdır. Sağlıklı bir temizleme için en az günde 1 defa diş ipi kullanılması gerekir.

Diş Fırçası Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

4.Diş fırçası seçimi önemlidir. Fırça kılları aynı sırada tercihen düz yuvarlatılmış uçlu 3-4 demet, orta sertlikte olmalıdır. Fırçanın kıl paralelliği 3 ay içerisinde bozulduğu için değiştirilmelidir. Bu paralellik 1 ay gibi kısa bir sürede bozuluyorsa kişi dişlerini gereğinden fazla bastırarak fırçalıyor demektir. Dişler fırçalandığı halde problemliyse yapılan işlem eksik ve yanlış olabilir. Diş hekimi ile görüşülerek ağız bakım ürünlerinin nasıl kullanıldığının tekrar gözden geçirilmesi doğru olacaktır.

Fırçalama Sayısı Değil, Süresi Önemli

5.Diş sağlığında günlük fırçalama sayısı değil, fırçalamanın süresi ve etkinliği önemlidir. Fırçanın kılları diş eti çizgisi boyunca 45 derecelik bir açı ile yerleştirilmeli, yumuşak bir basınç ile yuvarlaklar çizilerek dişler temizlenmelidir.

6.Yaşın ilerlemesi ağız ve dişlerin de yaşlanacağı anlamına gelmemektedir. Sararmış, çürüyen dişler yaşın değil yetersiz bakımın sonucudur. Yaşlılık işleyen bir süreçse iyi ağız bakımı ile buna avantaja dönüştürüp, sağlıklı ve genç görünümlü dişlerle yaşlanmak mümkündür.

7.Fazla diş macunu kullanmak dişlerde aşınmalara sebep olabilmektedir. Her bir fırçalama için bir kere diş fırçasının ortasına sürülen bir miktar diş macunu yeterli olacaktır. Uzun korumalı floridli diş macunları kullanılmalı ve aşındırıcı özellikleri farklı olarak uygulanması amacı ile diş macunu arada sırada değiştirilmelidir.

Sağlıklı Dişlerin Sırrı Bu 10 Kuralda

8.Özellikle ortodontik tedavi yaptırmış hastalar, 20 yaş dişleri konusunda titiz davranmalıdır. 20 yaş dişlerinin ağız yapısında ne gibi sıkıntı oluşturabileceğini öğrenmek için diş hekimi kontrolü mutlaka yapılmalıdır.

İlk Ortodontik Muayene Yaşı 7

9.Çocuklarda ilk ortodontik muayene 7 yaşında, alt üst keser dişler değişince yapılmalıdır. Çocuklarda erken yapılan ortodontik muayene, problemin önceden tespitini ve daha kısa süreli tedaviyi sağlamaktadır.

Çocuklar Hangi Durumlarda Diş Doktoruna Götürülmeli?

10.Ağız ve diş sağlığı çocukluk yaşta başlamaktadır. Çocuklarda bademcik ve ağız solunumu, anormal çene gelişimine neden olabilmektedir. Bunun için tedavi edilmelidir. Çocuklarda erken diş kaybı, ısırma ve çiğnemede güçlük, ağızdan solunum, parmak emme, çarpıklık, çenede kayma, ses çıkarmada güçlük, çenelerin ileri geri konumlanması, diş sıkma ve gıcırdatma gibi problemlerden biri varsa en kısa sürede diş hekimine başvurulmalıdır.

Konular :