GENEL SAĞLIK

Adet Sancısı Nasıl Geçer? İşte, Adet Dönemi ile İlgili Sıkça Sorulan 5 Soru

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 25.02.2013 - Güncelleme : 25.04.2023

Adet dönemlerinde kadınlarda uykusuzluk, baş ağrısı, açlık hissi, şişkinlik, ruhsal değişiklikler, göğüslerde ağrı ve özellikle yüzde akne gibi şikayetler görülebiliyor. Adet döngüsünün bir kadının üretkenliği açısından çok önemli olduğunu hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meltem Çam; “Bu süreçte ortaya çıkan sorunlar ve şikayetler tedaviyle çözülebilir. Bir kadın-doğum hekimi bir kadının aile hekimi gibi olmalı ve bu durumlarda kadının sorunlarını multidisipliner bir yaklaşımla farklı tıbbi branşların desteğini alarak çözmeli. Uygun diyet, egzersiz ve gerekli hallerde ilaç tedavileri denenebilir” açıklamasında bulundu.

Harika görünme planınızı kesinlikle suya düşürecek bir şey varsa o da adet öncesi gerginliktir (PMS). Kocaman iç çamaşırları, çikolata kutusu ve çekilmez bir ruh hali: İşte aylık gerginliğin üstesinden gelmenizi sağlayacak uzman önerileri.  

Adet Dönemi ile İlgili Sıkça Sorulan 5 Soru

 Adet dönemi sancılarıyla baş etmek mümkün!

Adet Sancısına Ne İyi Gelir? 

1. Adet Sancısını Ne Azaltır?

Adet sancılarını yoğun olarak yaşayan kadınlar bir kadın-doğum hekimi tarafından muayene edilmelidir. Ağrı adet döngüsüne bağlı fizyolojik yani doğal olabileceği gibi rahim ve yumurtalıklarda bulunan miyom ve kistler de bu ağrılara neden olabilir. Bu gibi durumlarda tedavi nedene yönelik olarak farklılık gösterebilir. Adet sancıları genellikle yumurtlama fonksiyonu ile ilgilidir. Ağrı kesiciler ve doğum kontrol hapları ağrıları azaltır.

Özellikle ağrı kesicilere beklenen adetten 1-2 gün önce başlamak şikayetlerin azalmasına yardımcı oluyor. Adet dönemindeki şikayetler kadının yaşam kalitesini bozuyor ise bir kadın-doğum hekimi ile görüşmesi gerekir.

Adette Sancıya Neden Olan Sebepler Neler?

2. Sık Sık Adet Sancısı Yaşayanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Özel durumlar haricinde sıkça bu yönteme başvurmak uygun değil.

Kist ve miyomların tedavisi; bunların yeri, büyüklüğü, hastanın şikayetlerinin şekli, yoğunluğu ve en önemlisi de kadının yaşı ve doğurganlığına göre farklılık gösterir. İlaç tedavileri ve bazen de cerrahi tedaviler gerekebiliyor.

Bu dönemin, kadın hayatının belli bir süresinde yaşanması gereken ve kadına doğurganlığını sağlayan yumurtlama döngüsünün bir sonucu olduğunu unutmayıp bu dönemde karbonhidrat ve tuzdan uzak beslenmeli. Bu dönemi, özellikle de keyif alabileceğiniz; yürüme, koşma, dans gibi aktivitelerle daha keyifli ve mutlu bir zaman haline getirmek mümkün.

Adet Dönemi ile İlgili Sıkça Sorulan 5 Sorunun Yanıtı 

3. Adet Dönemi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 

3.1. Adet dönemindeki baş ağrılarımın üstesinden nasıl gelebilirim?

Araştırmalar, magnezyum eksikliğinin PMS semptomlarına yol açabildiğini ya da bu semptomları ağırlaştırabildiğini ve magnezyum açısından zengin besinler yemenin, baş ağrılarını, şişkinliğ, ruh halindeki gidip gelmeleri, bitkinliği ve adet sancılarını azaltabileceğini gösteriyor. 

En iyi magnezyum kaynakları: Yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler ve baklagillerdir. Bunları et, tavuk ve balık gibi protein değeri yüksek besinlerle birlikte yiyin ve sindirilmelerine yardımcı olmak için kalsiyum açısından zengin besinleri de düzenli olarak yemeyi ihmal etmeyin.

3.2. Bu dönemdeki şişkinliğimi nasıl azaltabilirim?

Su içmek, o berbat şişkinliğin önüne geçmenize yardım edebilir. Tuzu da azaltın –ne kadar tuz yerseniz, vücudunuz, susuz kalmamak için o kadar çok su tutar. Yemeklerinizi tuz yerine maydanoz ya da limon suyuyla tatlandırın. Bir de, kafeinli içeçeklerin yerine rahatlatıcı bitki çaylarını koyun.

Adet Dönemi Sancılarıyla Baş Etmek Mümkün

3.3. Adet döneminde ciddi sırt ağrıları çekiyorum. İşe yarayabilecek egzersizler var mı? 

Çocuk duruşu olarak bilinen yoga hareketini deneyin. Dizlerinizi hafif aralayarak yerde topuklarınızın üstüne oturun. Kalçalarınızın üst kısmına rulo yapılmış bir havlu koyun, sonra öne doğru uzanın ve alnınızı yere koyun. Avuçlarınız yukarı bakacak şekilde, kollarınızı vücudunuzun iki yanında rahat bırakın. Derin nefesler alarak en az otuz saniye bu durumda kalın.

 

3.4. Adet döneminden hemen önce neden çikolata yemek istiyorum?

PMS yaşayan kadınlarda serotonin düzeyi azalır. Serotonin, vücudumuz tarafından üretilen ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan bir kimyasaldır. Dolayısıyla, bu eksikliği kapatmak için tatlı şeyler yemek istiyor olabilirsiniz.

Başka bir teori de, hızlı hormon değişiklikleri yüzünden kan şekeri seviyenizin daha kolay düşebildiği ve bu yüzden de, hızlı bir enerji kaynağı olarak şekerli yiyeceklere yönelmenizin kolaylaştığıdır. 

En iyisi, az ve sık yemeniz, proteinli besinlerle karnınızı iyice doyurmanız ve meyve ve yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmenizdir. Yine de kendinizi tutamıyorsanız, kaliteli bir çikolata ya da organik dondurma yiyin. 

3.5. Göğüslerimdeki ağrıyı nasıl hafifletebilirim? 

Çuhaçiçeği yağını deneyin. Göğüslerin hormon değişikliklerine olan duyarlılığını azaltabildiği görülmüştür. Doymuş yağ alımınızı azaltma da işe yarayabilir. Doymuş yağlar en çok turtalarda, ette ve hamur işlerinde bulunur.

Konular :

adet dönemi, adet dönemi sancısı, adet dönemi sancısı için ne yapmalı, adet sancısıyla baş etmek