GENEL SAĞLIK

D Vitamini Kanserden Koruyor ve Kanserin İlerlemesini Azaltıyor

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 06.04.2018

D Vitamini Kanserin İlerlemesini Azaltıyor

Kas ve kemik gelişiminden, çocuklarda büyüme ve gelişmeye, yorgunluk ve halsizliğin tedavisinden bağışıklık sisteminin güçlenmesine kadar sağlımıza birçok açıdan etki eden D vitamini kanser oluşumuna karşı da büyük önem taşıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüştü Serter, Dünya Kanser Haftası’nda D vitamini takviyesinin kanser tedavisinde başarıyı artırdığına dikkat çekti

Kansere Karşı D Vitamini Değerlerinize Dikkat

İnsan vücudunda birçok önemli fonksiyona hizmet eden D vitamini kanser oluşumuna karşı da büyük önem taşıyor. D vitamini organların çoğunu etkileyen bir hormon.

D Vitamini Kanserin İlerlemesini Azaltıyor

Güneşli Enlemlerde Kronik Hastalıklara Bağlı Ölümler Daha Düşük Seviyede

D vitamini eksik olan bireylerde kolon, rektum, meme, over, prostat, mide, mesane,özefagus, böbrek, akciğer, pankreas, uterus, non-Hodgkin lenfoma, multiple myeloma kanser türlerine daha sıkrastlanıyor. Daha açıkça şöyle ifade edebiliriz ki, D vitamini yeterli olan kişilere kıyasla D vitamini eksik olanların bu kanser türlerine karşı riskleri daha yüksek oluyor.

Ayrıca, D vitamini düzeyleri arttıkça kanser insidansı azalıyor. Yer kürede güneşli enlemlerde kronik hastalıklardan kaynaklı ölümler daha düşük seyrediyor.

Türkiye gibi 37. enlemin kuzeyinde olan ülkelerde güneş ışınlarının geliş açısı D vitamini ihtiyacının karşılamasında yetersiz kalıyor ve bu ülkelerde artış gösteren D vitamini eksikliği depresyon gibi psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Tüm bu nedenler dolayısıyla 37. enlemin güneyinde daha az kronik hastalık görülüyor.

D Vitamini Kanserin İlerlemesini Azaltıyor

D vitamini kanserin ilerlemesini ve ölüm oranını azaltıyor

D vitamini kanserli bireylerde ölüm oranını azaltıyor. D vitamini kanserin ilerlemesini ve hastayı olumsuz etkileme sürecini de yavaşlatıyor. Tüm bu etkilerinden dolayı kanser olsun olmasın herkesin D vitamini değerlerini düzenli olarak kontrol ettirmesi gerekiyor.

D Vitamini Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Avrupa Endokrin Derneği Klinik Uygulama Kılavuzuna göre D vitamini alımında günlük idame dozlar;1 yaşından küçük bebeklere günde 400 ünite, 1-18 yaş arası çocuklara günde 600 ünite, 18 yaş ve üzeri yetişkinlerde günlük 1000 ünitedir. Son dönemlerde sprey formu gibi kullanımı kolay, katkı maddesi ve BHA içermeyen D3 vitaminleri tercih edilmektedir.

Konular :