HAMİLELİK ÖNCESİ

“İkisi Birden Büyüsün” Doğru Bir Yaklaşım mı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 01.03.2013

İkisi Birden Büyüsün Doğru Bir Yaklaşım mı

Günümüzde kadınların kariyerleri açısından çocukları arasında daha az yıl bıraktığı görülüyor.Peki ama“ikisi birden büyüsün” doğru bir yaklaşım mı? İki bebek arasında ne kadar süre olmalıdır?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, hem annenin sağlığını korumak hem de sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için iki doğum arasında mutlaka 3 yıl ara verilmesi gerektiğini söylüyor.

Sık Aralıklarla Yapılan Doğum Anne Sağlığını Tehdit Ediyor

Doğum kontrol yöntemlerinin henüz çok gelişmediği dönemlerde kadınlar daha sık hamile kalıyordu. Çok çok kısa aralıklarla yapılan doğumlar, hem anne hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atıyor. Sık aralıklarla doğum yapan kadınlarda düşük, erken doğum, normalin altında kiloya sahip ya da anomalili bebek doğurma gibi riskler artıyor.

''İkisi Birden Büyüsün'' Anlayışı Tıbben Uygun Değil

Çok sık doğum yapan kadınlar, yaşıtlarına oranla çok daha hızlı yaşlanıyor. Halk arasında çok yaygın olan ''ikisi birden büyüsün'' anlayışının tıbben uygun değildir. Ülkemizde genellikle kardeşler arasında 1 ya da 2 yaş fark oluyor. Bu aslında çok yanlış. Çünkü, anne için doğuma hazırlık, doğum ve doğum sonrası ciddi ve bedeni yıpratıcı bir süreç.

Bedenin, Mutlaka Kendini Toparlaması ve Tekrar Güçlenmesi Gerekir

Doğumlar arasındaki süreçte kadın vücudunun tıpkı nadasa bırakılan toprak gibi dinlenmesi ve kendini yeni bir doğuma hazırlaması gereklidir. Dinlenmeye bırakılmayan kadın üreme organlarında çeşitli aksaklıklar ortaya çıkabilir. Kadının vücudu kendini toparlayacak süreyi bulamadığı için deformasyona uğrar, çeşitli hastalıklara açık hale gelir, ileri yaşlarda osteoporoz riski artar.

İkisi Birden Büyüsün Doğru Bir Yaklaşım mı

Sık Doğum Yapmak Annede Hangi Rahatsızlıklara Neden Olabilir?

Sık aralıklarla doğum yapan kadınlarda düşük, erken doğum, normalin altında kiloya sahip ya da anomalili bebek doğurma gibi riskler artıyor. Doğumun peşi sıra gerçekleşen gebeliklerde bebekte çeşitli gelişim bozuklukları ve bebek ölümlerine rastlanabiliyor. Sık doğum annede kansızlık, halsizlik, beslenme bozuklukları ve depresyon görülme olasılığı artıyor.

İlk Bebek, Bundan Olumsuz Etkilebilir

Bunların yanı sıra, ilk bebeğin hemen ardından gelen ikinci bebek, ilk bebeği gölgede bırakır. Bu da ilk bebeğin hem bedensel hem de ruhsal gelişimini olumsuz etkiler. Bu yüzden hem annenin hem de bebeklerin sağlığını tehlikeye atmamak amacıyla doğumdan hemen sonra aile planlama yöntemlerinden birini seçerek en az 2, iyisi 3 yıl gebe kalmamak tavsiye edilir.

Konular :