BESLENME

Doğru Beslenerek Alzheimerdan Korunmak Mümkün mü?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 24.10.2016

Doğru Beslenerek Alzheimerdan Korunmak Mümkün mü

Sağlıklı beslenmeyle beyniniz yaşlanma sürecinde daha güçlü kalacak!

Beslenmenizde Yapacağınız Sağlıklı Seçimler Sizi Alzheimerdan Korur

Alzheimer beyin hücrelerinin ölümüne yol açıp beyine ciddi bir şekilde zarar veren, hafıza, düşünme ve davranışlarda bozukluklara yol açan, sinsi şekilde ilerleyen bir hastalıktır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, beslenmenizde yapacağınız sağlıklı değişimlerin beynin yaşlanma sürecinde daha güçlü kalmasına yardımcı olacağını vurgulayarak, alzheimerdan korunmak için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları açıkladı.

Alzheimer Yaşlılığın Doğal Bir Süreci Değil

Alzheimer yaş aldıkça görülme riski artan bir hastalıktır. Ancak yaşlılığın doğal bir süreci değildir. Alzheimer hastalığının nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin etkisi yapılan çalışmalarda gözlenmiştir.

Yaş ilerledikçe alzheimer riski artıyor!

Yaş ilerledikçe alzheimer hastası olma riski artar. Özellikle 65 yaş sonrası risk daha yüksek boyutlardadır. 2007 yılında yapılan bir araştırmada; Dünya genelinde 65 yaş üzeri her 8 insandan birinde Alzheimer olduğu görülmüştür. 85 yaş üzerinde de ise her 2 kişiden birinin Alzheimer olduğu görülmüştür.

Neler Alzheimer Riskini Artırır?

Alzheimer riskini artıran nedenler arasında genetik yatkınlık, beslenme yetersizlikleri, B12 vitamini eksikliği, obezite, kanda kötü kolesterol ve yağ değerlerinin yüksek olması, alüminyum, demir, bakır, kurşun gibi sinir sitemine toksin etkisi yapan metallere uzun süre maruz kalmak ve tedavi edilmeyen diabettir.

İşte, Alzheimerdan Korunmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler:

o Aşırı doymuş yağ tüketimi Alzheimer hastalığının ilerlemesini tetikler. Bu nedenle doymuş yağ tüketimini azaltın. ( Yağlı etler, tavuğun derisi, margarin, süt ve yoğurdun kaymağı doymuş yağ içeren yiyeceklerdir)

o Trans yağ içeren gıdalardan olabildiğince uzak durun. ( Hazır, kek, kurabiye, cips ve kızarmış yiyecekler trans yağ içerir)

o Özellikle kalp ve beyin sağlığı için oldukça önemli olan omega-3 yağlarını beslenmenizden eksik etmeyin. ( Haftada 2 gün balık yiyin, her gün küçük bir avuç; fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı kuruyemişlerden birini tüketin.)

Doğru Beslenerek Alzheimerdan Korunmak Mümkün mü

Sağlıklı beslenmeyle beyniniz yaşlanma sürecinde daha güçlü kalacak!

o Antioksidan seviyelerinizi yükseltin. Antioksidan seviyelerinizi yükseltmek için de, E vitamininden zengin badem, ay çekirdeği, zeytinyağı ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri her gün beslenmenize ekleyin. ( Öğlen veya akşam yemeğinin birinde zeytinyağı ilaveli bol yeşil salata olsun )

o B12 vitamin seviyelerinizi kontrol ettirin.

o Alüminyum vücudumuza ve beynimize toksin etki yapar. Bu nedenle alüminyum birikimine dikkat edin. ( Fırında pişirirken Alüminyum folyo kullanmayın)

o İyi kolesterol HDL’yi yükseltip, kötü kolesterol LDL’yi düşürmeye özen gösterin. ( Her gün 30 dakika açık havada yürüyüş yapmak HDL iyi kolesterolünüzü yükseltir)

Alzhemer'ı Önleyen Gıdalar

Yağlı balıklar

Yumurta

Karpuz, çilek, yaban mersini gibi kırmızı meyveler

Avokado

Lahana

Deniz sebzeleri

Bitter çikolata

Ceviz

Zerdeçal

Zeytinyağı

Hindistancevizi yağı

Fermente gıdalar yani probiyotik. Örneğin: Ekşi mayalı ekmek, ev yapımı sirke, ev yapımı yoğurt (probiyotik değil, prebiyotiktir), kefir, kombo çayı, boza, tarhana, ev yapımı sucuk, ev yapımı pastırma, ev yapımı şirden maya ile mayalanmış peynir ve buna benzer pek çok yöresel fermente ürün de bu gruba dahil edilebilir.

Konular :