GENEL SAĞLIK

Güneş Kreminiz En Az 30 Faktör Olmalı!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 11.05.2015

Güneş Kreminiz En Az 30 Faktör Olmalı

Yaz geldi, gelecek. Kızgın kumlardan serin sulara atlamaya sayılı günler kala güneşten sağlıklı bir şekilde yararlanmak için bakın uzmanlar hangi önemli uyarılarda bulunuyorlar.

Güneş, deri kanserine ve cildin yaşlanmasına sebep olabilir. Yanık tenin cazibesi artık mazide kaldı. Ebevyenler hem kendileri hem de çocukları için artık bu konuda çok daha bilinçli. Ama hala pek çoğumuzun güneş kremleri ile ilgili kafasında soru işaretleri bulunuyor. İşte güneş kremi seçerken dikkat etmeniz gereken püf noktaları.

SPF Yani Güneş Koruma Faktörü Nedir?

SPF, İngilizce’deki Sun Protection Factor yani Güneş Koruma Faktörü’nün baş harflerini temsil ediyor. Çoğu güneş kremi bizi UVB (Ultraviyole B) ışınlarına karşı korur. Bu ışınlar pencereden içeri girmez fakat güneş yanıklarına ve maalesef cilt kanserine neden olur.

SPF Değerinin Yüksek Olması Daha mı İyi?

Evet, SPF değeri en az 30 olanlardan kullanılmalı. SPF değeri 2 ile 100 arasında değişiyor. SPF, güneş kreminin clidi ne kadar uzun süre korumaya devam edeceğini gösteriyor. Örneğin, SPF değeri 10 olan bir güneş kremi, cildinizin herhangi bir güneş kremi kullanmadan yanması için geçen zamanın 10 katı daha fazla koruyor. Diyelim ki siz güneş kremi kullanmazsanız güneş ışınlarına direkt maruz kaldığınızda 15 dakikada yanacaksınız, SPF değeri 10 olunca aynı açıdaki güneşe ve sıcaklıkta cildinize bu sefer 150 dakikada yanıklar oluşacaktır. Genel olarak toparlarsak, SPF değerini ne kadar yüksek ise UVB ışınları yüzdesel olarak o kadar fazl bloke edilmiş oluyor.

Cilt Tipinize Uygun Güneş Koruyucu Seçin

Güneş koruyucunun cilt tipinize uygun olmasına dikkat edin. Hangi kremi kullanmanız gerektiği konusunda uzmandan yardım alın. Açık renkli ve derisi hassas olanlar, yüksek koruma faktörlü olanları tercih etmeli. Çocuklarda aşırı kimyasal içerikli kremlerden uzak durulmalı.

Hızlı Bronzlaşmak İçin Cilt Sağlığınızı Bozmayın

Hızlı bronzlaşmak için kullanılan kakao yağı, havuç yağı, kola ve zeytinyağı cildi olumsuz etkiliyor. Koruma faktörsüz bu ürünler cildin erken yaşlanmasına, kalıcı lekelenmelere ve deri kanserine neden olabilir.

Suya Dayanıklı Ürünler Seçin

Yüz, eller ve kollar gibi dışarıda kalan bölgelere, UVA ve UVB'ye karşı etkili, en az 45 koruma faktörlü güneş kremi sürülmelidir.Güneş kremi seçerken suya dayanıklı olmasına da dikkat edilmelidir. Koruyucu, çocuğa güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli ve belli aralıklarla yenilenmelidir.

Makyajdan Önce Güneş Kreminizi Sürün

Kadınlar yaz aylarında önce güneş kremini sürüp sonra makyajlarını yapmalılar. Güneş koruyucu içeren nemlendiriciler ise çok fazla önerilmez çünkü nemlendiricilerin içindeki güneş koruyucuların etkisi bozulabilir. Onun yerine içinde nemlendirici baz bulunan güneş koruyucuları tercih edilmelidir.

Konular :