DİYET

Toksinleri ve İltihapları Vücuttan Atan 7 Besin

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 21.05.2015

Toksinleri ve İltihapları Vücuttan Atan 7 Besin

Uzmanlar yediğimiz besinlerde bulunan antioksidanların, vücudumuzdaki toksinleri atmaya ve iltihapları azalmaya yardımcı olduğunu söylüyor.

Antioksidanlı Besinler Tüketerek Sağlığınızı Koruyun

Sağlıklı yaşamın sırrı sağlıklı beslenmeden geçiyor. Bunu yapabilmek için de yediğimiz besinlerin insan sağlığına olan etkilerini bilmek son derece önemlidir. Özellikle besinlerden alınan antioksidanlar, vücuttaki toksinlerin ve iltihapların atılmasına yardımcı oluyor. İşte vücuttaki iltihapları ve toksinleri yok etmenin en sağlıklı yolu..

Bağışıklık Sistemi Neden Çöker?

Serbest radikallere sürekli maruz kaldığımızda bağışıklık sistemimiz çöker. Serbest radikaller, bağışıklık sistemine saldıran moleküllerdir. Antioksidanlar da bu serbest radikallerin etkilerini nötralize eden; kanser, kalp hastalıkları ve erken yaşlanmaya neden olabilecek zincir reaksiyonları engelleyen moleküllerdir.

Serbest radikal oluşumuna, sigara, pestisitler, çözücüler, petrokimya ürünleri, ilaçlar, güneş ışınları, hatta yiyeceklerde bulunan bazı bileşikler neden olur. Artı aldığımız besinlerin organik olmaması, suni olması, geni değiştirilmiş olması, yanlış gübrelemelerin olması, zamanında yenmeyen meyve-sebzeler, bunlar kurutulurken veya konsantre hale getirilirken kullanılan emilgatörler nedeniyle de serbest radikaller oluşur ve bu yüzden bedenimizin bağışıklık sistemi düşer.

İkincisi de elektromanyetik dalgalar; cep telefonu, bilgisayar, televizyon, uydu yansıtıcıları, evimizdeki çamaşır makinesi, buzdolabı, saç kurutma makinesi. Bütün bunlar da bağışıklık sistemimizin düşmesinde etkilidir.

İnflamasyon (iltihaplanma) vücudun bağışıklık yanıtının önemli bir işlevi olup vücudun strese karşı verdiği tepkidir. Belli düzeyde sorun oluşturmaz ancak kontrolden çıktığı zaman ciddi hasara neden olabilir. Birçok besin doğal olarak anti inflamatuardır. Besinlerdeki antioksidanlar hücreleri serbest radikallere karşı korur ve vücutta iltihabın azaltılmasına yardımcı olur. İnflamasyon Alzheimer hastalığı, artirit, kanser, diyabet, kalp hastalığı ve yaşlanma belirtileri ile ilişkilidir.

Toksinleri ve İltihapları Vücuttan Atan 7 Besin

Doğal Anti Inflamatuar (İltihap Önleyici) Besinler Nelerdir?

1) Kırmızı Renkli Sebze ve Meyveler: Kıpkırmızı rengi ile güçlü bir antioksidan ve anti inflamatuar besin olan pancar, enerjinizi artırıp kan basıncınızı düşürebilir. Yaban mersininin hayvanlar üzerinde yapılan çoğu çalışmada inflamasyonu azalttığı gösterilmiştir. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda beyin sağlığı için iyi bir besin olduğu belirtilmiştir. Brokoli de detoksifiye edici antioksidanlar ile doludur. Brokoli belirgin miktarda iyi bilinen bir antiinflamatuar olan omega-3 yağ asidi de içermektedir.”

2) Keten Tohumu Yağı: Keten tohumu yağı da omega-3 ve omega- 6 yağ asidi dengesini içerir. Omega-3 yağ asidi inflamasyonu azaltır.

3) Yeşil Çay: Yeşil çayda da çok sayıda anti inflamatuar flavonoid vardır. Antioksidan içeriği olan yeşil çay, meme kanseri gelişme riskinde yüzde 22, prostat kanseri gelişme riskinde yüzde 48, kolorektal kanser gelişme riskinde ise yüzde 57 etkili oluyor.”

4) Sarmısak: İnflamasyonu azaltmaya yardımcı olan diğer bir besin de sarımsak. Yapılan bir çalışmada sarımsağın bağırsak hastalıklarının nedenlerinden olan Campylobacter bakterisi ile mücadele eden iki antibiyotikten 100 kat daha etkili olduğu bulunmuş.

Sarımsağı beden temizliği için çok sık tüketmeliyiz. Çünkü bileşiminde iki kuvvetli antibiyotik maddesi, A, B, C gibi vitaminler, bol iyot ve kükürt bulunur. Sarımsağın insan sağlığına en önemli tesiri, canlılık vermesidir. Kuvvetli mikrop öldürücü özelliğiyle, vücudu çeşitli hastalıklara karşı korur. Grip, tifo, difteri gibi salgın hastalıklarda çok yararlıdır.

Sarımsak ayrıca hazmı kolaylaştırır. Bağırsaklarda zararlı mikropları öldürerek, vücudun zehirlenmesini önler. Kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Kabızlığı giderip, bağırsaklardaki çeşitli solucanları yok eder. Yüksek tansiyona şifadır. Damar sertliğini giderir, kanı sulandırır ve temizler. Sarımsak en ince damarları dahi temizler ve oralara kadar kan gitmesini sağlar. Kalp adalelerini kuvvetlendirir, kalp ağrılarını zamanla geçirir. Akciğer ve bronşları dezenfekte eder. Ateş düşürür. Ses kısıklığına uğrayanlara da sarımsak tavsiye edilir. Ama tüm bu özelliklerden faydalanmak için sarımsağı uzun süreli kullanmak gerekir. Ayrıca ergenlik sivilcelerinin üzerine sarımsak olduğu gibi sürülürse, yara izi bırakmadan sivilceleri yok eder. Ezilmiş sarımsak, lapa halinde yaraların üzerine konulursa antiseptik görevi yapar.

5) Zencefil: İnflamasyonu azaltan ve kan şekerini kontrol eden zencefil, aynı zamanda ağrıları azaltmaya da yarıyor.

6) Sızma Zeytinyağı: Sızma zeytinyağı, iltihapla mücadelede yardımcı oluyor.

7) Soğan: Soğan da vücudun inflamasyonlarla mücadelesine yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan olarak karşımıza çıkıyor. Soğanda bol miktarda A, B ve bilhassa C vitamini, fosfor, iyot, kükürt gibi vücuda çok yararlı, besleyici maddeler, antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım artırıcı maddeler bulunur. Soğuk algınlıklarına karşı bedeni korur. B vitamini yönünden zengin olduğu için de yorgunluğu giderir, bedene canlılık verir. İştah açıcı özelliği olan soğan, idrar yoluyla vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı atar. Damar sertliğini önler, kilo verdirir, şişmanlığı önler. Böbrek taşını ve kumunu döküp, yeniden teşekkül etmesini önler. Sinirleri teskin eder, zihin yorgunluğunu, uykusuzluğu giderir. İktidarsızlığı önler, bronşları çalıştırır, öksürüğü söktürür. İçerdiği bol miktarda kükürt ve iyotla kan pisliklerini temizler. Böylece cildin taze kalmasını, sivilcelerin geçmesini, egzamaların zamanla iyileşmesini sağlar. Gıdaların bağırsaklarda kokuşup, vücudu zehirlemesini önler. Vücudu dinçleştirir. Çeşitli hastalıklar yanında kansere karşı da vücudun korunmasını sağlar. Dolama ve arpacıklarda iltihapların boşalmasına yardımcı olur. Basurun tedavisi için de bolca soğan yenmelidir.

İHA

Konular :