BESLENME

Kalp Hastalığından Korunmak İçin Nasıl Beslenmeli?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 21.04.2014

Kalp Hastaligindan Korunmak Icin Nasil Beslenmeli

Kalp hastalıkları bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir numaralı ölüm nedeni. Bu ölümleri azaltmanın en etkili yollarından biri sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmaktan geçiyor.Bunun dışındahareket etmek, sigara ve diğer toksinlerden uzak durmak da kalp sağlığımızı korumak için son derece önemlidir. Son yapılan araştırmalara göre, kalp sağlığını korumak için tüm bu tedbirlere, güneşlenme ve D vitamini takviyesi de eklendi. İstanbul ÜniversitesiCerrahpaşa Tıp Fak. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın bakın bu konuda hangiönerilerde bulunuyor.

Kalp Hastalıklarına Genetik Yatkınlığınız Varsa Bu Önerilere Daha Çok Dikkat Etmelisiniz

D vitamini yetersizliği bütündünyaca çok yaygın. Özellikle ılıman ve hele de kutba yakın ülkelerdeki insanların yarısından fazlasında aşikar ya da gizli D vitamini yetersizliği var. Ülkemiz, güneşli bir ülkedir. O zaman ülkemiz insanlarında D vitamini yetersizliği çok beklenmeyen bir durumdur.

Güneşlenmeden Önce Bunlara Dikkat Edin

Normal koşullar altında insan vücudunda bulunan D vitamininin yaklaşık % 90-95′i güneş ışınlarının etkisi ile deride sentezlenir. Özellikle içine katılmadıkça (süt, formül mama vb) yiyecekler ile alınan D vitamini miktarının büyük bir önemi yoktur.

D vitamini sentezlenmesi için ultraviyole ışığına maruz kalınması gereklidir ve bu genetik faktörler, ten rengi ve güneşe maruz kalma süresine bağlı olarak değişir. D vitamininin aşırı eksikliğinde sorunlar yaşanabildiği gibi gerekli miktarda alındığında D vitamininin kardiyovasküler hastalıklara karşı vücudu koruduğu bilinmektedir.

D vitamini bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasını ve sağlıklı olmasını sağlar, kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi ciddi sağlık problemlerine vücudu korur.

D vitamini yaz aylarında gerekli ölçülerde vücut tarafından üretilebilmektedir. Ancak güneşin etkisini kaybettiği kış mevsiminde gerekli miktarda alınmasına dikkat edilmeli, D vitamini içeren besinlerin yetersiz kaldığı durumlarda besin takviyelerine başvurulmalıdır.

Tabii ki sadece D vitamini düzeyini yükselterek kalp hastalığından korunamazsınız. Diğer tedbirler şunlardır:

D vitaminin Yanı Sıra Kalp Sağlığımızı İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Un ve şekerden mamul gıdaların tüketiminin minimale indirilmeli.

Probiyotik yiyeceklerin (kefir, ekşiyebilen yoğurt, boza, turşu, sirke, nar ekşisi vb. gibi fermente besinler) tüketilmeli.

Et, süt ürünleri, yumurta, sebze- meyve ve kabuklu kuruyemiş tüketilmesi.

Günde en az 3-5 dakika kültür-fizik yapılması ve yarım saat kadar yürünmeli.

Güneşlenilmeli ve erken yatıp erken kalkılmalı.

Margarin ve sıvı (mısır, soya, ayçiçeği) yağlar kullanılmamalı. Bunların yerine hayvani yağların (iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı) ve zeytinyağının yenilmeli.

Günde en az 500-600 mg balık yağı aktif maddesi (EPA+DHEA) alınmalıdır. Kalp hastalığı olanlar için balık yağı günlük doz 1800-3000 mg'dir. Günde çocuklar için 1000-2000 ünite, erişkinler için günde 2000-4000 ünite ya da üç ayda bir depo şeklinde D vitamini alınmalı.

Konular :