GENEL SAĞLIK

Kireçlenmeye Karşı Günde 30-40 Dakika Egzersiz

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 22.11.2016 - Güncelleme : 15.04.2024

 

Diz sağlığımız alarm veriyor! Dizlerimiz için en önemli tedavi, kireçlenmeyi önlemek!

Günümüzde 30’lu yaşlardan itibaren görülmeye başlayan kireçlenme, zamanla omurga ve eklem sağlığını tehdit ediyor. Omurga ve eklemlerdeki kireçlenmelerin erken dönemde tedavi edilmemesi, kişinin hareket kabiliyetini kısıtlıyor ve yaşam kalitesini düşürüyor.

Diz kireçlenmesinin gelişmesini önlemenin, tedavide en önemli basamak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hakan Turan Çift kireçlenme tedavisi hakkında bilgi verdi. 

Kireçlenme Nasıl Önlenebilir

Yürümek, koşmak, spor yapmak kısacası özgürce hareket etmek için eklem ve omurga sağlığının korunması gerekir. 

Diz Hastalıkları Genç Yaşlarda da yaygınlaşıyor!

1. Eklem ve Omurga Sağlığınızı Spor Yaparak Koruyun 

Vücudumuzun tüm yükünü dizlerimiz çekiyor ancak günlük yaşamda yanlış alışkanlıklarımızın da etkisiyle diz sağlığımız son yıllarda alarm veriyor. Hareketsizlik, diz kaslarımızı güçlendirici egzersizlere günde sadece birkaç dakika bile olsa zaman ayırmamak, topuklu ayakkabı ve fazla kilo derken diz hastalıkları artık sadece yaşlılıkta değil gençlikte de kapıyı çalıyor.

Son yıllarda özellikle obezitenin de etkisiyle giderek daha sık karşılaştığımız osteoartrit, diz eklemindeki kıkırdakların aşınması ve yıpranması durumudur. Hastaların çoğunlukla ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı şikayetleriyle başvurmasına neden olan kireçlenme, tedavi edilmediğinde istirahat anında bile rahatsız eder ve gece uykudan uyandıran ağrılara neden olur.

Diz Ağrısı Nedenleri 

  • Aşırı Kilo ve Hareketsiz Yaşam Kireçlenmenin En Önemli Sebeplerinden

Çağımızın sorunu olan obezite, genel sağlığımızı tehdit ettiği gibi diz sağlığımıza da son derece zarar veriyor. Fazla kilolar gün boyunca diz eklemlerimize binen yükün artmasına neden olarak kıkırdakları yıprandırıp aşındırıyor.

Sağlıklı bir diyet ve hareketle fazla kilolardan kurtularak eklemlere binen yükleri azaltabilir ve dizlerinizi koruyabilir, mevcut diz sorunlarınızı hafifletebilirsiniz. 

  • Kireçlenmeye Karşı Günde 30-40 Dakika Egzersiz 

Hastaların maksimum 20 dakika germe egzersizleriyle güne başlanması çok önemlidir. İzometrik egzersizlere setler halinde 15-20 dakika vakit ayırıp güne başlanırsa, hastalar için önemli bir avantaj sağlanmış olur. 

Yürümek, koşmak, spor yapmak kısacası özgürce hareket etmek için eklem ve omurga sağlığının korunması gerekir. Aşırı kilo ve hareketsiz yaşam kireçlenmeye sebep olarak omurga ve eklem sağlığını olumsuz etkilenmektedir.

Çoğunlukla 60 yaş sonrası kireçlenmelerin başladığı bilinir; ancak günümüz hayatında hareketsizliğin bir yaşam biçimi haline gelmesiyle kireçlenme problemlerinin görülme sıklığı 30’lu yaşlara kadar düşmüştür. Sanıldığının aksine artık bir yaşlılık dönemi hastalığı sayılmamaktadır. 

 

Kireçlenmeye Karşı Günde 30-40 Dakika Egzersiz

 

2. Kireçlenme Kendini Boyun ve Diz Ağrıları ile Belli Edebilir 

Kireçlenme özellikle boyun, diz, ayak bileği, kalça bölgelerinde görülmektedir. Sıklıkla boyun, diz ve kalça bölgelerinde ağrılar ile kendini belli etmektedir. Kilo dengelenmez ya da gerekli mineral dengesi sağlanmazsa eklemlerde kilitlenmeye kadar yol açabilmektedir.

Kireçlenme, hareket kısıtlılığına da neden olabilir. Erken teşhis edildiğinde takdirde protezsiz, ameliyatsız tedavi sağlanabilir.

 

3. Egzersizin Dışında Düzenli Uyku ve Beslenme Alışkanlıkları da Gerekli 

  • Diz çevresi kaslarınızı güçlendirici egzersiz yapın!

Günde sadece birkaç dakikanızı ayırarak özellikle diz çevresi kaslarını kuvvetlendirici egzersizler yapmayı ihmal etmeyin. Kıkırdağın kendini yenileme kapasitesi ve kan akışı da bulunmadığı için bu bölgeye yapacağınız güçlendirici egzersizler diz sağlığınıza çok büyük fayda sağlayacaktır. Fırsat bulabilirseniz yüzmek de genel sağlığımız açısından olduğu gibi diz sağlığımızda da son derece önemli bir rol oynuyor. 

Kireçlenme problemini önlemek için, düzenli egzersiz hayatın bir parçası olmalıdır. Kireçlenmenin başlıca sebebi aşırı kilodur. Bunun için ideal kilonun korunması gerekir. Düzenli uyku ve beslenme alışkanlıklarının edinilmesi de önemlidir.

Kireçlenme problemi yaşayan kişiye gerekli tetkiklerden sonra MR, grafi, tomografi, bayan ise kemik ölçümü yapılması gerekir. Bu tanısal tetkikler tedavi planının çizilmesi için önemlidir.

  

4. Kireçlenme Problemi Kolajen Tedavisi ile Tedavi Edilebilir mi?  

Kireçlenme problemi olan uygun hastalara kolajen tedavisi uygulanabilir. Kolajen uygulaması; vücudumuzdaki protein, mineral seviyesini dengeleyen ve vücutta azalmaya başlayan bazı mineralleri dengelemede yardımcı olan bir destek kaynağıdır. 

  • Kasların Hızla Kuvvetlenmesi Kireçlenmeyi Önler 

Kısacası kişinin kireçlenme problemi olsun olması sağlıklı bir kişiye de fayda sağlamaktadır. Enjeksiyon yoluyla uyarılma ve ardından hastaların da düzenli egzersiz ile desteklemesi kasların hızla kuvvetlenmesini sağlar. Böylelikle eklemlerin üzerindeki yük azalır. Dolayısıyla kireçlenme problemi de engellenmiş olur. 

  •  Dizlerinizi zorlamayın!

Özellikle merdiven inip çıkmak ve çömelmek, dizlerinizi bükerek yere oturmak diz eklemlerini zorlayarak zarar verebiliyor. Kıkırdağın aşınması neticesinde alttan kemik doku ortaya çıkar ve kemikteki serbest uçlar dizde ağrılara sebep olur.

Zaman geçtikçe kemikler arası eklem boşlukları daralır ve kemik kemiğe sürtünmeye başlar. İleri dönemlerde kemiklerde osteofit denilen kemik çıkıntıları ortaya çıkar. Merdiven inip çıkmak, çömelmek ve dizleri bükerek oturmak da rahatsızlığın çok daha ilerlemesine ve şikayetlerin artmasına neden olur. Bu nedenle dizlerinizi zorlayıcı hareketlerden kaçının.

  • Sıcak/soğuk kompres uygulayın

Dizleriniz fazla aktivitede bulunduğunuz ya da üzerinde fazla durduğunuzda şiştiği zamanlarda bu akut dönemde lokal olarak soğuk kompres uygulayabilirsiniz. İnce bir tülbente havluya ya da kağıt havluya buz torbasını kararak dizinize sarabilir, dizlerinizdeki şişliği ve ağrıyı hafifletebilirsiniz. Herhangi bir akut rahatsızlık olmayan, kronik dönemlerinde ise dizlerinizi rahatlatmak için sıcak su torbası uygulayabilirsiniz. 

 

  • Gelişigüzel ağrı kesici kullanmayın

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Turan Çift “Hastaların kendi günlük rutinlerini belirleyip hangi hareketlerin diz ağrısına sebep olduğunu ortaya koymaları ve o hareketleri yapmamaları çok büyük fayda sağlar. Ayrıca ağrıların çok arttığı durumlarda doktora başvurmak ve özellikle arkadaşlarının ağrısına iyi gelmiş hapları (gıda takviyesi, ağrı kesici vb) doktorlarına danışmadan kesinlikle almamak gerekir” diyor.

Kireçlenmeye karşı günde 30 40 dakika egzersiz

 Pilates, kinesis, yoga ve izometrik egzersizler kireçlenmeye karşı son derece faydalı.   

5. Kireçlenme İçin Manuel Terapi Nedir? 

Kolajen tedavisinin uygulandığı dönemde kişinin durumuna göre manuel terapi de uygulanabilmektedir. Manuel terapinin uygulanabilirliği bazı spesifik testlerle belirlenmektedir. Bu tespitten sonra hastanın kas enerjisi alınarak bir tedavi planlanır.

Kesinlikle yumuşak dokuyla başlanması gerekmektedir. Hemen manipülasyon yapmak tehlikeli ve risklidir. Aksi takdirde bu bölgedeki dokunun kısmi olarak zedelenme riski olur. Hastanın iyileşme süreci takip edilerek manipülasyon uygulaması yapılmaktadır.

 

6. Kireçlenmeye Karşı Hangi Egzersizler Yapılabilir? 

Genç hastalarda eğer kronik bir rahatsızlıkları yoksa direkt olarak manipülasyon planlanabilir. Bu uygulama sonrası eklem hareketi denilen açı karşılıklı olarak alınmakta ve hastada rahatlama sağlanmaktadır.

60 yaş sonrası için hastayı düzenli olarak seanslar ile pilates, kinesis, yoga, izometrik egzersizler ile o bölgelerdeki ağrılar giderilmektedir. Kapalı bir alan üzerinde o ekleme çeşitli kuvvet uygulanmaktadır.

 

7. Kireçlenmede En Önemli Tedavi, Önlemek!

Diz kireçlenmesinin gelişmesini önleme, tedavide en önemli basamaktır. Ancak diz kireçlenmesi gelişmiş ise önce doğru tanının konulması önemlidir. Ortopedi hekimi tarafından yapılan muayene ve çekilen grafilerle diz kireçlenmesinin derecesi ortaya konularak hangi tedavinin yapılacağına karar verilmelidir.

Diz kireçlenmesinin erken dönemlerinde diz çevresi kaslarını kuvvetlendirici egzersiz, kilo verilmesi ve gerekirse eklem içi yapılacak enjeksiyonlar planlanmalıdır. Orta dönemde ameliyatsız tedaviden artroskopiye hatta kemik düzeltici osteotomilere (kemiğin dizilimi düzletip tekrar tespit etmek) kadar bir çok tedavi seçeneği vardır. İleri evrede ise yapılacak nihai tedavi total diz protezi ameliyatıdır.

Konular :

#kireçlenme nasıl önlenir #kireçlenme tedavisi #kireçlenmeyi önlemek #kireçlenme için egzersiz #kireçlenme için kolajen tedavisi