HAMİLELİK ÖNCESİ

Enfeksiyonlara Karşı Önleminizi Alın

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 12.02.2011

Enfeksiyonlara Karşı Önleminizi Alın

Hamilelikte bazı enfeksiyonlar bebekte çok ciddî bazı doğumsal anomalilere ve hastalıklara sebep olabilir. Bazıları ise aşılamayla önlenebilir. Kızamık, kabakulak, tetanoz, çocuk felci, kızamıkçık gibi aşısı olan bazı hastalıklara karşı doktorunuzdan aşı yapmasını isteyin. Çocukluk döneminde bunlara karşı aşılı olmuş olsanız bile şu anda bunlara karşı dirençli olmayabilirsiniz.

Eğer gebelikten önce aşılanırsanız bu hastalıklara karşı korunmuş olursunuz. Eğer aşı olmak isterseniz birleşmeden en az 3 ay önce olmalısınız. Bu zaman diliminde doğum kontrolü uygulamalısınız. Eğer ülkemizde bulunmayan enfeksiyonların bulunduğu bir ülkeye seyahati planlıyorsanız bu hastalıklara karşı aşıya ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer doğum kontrolü uygulamıyorsanız, gebelik boyunca muhtemel etkileri hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.


Hamilelik boyunca zararlı olan diğer bir enfeksiyon grubu da cinsel ilişki yoluyla geçen hastalıklardır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların birçok tipi olduğu gibi hem gebe kalmanızı engelleyebilir; hem de bebeğinize zarar verebilir. İnsan immün yetmezliği virüsü (HIV), üreme organlarındaki herpes hastalığı, bel soğukluğu (gonore) ve kilamidya, cinsel yolla geçen hastalıklardan sadece birkaçıdır.


Condom (prezarvatif) ve sperm öldürücüler gibi bazı doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Gebe kalmaya çalışan bir kadın hiçbir doğum kontrol yöntemini kullanmayacağı için cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riski daha yüksek olacaktır. Bu durum özellikle birden çok kişiyle ilişkiye girenler için çok daha geçerlidir.


Cinsel yolla geçen bir hastalığa yakalandığınızı düşünüyorsan» hemen doktorunuza gidip test yaptırabilir ve tedavi olabilirsiniz. Eşinizin de mutlaka tedavi olması gerekir ve tedavi tamamlanana kadar cinsel ilişki asla olmamalıdır.

Üreme çağındaki tüm kadınlar koruyucu hekimliğin bir parçası olarak aşı olmalıdırlar.


- Tetanos-Difteri destekleme aşısı (her 10 yılda bir)


- Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak (aşılı değilse) sadece bir kez


- Hepatit B* aşısı


- Pnemokok aşısı* (zaturre mikrobuna karşı)


- Grip aşısı*


*Bu aşılar, risk faktörlerine bağlı olarak ihtiyaç duyulursa yapılabilir.

Konular :