HAMİLELİK ÖNCESİ

Diş ve Dişeti Hastalıkları Düşük Kilolu Bebek Nedeni

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 22.10.2014

Dis ve Diseti Hastaliklari Dusuk Kilolu Bebek Nedeni

Hamileliğin erken safhalarında diş etlerinde şişlikler, kızarıklıklar gözlenebileceğini belirten uzmanlar, diş ve diş eti hastalıklarının düşük kilolu bebek riskini artırdığına dikkat çekti. Hamile kalmadan evveliyisi mi bir diş doktoruna mutlakagörünün.

Hamilelik Döneminde Diş ve Dişetleri Neden Hassaslaşır?

Hamilelikte tükürükteki asit miktarı arttığından dişler çürümeye daha yatkın hale gelir. İlk aylarda görülebilen kusma sonrasında ise anne adayının ağız hijyenine dikkat etmemesi de çürük riskini artıran bir diğer önemli etkendir. Üstelik dişetlerinde sorunu olan anne adayları ağız bakımına dikkat etmezlerse, hormonal değişime bağlı olarak da dişeti sorunları artar. Dişetleri kanayan anne adayı dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum, dişler üzerinde daha fazla bakteri birikmesine ve dişetlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya neden olur.

Ağız ve Diş Bakımı Neden Önemlidir?

Diş ve dişeti hastalıkları, düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimalini ve düşük riskini 7 kat arttırır. Bu nedenle hamileler, ağız bakımlarına ve beslenmelerine daha fazla özen göstermelidir.

Dis ve Diseti Hastaliklari Dusuk Kilolu Bebek Nedeni

Anne Adaylarını Ağız ve Diş Bakımı Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Anne adaylarının, hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına normal dönemden daha fazla özen göstermesi gerekir.

Hamilelik sırasında oluşan horon artışı, ağız mukozasını dış etkenlere özellikle de bakteri plaklarına karşı daha hassas yapar. Bunun için günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır.

Plak birikimi ve diş eti hastalıkları ile hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler arasında direkt bir ilişki vardır. Bu nedenle anne adayları, hamilelik öncesinde tam bir ağız muayenesinden geçerek optimal ağız hijyenine kavuşmalı ve bunu sürdürme alışkanlığını kazanmalıdır.

Anne adayları hamilelikte günde en az iki kez diş fırçası ve diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yapmalı, plak birikimine engel olmalıdır.

Hamilelikte ağız gargaraları ya da tuzlu ılık su ile gargara yapılmalıdır. Özellikle ılık tuzlu su dişetlerini rahatlatır ve dişeti hassasiyetini azaltır.

Hamilelik DönemindeDiş Tedavisi Yaptırılır mı?

Türk Diş Hekimleri Birliği'ne göre, bu dönemde dişlerin tedavisi 3 dönemde incelenir:

0-3 aylık dönem: Bu dönem hamileliğin en hassas olduğu dönemdir. Ağrıya neden olan ve müdahale edilmediğinde anneye ve bebeğe zarar verebilecek durumlarda dişhekimine gidilmelidir.

3-6 aylık dönem: Hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimleri, dolgular, kanal tedavileri yapılabilir. müdahalelerin yapılması için en uygun dönemdir.

6-9 aylık dönem; Bu dönemde bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmaktadır. İlk 3 aylık dönemde olduğu gibi acil tedaviler dışında herhangi bir uygulama yapılmamalıdır.

Hamileler Diş Röntgeni Çekimi Yaptırabilir mi?

Zorunlu hallerde anne adayına kurşun önlük giydirilerek röntgen çekilebilir.

Konular :