BESLENME

Diyabetli Hamilelere 10 Altın Kural

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 16.12.2012

Diyabetli Hamilelere 10 Altın Kurallar

Hamilelerin yüzde 2’sinde gebelik diyabeti ortaya çıkabiliyor. Hayatında hiç diyabet sorunu yaşamayan kadınlar, gebelik döneminde şeker hastalığı ile tanışabiliyor!

Bu durumda gebelikte doğru ve bilinçli beslenme daha fazla önem taşıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz’dan diyabetli hamilelere öneriler.

Fazla Beslenme de Gebelikte Ciddi Sıkıntı Yaratır

Gebelik döneminde anne metabolizmasında bazı değişiklikler olur. Beslenme, bu dönemde ayrıca önem içerir. Bu dönem genellikle “eksiksiz beslenme” ile eşdeğer tutulur. Eksik beslenmenin zararları ön plandadır; kişi ihtiyacının üzerinde beslenmeye teşvik edilir. Aslında eksik beslenme kadar fazla beslenme de gebelikte ciddi sıkıntılar oluşturabilir.

Aşermeye Göre Beslenme

Günlük alınması gereken enerjinin dağılımı önemlidir. Toplam enerjinin yüzde 15’i proteinlerden, yüzde 30'u yağlardan ve yüzde 55’i de kompleks karbonhidratlardan karşılanmalıdır.

Gebelikte kişinin alması gereken enerji, yaşına, boyuna, olduğu kiloya, gebeliğin başından itibaren aldığı kiloya ve fiziksel aktivite düzeyi gibi kişi ile bağlantılı parametrelere göre hesaplanır.

Diyabetli Hamilelere 10 Altın Kurallar

Gebelik döneminde beslenme önemli olduğu kadar hassastır da. Bazı besinlere karşı iştahsızlık veya tam tersi fazla aşerme gibi konular olabilir. Bu gibi durumlar diyetisyen ile paylaşan anne adayına özel program hazırlanmalıdır.

Karbonhidratı Doğru Adresten Alın

Gebilik şekerinde de normal diyabetteki gibi en önemli besin öğesi karbonhidratlı (şekerli) besinler. Ancak bu noktada şöyle bir yanlış anlaşılma da olmamalı: Karbonhidratlı besinler kan şekerini yükseltir diye gestasyonel diyabette diyetten çıkartılmaz. Yapılan çalışmalar da göstermiş ki, gebilikte yeterli protein ve yağ alınsa dahi eksik karbonhidrat bebeğin beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler oluşturur.

Karbonhidratlarda önemli nokta, ne kadar karbonhidrat gerektiğinin iyi hesaplanması ve kişinin ihtiyaç duyduğu karbonhidratı günün hangi saatlerinde, ne kadar ve hangi besinlerle kaşılayabileceğini öğrenmesidir. Kan şekerini hızlı yükselten basit şekerler yerine lif miktarı yüksek, kan şekerini daha yavaş yükselten, sağlığı geliştirmede daha etkin kompleks karbonhidratları seçmek faydalı olacaktır.

Kompleks Karbohhidratlar Nelerdir?

Kompleks karbohhidratlar, tam tahıl taneleri, kepekli pirinç, makarna, bulgur, tam buğday ekmekleri, çavdar, yulaf gibi besinler; basit şekerler ise çay şekeri, reçel, bal ve marmelat gibi gıdalardır.

Diyet programında karbonhidrat kaynaklarını öncelikli olarak ekmek ve ekmek yerine geçenler ile meyve grubu besinler oluşturur. Bu besinler diyette mutlaka olmalı ancak yenilecek miktar ve zamanlama çok iyi belirlenmelidir.

Gestasyonel diyabette sıkıntı her zaman kan şekerinin yükselmesi olmaz. Kan şekerinin düşmesi de yaşanır ve çok tehlikelidir.

Diyabetli Hamilelere 10 Altın Kurallar

Bu nedenle doktorun ve beslenme uzmanın istediği periyotlarda kan şekeri kontrolü yaptırmak, besin tüketim kaydı tutmak ve bu kayıtlar eşliğinde beslenme programını yenilemek gerekir. Annenin aldığı kilo, kan şekeri değerleri, yiyebildiği ve yiyemediği besinler göz önüne alınarak diyetisyen kontrolünde beslenme programı yenilenmelidir.

İşte 10 Altın Kural

1.Gebe kalınan kilonun hamilelik dönemi boyunca alınacak kiloyu belirledi unutulmamalıdır.

2.Gestasyonel diyabeti (gebelikte şeker) olan kişinin beslenme programı, mutlaka beslenme uzmanı ile hazırlanmalıdır.

3.Diyet, anne adayına özel hesaplanmalı, onun seveceği besinlerden oluşmalı ve sosyal yaşantısına uygun olmalıdır.

4.Öğün ve ara öğünler kaçırılmamalıdır.

5.Hangi besinlerin karbonhidrat içerdiği öğrenilmelidir. Buna göre, öğünde alması gereken karbonhidrat kaynağı besinlerini kişi kendi seçebilmelidir.

6.Gebeliği izleyen doktorun önereceği ölçüde fiziksel aktivite yapılmalıdır.

7.Bol su içilmelidir.

8.Basit şekerlerden uzak durulmalıdır.

9.Kompleks karbonhidratlara ağırlık verilmelidir.

10.Bol posa tüketilmelidir.

Diyabetli Hamilelere 10 Altın Kurallar

Diyabetli Hamileler İçin Bir Günlük Örnek Mönü

KAHVALTI

3 dilim esmer ekmek
2 dilim az yağlı peynir veya 1 haşlanmış yumurta ve 1 dilim az yağlı peynir
Mevsimine uygun bol çiğ sebze
5-6 adet zeytin (tuzsuz)
Şekersiz açık çay

ARA

1 porsiyon mevye
Yarım kase az yağlı yoğurt veya yarım bardak az yağlı süt

ÖĞLE

1 kase çorba
100-150 gram et veya tavuk veya balık
Salata (1-2 tatlı kaşığı zeytinyağlı)
3 dilim esmer ekmek veya ekmek yerine geçenler

ARA

1 meyve
1 kase az yağlı yoğurt
1 dilim esmer ekmek veya ekmek yerine geçenler

AKŞAM

1 kase çorba
Etsiz sebze yemeği
1 kase az yağlı yoğurt
2 dilim esmer ekmek veya ekmek yerine geçenler

ARA

1 porsiyon meyve
8-10 adet fındık

ARA (yatana kadar geçen süre fazla ise)

Yarım kase az yağlı yoğurt veya yarım bardak az yağlı süt
1 dilim esmer ekmek veya 3 kaşık yulaf gevreği

Konular :