BESLENME

Beyin Sağlığınız İçin Glisemik Diyet Yapın

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 25.07.2016 - Güncelleme : 09.07.2022

Beyin Sağlığınız İçin Glisemik Diyet Yapın

Uzmanlar çağın hastalığı Alzheimer'a karşı Glisemik Diyeti öneriyor!

Sağlıklı beslenme öğütlerinden, zayıflamak için girdiğiniz diyetlerden, şunu ye bunu yeme baskılarından sıkılmış olabilirsiniz. Peki ya uygulayacağınız diyet, zekanız ve beyin sağlığınız üzerinde etkiliyse...

Zekanın doğuştan geldiği, genetik olduğu sıkça savunulan bir tezdir. Tamam, belki kimsenin zekası birbirine benzemiyor ama ya zihninizi dinç tutmak, beyin sağlığınızı korumak ve zekanızı keskin hale getirmek biraz da sizin elinizdeyse?.. Yapmanız gereken tek şey var aslında: Yediklerinize dikkat etmek. Çünkü uzmanlara göre bizi Alzheimer dahil pek çok hastalığın pençesine iten şey, gerçekte beslenme alışkanlıklarımız ve yaşam şeklimiz.

Alzheimer'dan Korunmanın Yolları Beyin Sağlığını Korumaktan Geçer

Bu yüzden diyetisyenler ve beslenme uzmanları, beyni ve beyin fonksiyonlarını koruyan, güçlendiren gıdalarla beslenmemiz gerektiğini her fırsatta dile vurgulamaya başladı. İşte, sağlıklı bir beyin için yapmanız gerekenler.

Beyin sağlığı için diyet yapın; nasıl mı? İşte, madde madde beyin sağlığını korumanın yolları...

1) Glisemik Diyet Sağlığınız İçin Son Derece Yararlıdır

Peki nedir glisemik diyet. Glisemik diyet demek yani şekeri, beyaz unu ve nişastalı gıdaları olabildiğince az tüketin. Bu sayede bağırsaklarınızdaki sindirim kolaylaşır ve beyninize daha fazla enerji akışı sağlanır.

2) Düzenli Egzersiz, Yürüyüş Yapın Alzheimer'dan Korunun

Düzenli olarak egzersiz yapın. Egzersiz, kalbi ve akciğerleri çalıştırıp kan dolaşımını düzenli hale soktuğu için beyninizin beslenmesi üzerinde önemli etkiye sahiptir. Günde ortalama yarım saatinizi egzersize ya da tempolu yürüyüşe ayırın.

3) Aldığınız İlaç ve Gıdalar Konusunda Seçici Olun

Aldığınız gıda, vitamin ve mineral takviyelerin tansiyon, stres ve sindirim üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu tür sıkıntılar da hem vücut hem de beyin sağlığınızı olumsuz etkiler.

4) Beyin Sağlığı İçin Stresiz Bir Hayatı Seçin

El sanatları, yoga, sosyal sorumluluk projeleri, gönüllülük gerektiren işler de "yapılacaklar" listenizde yer alsın. Bütün bunlar sosyalleşmenize ve stresinizin azalmasına yola çar ve stressiz bir hayat da beyin sağlığı için önemlidir.

5) Yeni Şeyler Öğrenmek Zihni Zinde Tutar Sizi Alzheimer'dan Korur

Çapraz bulmaca, su doku, satranç vb. zihninizi açık tutmaya yarar. Bunun dışında sürekli yeni bir şeyler öğrenmeye çalışın; hevesli ve meraklı olun.

Beyin Sağlığınız İçin Glisemik Diyet Yapın

Çağın hastalığı Alzheimer'dan korunmak için, Omega 3 zengini balık ve zeytinyağı (soğuk sıkım, sızma) beslenmenizde mutlaka olmalı.

6) Beyin Sağlığı İçin Balığı İhmal Etmeyin

Omega 3 gibi temel yağ asitleri bakımından son derece zengin olan balığı sofranızdan eksik etmeyin. Omega 3, stres seviyesini düşürür. Bu da beyin sağlığını olumlu etkiler. Keten tohumu ve otlayarak beslenmiş büyük ve küçükbaş havyanların etleri de omega 3 zenginidir.

7) Çay ve Kahve Beyin Sağlığı İçin Faydalı

Sağlığınız elveriyorsa, günde 2 ila fincan Türk kahvesi ve bol bol çay için. Çay ve kahvedeki antioksidanların beyin sağlığı üzerinde koruyucu etkiye sahip olduğu bilinen bir gerçek.

8) Rüya Gördüğünüzde Beyin Dinlenir Bunun İçin Kaliteli Uyku Şart

Dinlendiğimiz, uyuduğumuz ve rüya gördüğümüz anlarda beynimiz kendi toparlar. Az uyku uyuyanlar ise düşünme, karar alam ve yeni şeyler öğrenmede eksikliler görülür. Yaş ilerledikçe bu durum kronik hale gelir.

9) Beyin Sağlığınız İçin Diyet Takıntınızı Bir Kenara Bırakın

Ömrünüz diyet yaparak geçmesin. Aşırı diyet ve zayıf kalma hırsının yarattığı stres dikkat dağınıklığı, düşüncelerde karmaşa ve hafızada boşluklara yol açar.

Unutmayın, sağlıklı beden demek, sağlıklı beyin demektir... Bu kez de beyin sağlığınız için diyet yapın; çağın hastalığı alzheimer'dan korunun...

Konular :