BESLENME

Düzenli Balık Tüketmek İçin Hayati Nedenler Var

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 03.11.2016 - Güncelleme : 03.02.2024

Kalp hastalıklarından korunmak mı istiyorsunuz? Alzhemier riskini azaltmak mı istiyorsunuz? Kemik erimesini nasıl önleyeceğinizi biliyor musunuz? Depresyonu yenmek için ne yemeli? Saç ve cilt güzelliğiniz için nasıl beslenmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Öyleyse gelin beslenme uzmanlarının önerilerine bakalım. 

Uzmanlar öneriyor: "Kalp hastalıklarından korunmak, alzheimer riskini azlatmak, kemik erimesini önlemek,  depresyonu yenmek,  saçları ve cildi güzelleştirmek istiyorsanız haftada en az 2 kez balık tüketin!"

İnsan sağlığı açısından son derece önemli faydaları içinde barındıran deniz ürünlerinin her biri adeta birer sağlık deposu. Kış aylarının vazgeçilmez besinlerinden olan balık etinin, insan sağlığı açısından birçok faydasının olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Yüksel balığın faydaları hakkında bilgi verdi. 

Balıklar zengin protein içeriklerinin yanı sıra kalsiyum, iyot ve Omega-3 yağ asitlerinin de zengin kaynaklarından olduğunu ifade eden uzmanlar, birçok klinik çalışmanın düzenli balık tüketiminin kalp krizi ve felç riskini azalttığını, bilişsel aktiviteleri arttırdığını bildirdiğini söylüyor. 

Kalp damar sağlığı açısından birçok yararı bulunan Omega-3 yağ asitlerinin keten tohumu, ceviz, semizotu gibi bitkisel kaynaklı besinlerde de bulunduğunu dile getiren uzmanlar, omega-3 yağ asitlerinin zengin kaynağı olan yağlı balıklar; haftada en az 2 gün 150-200 gram olarak beslenmede yer almalı.”

Düzenli Balık Tüketmek İçin Hayati Nedenler Var

 Düzenli balık tüketmemiz için hayati nedenler var. 

Düzenli Balık Tüketiminin Püf Noktaları 

1. Neden Balık Tüketmeliyiz?

  • Balıklar protein, kalsiyum, iyot ve Omega-3 zengini

Ülkemizde özellikle kış aylarında sık tüketilen protein kaynakları arasında balıklar yer alır. Balıklar zengin protein içeriklerinin yanı sıra kalsiyum, iyot ve Omega-3 yağ asitlerinin de zengin kaynaklarındandır. Birçok klinik çalışma düzenli balık tüketiminin kalp krizi ve felç riskini azalttığını, bilişsel aktiviteleri arttırdığını bildiriyor.

  • Haftada en az 2 gün balık 

Kalp damar sağlığı açısından birçok yararı bulunan Omega-3 yağ asitlerinin; keten tohumu, ceviz, semizotu gibi bitkisel kaynaklı besinlerde de bulunduğunu ancak vücut tarafından emilimlerinin düşüktür. Bu nedenle, Omega-3 yağ asitlerinin zengin kaynağı olan yağlı balıklar; haftada en az 2 gün 150-200 gram olarak beslenmede yer almalıdır.

 

Neden Balık Tüketmeleyiz Sorusunun En Net Yanıtı 

2. Balık Tüketmenin Sağlığa Faydaları Saymakla Bitmiyor 

Düzenli balık tüketmek sizi hangi hastalıklardan korur? İşte, listesi... 

2.1. Kalp hastalıkları riskini azaltır

Balığın içerisinde bulunan omega 3 yağ asitleri kan yağlarını düşürerek kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.  

2.2. Alzheimer riskini azaltır  

Yapılan araştırmalar haftada 1 balık tüketmenin beyindeki gri madde nöronlarını koruyabileceğini gösterdi.  Çalışmalarda haşlanmış veya fırında (kızartılmadan) balık tüketenlerin beyindeki öğrenme ve hatırlama merkezinin etkilendiği görüldü. 

2.3. Saç ve deriyi güzelleştirir 

Balık derinin iyi beslenmesini ve parlamasını sağlar. Yapılan çalışmalar balık ve balık yağının sedef hastalığına etki edebileceğini gösterdi.  

Deniz ürünleri Sağlık Deposu

2. 4. Depresyondan korur, depresyonu yenmenize yardımcı olur  

Araştırmalar anti-depresanlarla birlikte balık tüketilmesinin balık tüketmeyenlere göre depresyonu daha kolay yendiğini gösterdi. 

2. 5. Kemik erimesini önler  

Küçük balıklarda bulunan kalsiyum kemiklerin güçlenmesini sağlar. Özellikle menopoz döneminde balık tüketmek şart.  

Balığın faydalarının yanında lezzeti de oldukça önemlidir. Her balık her mevsimde bulunmayacağı gibi tadı da mevsimden mevsime değişebilmektedir. Her balığın yağlandığı bir ay bulunmaktadır bu da lezzetini etkiler.

 

Balık Satın Alırken Nelere Dikkat Edeceğinizi Biliyor musunuz?

3. Balık Satın Alırken ve Tüketirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yaşamın her döneminde balık tüketebileceğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, balık satın alırken ve tüketirken nelere dikkat edilmesi ve hangi balıkların tercih edilmesi, hangilerinden uzak durulması gerektiğini de şöyle anlattı:

-Öncelikle balığın tazeliğinden emin olunmalıdır. Bayat balığın kokusu daha keskindir ve gözleri parlaklığını kaybetmiştir, yavaşça bastırdığınızda dokunulan yer içe çöker. Ayrıca taze balıkların solungaçları bayat olanlara göre daha kırmızıdır.

-Mevsim balıkları tercih edilmelidir. Genelde büyük ve iri balıkların, vücut için toksik olan civa içerme ihtimalleri daha yüksektir. Bu nedenle küçük ve yüzey balıkları tercih edilmelidir. Örneğin bu aylarda; uskumru, palamut ve istavrit tüketim açısından uygundur.

  • Hangi Ay, Hangi Balık Daha Faydalıdır?

Ekim ayı geçici olarak Karadeniz’de beslenen balıkların Marmara’ya göçe başladıkları aydır. Palamut ve lüfer boldur. Kasım ayı hamsi, levrek ve istavritin zamanıdır. Aralık ayında ise palamut, hamsi, mezgit lezzetlidir.

Ton Balık Sağlıklı mı? 

  • Son kullanma tarihleri yakın olan ton balıklarına histamin uyarısı

-Mevsim balıklarına ulaşamıyorsak dondurulmuş balıklar da tercih edilebilir. Dondurulmuş balıklar sanılanın aksine; tazeyken dondurulabileceği için büyük bir besin değeri kaybı yoktur. Ancak soğuk zincir korunamamış ise sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle güvenilir satıcılara yönelmekte fayda vardır. 

-Taze balık yerine, kolay ve pratik olması açısından ton balıkları da sık tercih edilmektedir. Son kullanma tarihleri yakın zamanda olan ton balıklarının histamin içeriklerinin artmış olma ihtimali vardır. Bu nedenle eğer ton balığı satın alınacak ise etiketleri incelenmelidir.

En Sağlıklı Balık Pişirme Yöntemi 

  • İdeal olan fırında veya buharda pişirme 

-Balıklar pişirilirken, kızartma yöntemi tercih edilmemelidir. Özellikle Omega-3 yağ asitlerinden faydalanmak için ideal olan fırında veya buharda pişirme yöntemlerini tercih etmektir.

-Balık tüketirken daha tok hissetmek için yanında salata ve limon bulundurulmalıdır. Salatada ve limonda bulunan C vitamini balıktaki birçok vitamin ve mineral ile sinerjik etki oluşturacak ve emilimlerini arttıracaktır. 

Konular :