BESLENME

Neden Organik Gıda Tüketmeliyiz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 23.07.2011
Neden Organik Gıda Tüketmeliyiz

Temiz ve katkı maddesiz yetiştirilmiş organik gıdalara dünya çapında rağbet giderek artıyor. Bir zamanlar sadece ihraç edilen organik gıdalar; şimdi market raflarında dahi yerlerini aldı. Nasıl enerji üretiminde kullanılan fosil yakıtlar havayı kirletiyor ve sağlığa zarar veriyorsa; kimyasallar kullanılarak üretilen gıdalar da çevreyi ve canlıları olumsuz etkiliyor. Çare organik tarımda.

Organik gıdalar tüketmek çevreci ve sağlıklı bir yaşamın temellerinden biridir. Tabii bundan da önkoşulu, organik olarak üretilmiş gıdaların bollaşması ve ucuzlamasıdır. Bir zamanlar organik gıda nedir bilinmezdi. Bu ürünler daha çok yurt dışına ihraç edilirdi. Bir süreden beri bazı marketlerin en az bir reyonlarını organik gıdalara ayırdıklarına tanık oluyoruz.

Organik gıdalar, sanayi tipi çiftliklerde üretilen gıdalara göre, çevreye daha az zarar verir, hayvanlar için de daha iyidir.

Bir gıdanın organik sayılması için hiçbir kimyasal gübre veya böcek ilacı kullanılmadan üretilmiş olması gerekir. Organik çiftliklerdeki hayvanlar daha medeni bir tarzda yetiştirilip kesilir.

Tarım İlacı Tehlikesi

Organik olmayan tarımda yaklaşık 450 tarım ilacı kullanıldığını biliyor muydunuz? Organik tarımda bunların hepsini kullanmak yasaktır. Kullanılabilen tarım ilacı sadece yedi çeşittir; bunlar da çok gerektiğinde kullanılabilir. Üstelik basit ilaçlardır; doğada çabuk yok olurlar, bu yüzden organik gıdalarda kalıntı bırakmazlar.

Katkı Maddeleri Sağlığı Tehdit Ediyor

Günümüzde üretilen yiyeceklerde 500’den fazla katkı maddesinin kullanımına izin veriliyor. Oysa organik yiyeceklerde 30 kadardır. Bu sayı sadece 30 kadardır. Bu, genelde her birimizin bir yıl içinde beş kilo katkı maddesi yemesi anlamına geliyor.
Organik yiyecekleri belirleyen standartlarla sağlık sorunlarına yol açabileceği düşünülen katkı maddelerinin kullanım kesinlikle yasaklanmıştır.

Örneğin; hidrojene yağın kalp-damar hastalıklarına; fosforik asitin kemik erimesine; aspartanın nörolojik bozukluklara; yapay aromalar ile renklendiricilerin alerjik reaksiyonlara ve çocuklarda hiperaktiviteye yol atçını biliyor muydunuz?

İşte Size Bir Fikir

Evet, organik ürünlerin fiyatları el yakar. Doğal olarak yetiştirilmiş gıdaların fiyatları yüksektir ve bütçenizi zorlayabilir. Bu durumda en çok yediğiniz beş ya da altı gıdayı listeleyin ve dönüşümlü olarak bunların organik olanlarını alıp alamayacağınız hesaplayın.

Bu listede ekmek, patates, süt, et, yumurta, sebze, salatalar ve tahıllar gibi beslenmemize etki yapacak temel besinler olmalıdır.

Sarımsak, sos ya da baharat gibi ürünlerin organik olarak üretilip üretilmemesi çok önemli bir fark yaratmaz.

Konular :