HAMİLELİK DÖNEMİ

Yaz Döneminde Hamilelik Daha mı Zor Geçer?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 16.07.2013

Yaz Döneminde Hamilelik Daha mı Zor Geçer

Anne adaylarının yaz aylarında karşılaşabilecekleri sorunları bilmesi ve gerekli önlemleri alması, kendilerinin ve bebeklerinin sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Bir kadının fiziksel ve ruhsal birçok değişim yaşadığı gebelik dönemi, yaz aylarının getirdiği sıcak ve nem yüküyle daha zorlu hale gelebiliyor. İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Özalp’ten bu zorlu süreci kolaylaştıracak öneriler.

Anne Adayları Yaz Aylarında Nelere Dikkat Etmeli?

Gebeliğin 5’ten 8’inci haftasına kadar süren döneminde, kalp damar sisteminde olması gereken normal değişimler başlamaktadır. Gebelikle birlikte kalp atım hızı bir miktar artar. Kalbin yükü fazlalaşırken, kan basıncı ilk 5 ay normal değerlerin altında seyreder. Hormonal değişimlerden dolayı damar duvarları zayıflar.

Yaz Döneminde Hamilelik Şikayetleri Artar

Gebelik döneminde hafif nefes darlığı, yorgunluk, şiddetli olmayan çarpıntı, yol yürüme mesafesinde kısalma, bacaklarda ciddi olmayan şişlikler, sırt üstü yatıldığında oluşan nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, göz kararması gibi sıkıntılar sıkça yaşanabilir. Bu sıkıntılar haliyle yaz aylarında daha sık ve şiddetli yaşanır. Bu durumla baş etmenin yolu, öğle saatlerinde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamak, güneşte uzun süre kalmamak ve yeteri kadar sıvı almaktır.

Hamilelik Lekelerini Güneş Koruyucuyla Önleyebilirsiniz

Anne adayları gebelik döneminde, cilt sağlığına daha fazla özen göstermelidir. Bu dönemde değişen hormon seviyeleri, ciltte de bazı değişikliklere yol açmaktadır. Gebelikte en çok karşılaşılan cilt problemlerinden biri ciltte görülen renk değişiklikleridir. Alın, burun, yanaklar ve çenede görülen lekeler genellikle doğum sonrası kaybolur.

Yaz Döneminde Hamilelik Daha mı Zor Geçer

Ne Zaman Güneşe Çıkmamalı?

Güneş ışınları ve gebelikte salgılanan hormonlar nedeniyle ortaya çıkan lekelerden korunmak için yüksek koruma faktörlü kremler tercih edilmeli, güneşin yoğun ve ışınlarının dik olduğu saatlerde açık havada bulunulmamalı, gölge alanlar tercih edilmeli, bol kıyafetler giyilmeli, şapka ve gözlük kullanılmalıdır.

Anne Adayları Enfeksiyonlara Karşı Hangi Önlemleri Almalı?

Gebelikte vajinal enfeksiyonlar sıklıkla görülmektedir. Bu durum yaz aylarında daha da çok ortaya çıkabilir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve güçlü bir bağışıklık sistemi, her türlü enfeksiyonla mücadele etmede önemli faktörlerdir. Gebelik döneminde genital bölgenin kuruluğuna dikkat edilmeli, pamuklu iç çamaşırı kullanmalıdır. Bunun yanında günlük pedler kullanılmamalı; sıkı, dar ve hava aldırmayan kıyafetler tercih edilmemelidir. Deniz ve havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayo ile kalmamak da vajinal enfeksiyon sıklığını azaltacaktır.

Düşük Riskiniz Varsa Deniz ve Havuza Girerken Doktorunuza Danışmalısınız

Anne adayının düşük ya da erken doğum tehlikesi yoksa gebelik döneminde deniz ve havuzdan yararlanılmasında sakınca yoktur. Ancak gebelik dönemi dışında da havuz kaynaklı enfeksiyon hastalıklarının daha sık görüldüğü unutulmamalıdır. Günün erken saatlerinde ve deniz suyunun temizliğine güvenilen yerlerde denize girmeye özen gösterilmelidir. Denize girerken, güneş yanıkları ve lekeleri, böcek ısırmaları ve düşmelere karşı da dikkatli olunmalıdır.

Konular :