HAMİLELİK ÖNCESİ

Sık Kullanılan İlaçlar Kısırlık Sebebi Olabiliyor

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.01.2018

Sık Kullanılan İlaçlar Kısırlık Sebebi Olabiliyor

Etken maddesi 'İbuprofen' olan ilaçlarla ilgili yapılan bir araştırma, tıp dünyasında büyük yankı uyandırdı. Sağlık Bakanlığı'nın da gündemine aldığı bu etken maddeyi içeren ilaçların, uzun süre kullanımında kısırlık, iktidarsızlık, depresyon ve kas erimesi sorunlarına sebep olabileceği açıklandı.

Çok kullanılan ilaçlarda ‘kısırlık’ tehlikesi

Fransız ve Danimarkalı bilim insanları, ibuprofen etken maddeli ilaçların kullanımı ile ilgili çarpıcı sonuçlara ulaştı. Yapılan çalışmada, yaygın olarak kullanılan bu ilaçların kısırlık, iktidarsızlık, depresyon ve kas erimesine yol açabileceği belirlendi. Sağlık Bakanlığı’nın da ilk komisyon toplantısında bu araştırmanın sonuçlarını değerlendireceği belirtildi.

Habertürk’ten Öznur Karslı’nın haberine göre Fransız ve Danimarkalı bilim insanlarının ABD'nin Ulusal Bilim Akdemisi'nin PNAS Dergisi'nde yayımlanan araştırmasında, ibuprofen'in yoğun kullanımı “erkeklik hormonu” olarak anılan testosteron hormonu üretimini etkilediği ortaya konuldu. Bu etken madde aynı zamanda genç erkeklerin testislerinin fizyolojisini de değiştiriyor. İleri yaşlarda iktidarsızlık, cinsel iştahsızlık, depresyon ve hatta kas kaybına yol açıyor.

Aspirin, parasetemol ve ibuprofen içeren ilaçların hamilelikte aşırı dozda kullanımının, bebeklerin testislerinde şekil bozukluğuna yol açtığı daha önce kanıtlanmıştı. Fransız ve Danimakalı bilim insanları da çalışmalarını önce hamileler üzerinde denemeye başlamıştı. Araştırmanın ileri safhasında bu tür ilaçları sağlıklı erkekler üzerindeki etkisine geçildi.

Araştırma İçin 31 Genç Erkek İncelendi

Fransa Çevre ve Mesleki Sağlık Araştırma Enstitüsü'nden Bernard Jegou ve Kopenhag Üniversitesi'nden bir ekip tarafından yapılan klinik deneylerde 8-35 yaş arası 31 sağlıklı erkeğe 6 hafta boyunca günde 2 kez 600'er miligram (3 tablet) etken maddesi ibuprofen olan ilaçlar kullandırıldı. Bu sürenin sonunda deneklerin testosteron üretimini tetikleyen “luteinizan” hormonu seviyesinin arttığı ancak testosteron seviyesinin düştüğü tespit edildi. Ancak bilim insanları, kesin sonuçlara varılması için daha geniş denek grupları üzerinde klinik deneylerin sürmesi gerektiğini de vurguladı.

Sık Kullanılan İlaçlar Kısırlık Sebebi Olabiliyor

Sık Kullanılan İlaçlar Kısırlık Sebebi Olabiliyor

Yaygın Olarak Kullanılan Ağrı Kesicilere Dikkat!

“Ibuprofen”, ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap giderici özelliği nedeniyle soğuk algınlıklarından romatizmal ağrılara kadar pek çok hastalıkta yaygın olarak kullanılıyor. Bilim insanları bu ilaçların nadiren kullanılmasının belirgin bir sorun yaratmadığı görüşünde. Ancak düzenli kullanımı sorunlara neden olabilir. Örneğin bazı genç sporcular bu tür ilaçları doping etkisi yaratmadan ağrı kesici olarak düzenli olarak kullanıyor. Eklem ağrıları çekenler ve romatizma hastaları gibi kronik ağrılı hastalıkları bulunanlar da bu tür ilaçlara uzun süre başvuruyor.

PROF. DR. MUSTAFA BAHÇECİ: AĞRI KESİCİLER BİLİNÇSİZCE KULLANILIYOR

Çalışmanın sonuçlarını değerlendiren Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci “Dünyada evli çiftlerin yaklaşık %15'i çocuk sahibi olamama yani kısırlık problemi ile karşı karşıya. Bu çiftlerin %30-50'sinde sorun sperm üretimi ile yani erkek kısırlığı ile ilgili. Farklı hastalık ve sorunların çözümünde kullandığımız endüstriyel olarak üretilen ilaçların pek çoğu kapsamlı olarak değerlendirildikten sonra piyasaya sürülüyor olsa da çok azı kısırlık yapıcı etkileri yönünden inceleniyor. Gerçekleştirilen bu son çalışma da göstermekte ki, basit bir ağrı kesici kullanımı bile, kullanılan doz ve süreye bağlı olarak erkek bireylerde kısırlık yapıcı etkiye sahip” diyerek ağrı kesicilerin bilinçsizce ve doktor tavsiyesi olmadan kullanımında ortaya çıkabilecek sorunlara dikkat çekti.

Gebe ve Emzirme Dönemindeki Kadınlar Çok Dikkat Etmeli

Gebelik döneminde kontrolsüz olarak alınan ağrı kesicilerin doğan erkek bebeklerin testis gelişimlerini etkileyebildiğini ve hatta doğum öncesi oluşan anomali riskini arttırabildiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Bahçeci , “En basit ağrı kesicilerin bile yanlış kullanımının hem bizim hem de doğacak bebeklerimizin sağlığında olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle toplumda son derece yaygın olarak kullanılan ağrı kesicilerin kullanımı konusunda vatandaşların ve özellikle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin duyarlı olması gerek” diyerek gebe veya emzirme döneminde olan annelerin diğer konularda olduğu gibi bu konuda da gerekli hassasiyeti göstermesi ve uzmanına danışması gerektiğine vurgu yaptı.

VÜCUDUMUZ İNSAN YAPIMI MOLEKÜLLERE ADAPTE DEĞİL

Konuyla ilgili olarak kısırlık tedavilerinde öncelikle sperm ve yumurta kalitesini arttırmak için ek multivitamin desteği tedavilerinin yaygınlaştığını belirten Bahçeci Sağlık Grubu Bilimsel Direktörü Dr. Necati Fındıklı ise “Sperm ve yumurta üretiminde karşılaşılan vitamin eksikliklerini destek tedavileri ile kısmi olarak tedavi etmek mümkün fakat bundan daha da önemlisi aslında farkında olmadan günlük yaşantımızda vücudumuza aldığımız insan yapımı pek çok molekülün istemeden de olsa sperm ve yumurta üretiminde yarattığı sorunlar” dedi ve ekledi: “Özellikle erkek kısırlığı tanısı konmuş çiftlerde erkek bireylerin tedavi öncesinde günlük yaşantımızda gayet radikal olarak kullandığımız Tylenol gibi asetominofen içeren baş ağrısı ve ateş düşürücü olarak kullanılan ürünlerden ve mide asidi düzenleyici olarak kullanılan simetidin içeren ürünlerden mümkün olduğu kadar uzak durmalı” dedi.

Kaynak: Sözcü

Konular :