DİYET

Diyet Yalanları ve Diyetin 10 Püf Noktası

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.07.2013

Diyet Yalanları  ve  Diyetin 10 Püf Noktası

Diyetin kişiye özel olması gerektiğinden, herkesin metabolizma hızının aynı olamayacağından, her insanın zevk ve yaşam şartlarının farklı olduğundan, metabolizma hızının, yaş, cinsiyet, kilo, boy, sağlık durumunun farklı olduğundan ve yapılan diyetlerin bireye özgü olduğundan sık sık bahsediyoruz. Verdiğiniz kiloları hızla geri almak istemiyorsanız Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Çelik'in önerilerine kulak verin.

Kilo vermek için elinizden geleni yapıyor ve hala kilo veremiyorsanız, bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz demektir. Ünlüler uyguladıkları doğru veya yanlış diyetleri dergi ve televizyon yoluyla kişilerle paylaştığında bu durum kafa karıştırıcı bir hal alabiliyor ve uygulanan diyetlerin herkesin yapabileceği anlamı çıkarılabiliyor. Verdiğiniz kiloları hızla geri alırsınız.

İşte size yapılan yanlışlar ve çözüm yolları:

1)Moda diyetleri denemek

Moda diyetler belli bir besin ya da besin grubunu diyet programın dışında tutmaya yönelik olduğundan, bağlı kalınmaları ve başarılı olunması zor diyetlerdir. Sağlık açısından da yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayamadıklarından büyük problemlerin yaşanmasına neden olabilirler. Sürekli farklı diyetleri denemek metabolizma hızınızı da olumsuz yönde etkileyecektir. Bunun için yaşınıza, cinsinize, kilonuza, sağlık durumunuza, metabolizma hızınıza uygun diyeti bir uzman yardımıyla birlikte yapmalısınız.

2)Öğün Atlamak

Diyete başladınız. Yoğunluktan dolayı, o gün tüketmeniz gereken ana veya ara öğünlerden birisini veya birkaçını atladınız. Belki o öğünü/öğünleri yememiş olmanın, kilo verme çabalarınıza katkıda bulunacağını düşünebilirsiniz. Bu durumda sadece kendinizi kandırmış olursunuz. Öğün atladığımızda, kan şekeri seviyesi düşer. Bu da, tatlı besinlere olan ihtiyacı arttırır, sizin acıkmanıza neden olur. Ayrıca az ve sık yemek yemek metabolizmanızın da sürekli çalışmasını sağlayacaktır. Böylece vücudunuz tükettiğiniz bütün besinleri harcama çabasına girecektir. Metabolizmanız sürekli çalışacaktır. Araştırmalar, kahvaltı etmeyenlerin, günün ileriki saatlerinde daha çok kalori aldıklarını ispatlıyor.

3)Amacınızın yaşam şeklini değiştirmek olmaması

Kilo vermede başarılı olmanın tek yolu, bunu, hayat tarzınızda yapacağınız bir değişiklik olarak görmektir. Diyete başlarken ben yaşam şeklimi değiştiriyorum ve bundan sonra yediklerime dikkat edeceğim, hep bu şekilde besleneceğim mantığıyla yaklaşırsanız kilo vermek ve verdikten sonrada korumada da büyük başarı sağlamış olursunuz.

Kısa dönem boyunca aç kalmayı diyet olarak algılayanların elde edeceği tek şey, kısa zamanda diyeti bırakmak olacaktır. Bu sebeple de sağlıklı ve dengeli bir beslenme programını yaşam şekli olarak benimsemeniz gerekmektedir.

4) Yapılan kaçamakların farkında olmamak

Diyetinizi harfiyen uyguladığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Eğer buna rağmen hala kilo vermiyorsanız, o zaman yediklerinizin miktarını kaçırıyor olabilirsiniz. Mesela çayın yanında yediğiniz o 2 tane bisküviyi, ya da doğum günü partisinde elinize tutuşturulan pastayı, ağzınıza attığınız bir avuç fıstığı, ya da yediğiniz grissinileri saymayı unutuyorsunuzdur belki, yada farkında olmadan atıştırıyorsunuzdur. Ama bunlar biriktikçe, kilo verememenizin sebebi olup çıkıverirler. Eğer kilo verememekten şikayet ediyorsanız, bir beslenme günlüğü tutun ve yiyip içtiğiniz her şeyi yazın. Haftanın sonunda, eğer dürüstçe her yiyip içtiğinizi yazdıysanız, niye kilo veremediğinizi göreceksiniz.

5)Bazı besinleri hayatımızdan tamamen çıkartmak

Diyet denilince çok sevdiğimiz çikolata,tatlı,kuruyemiş,meşrubat, vb. gibi bazı besinleri kesinlikle yememek gelir. Amacınız yaşam şeklinizi değiştirmek olduğu için bu besinleri hayatımızdan tamamen çıkarmak yerine tüketim sıklığını ve miktarını azaltmak yeterli olacaktır.

Yapmanız gereken şu: Sevdiğiniz besinlerden ufak bir porsiyonu arada bir yemek. Haftada 1-2 kez kendinize sevdiğiniz bir besinden bir porsiyon yeme hakkı tanıyın.

Diyet Yalanları  ve  Diyetin 10 Püf Noktası

6)Egzersiz yapmamak

Diyete başladığınız zaman aldığınız kalori kadar harcadığınız kalori miktarına da dikkat etmeniz gerekmektedir. abii ki egzersiz olmadan da kilo verebilirsiniz. Ama egzersiz metabolizmanızı hızlandıracağından, daha kısa sürede kilo vermenize yardımcı olacaktır. Haftada yapacağınız 25-30 dakikalık tempolu yürüyüşlerin size faydası çok olacaktır. Asansör yerine merdiveni kullanmak, toplu taşıma araçlarından erken inmek ve eve, işe yürümek, bisiklete binmek diğer aktiviteler arasında alıyor.

7) Her gün tartılmak

Diyetin en güzel kısmı, tartıldığınızda ibrenin sola doğru kaydığını görmektir. Sağlıklı beslenme programına başladıktan sonra her gün tartının üstüne çıkmak, bir an önce sonuç almanızı ya da bunun hızlanmasını sağlamaz. Sağlıklı tartı alınması birçok olayı etkiler. Sağlıklı bir tartım; haftada 1 kez, aynı tartıda, sabah kalkınca aç karnına ve tuvalete çıktıktan sonra (dışkılama sonrası), giysisiz yapılır. Unutulmaması gereken bir nokta;kadınların aylık periyotlarda yaşadığı adet dönemi öncesi vücudunun su tutmaya başlaması; bu da tartıda 0.5-2 kg gibi fark ettirebiliyor. Adet döneminin 4. gününden itibaren yavaş yavaş su tutumu çözülmeye başlar. Biz buna yalancı kilo diyoruz.

Mevsime göre, hormonlarınızın durumuna göre su tutumu değişebilmektedir. Bunun dışında kabızlık durumunuz, kullandığınız bir ilacın vücudunuzda su tutmaya yol açması, tuzlu besinleri fazla tüketmeniz yüzünden veya bol su içmediğiniz için de vücudunuz su tutabilir. Bu sebeple, zaman zaman kilo almadıkları halde, almış gibi hissederek endişelenirler. Bu da diyeti zorlaştırır.Çünkü kişi kilo veremediğini düşünerek demoralize olur ve kilo veremediğini düşünerek diyeti bırakabilir. Başarılı bir diyette kilo kaybı yavaş ve daha kalıcıdır.

8) Light ürünlerin tüketiminin sınırsız olduğunu düşünmek

Diyetlerde yapılan en büyük hatalardan biriside kalorisi azaltılmış ürünlerin (light ürünlerin) tüketiminin sınırsız olduğunu düşünmek. Oysa ki bu besinlerinde tüketilmesi gereken miktarlar sınırlıdır ve belirli oranlarda kalori içerirler.

9) İçeceklerde de kalori vardır

Sağlıklı şekilde beslenip, abur cubur tüketmiyor olabilirsiniz ama özellikle bol miktarda sodalı içecek ve meyve sularından tüketip, kremalı kahve içip, kahve ve çaya şeker koyuyorsanız, kilo vermede gene problem yaşayacaksınız demektir.

10) Porsiyon miktarı

Porsiyon ölçmek, insanı diyetten soğutan bir başka konu. Buradaki problem şu: Diyet birkaç hafta sıkı sıkıya uygulandıktan sonra, diyeti yapan kişi porsiyonların miktarını artık bildiğinden emin olarak, buna eskisi kadar özen göstermemeye başlıyor. Tabii bu arada, porsiyon miktarı farkına varılmadan giderek artıyor. Bunun önüne geçmek için, markette alışverişinizi yaparken, ihtiyaç duyduğunuzdan fazlasını satın almayın. Eğer ekmeği kalın dilimlemek gibi bir eğiliminiz varsa, o zaman da dilimlenmiş ekmeği alın.

Diyet yalanları:

“Pazartesi başlıyorum”
“Benim kemiklerim iri”
“Su içsem yarıyor”
“Onlar kas”
“ Hala gelişme çağındayım”
“ Mutlaka bol kalorili yemek yemem lazım, yoksa gözüm kararoyor”
Sabah aç karına içilen limon suyu yağları yakar.
Zeytinyağı kilo aldırmaz.
Diyet sırasında karbonhidratlarla proteinler asla karıştırılmamalıdır.
Kepek ekmeği zayıflatır.

Zayıflama diyetlerinin kişinin günlük makro ve mikro besin öğesi ihtiyaçlarını karşılayan, damak tadına ve sosyal yaşamına uygun, varsa sağlık problemlerine çözüm getirici tıbbi öneriler olması gerekiyor. Ancak kısa sürede kilo vermeyi hedefleten ve bu kurallara uymayan pek çok diyet mevcut. Yanlış diyetleri uygulayarak hızla zayıflayabilirsiniz. Ancak aynı hızla da kilo alırsınız. Üstelik sağlığınızdan da olursunuz.

İnceldiğiniz Fark Edilmeyebilir

Birçok ünlü yıldız çok hızlı kilo vermesi gerektiğinde, 2 gün yemek yemeği kesip sadece bitki çayları içiyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey; aç kalarak yapılan diyetlerde kayıp yağdan değil kas ve sudan oluyor, bu durumsa verilen kiloların kalıcı olmamasına, dahası, yalancı bir kayıp olduğundan istenen incelmenin fark edilmemesine, sadece çökmüş bir yüz ve yorgun bir bedenle yetinmek zorunda kalmaya neden olacaktır.

Bazen de kilo verilmek istendiğinde yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı diyetler uygulanıyor. Bu diyetlerin enerji içeriği %40 karbonhidrat, %30 protein, ve %30 yağdan oluşuyormuş ki dengeli bir diyette %55-60 karbonhidrat ve %12-15 protein alımı gereklidir. Atkins diyeti ile aynı mantığa sahip bu diyetler de yapılan hata; protein ve yağların gereğinden fazla alımıyla vücut yağ oranının artması ihtimalidir ki bu durum yüksek kolesterol ve kalp hastalıkları risklerine yaklaşmaktan başka bir seçenek sunmuyor.

Sadece meyve sebze tüketmek doğru değil

Uygulanan diğer bir diyet türü ise yağı diyetinden tamamen çıkarmak. Sadece taze sebze ve meyvelerle beslenenlerin en büyük hatası; yağda eriyen vitaminler vücutta yeterince emilmez duruma getirilmesi. Uzun süre yağsız diyet uygulaması bağırsakları yavaş çalıştırır, kabızlık oluşur. Ayrıca, sağlığımız için önemli etkilere sahip Omega-3, omega-9 ve omega -6 gibi doymamış yağ asitlerinin özellikle kalp sağlığı için önerilen ölçülerde alınması gerekmektedir.

Protein ve karbonhitratı birbirinden ayırdığını düşünerek beslenmesini bu şekilde düzenleyen birçok ünlü aslında yanılıyor. Çünkü yiyeceklerin kendi yapısında hem protein hem de karbonhidrat bir arada bulunur, ayrılamaz. (Örneğin süt). Sadece et ve salata ağırlıklı listeler karbonhidrat ihtiyacını çok düşürür ve vücuda zarar verir, davranış değişikliği yapmadığı için tekrar kilo aldırır. Bu şekilde yapılan diyetler vücudun asit-baz dengesini bozar, kolesterolü artırır, tansiyon ve kalp- damar hastaları için zararlıdır.

Konular :