HAMİLELİK DÖNEMİ

Hamilelik Dönemi Rahatsızlıklarından Koruyan 7 Öneri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 28.05.2013

Hamilelik Dönemi Rahatsızlıklarından Koruyan 7 Öneri

Kadınların pek çoğu hamilelik boyunca sağlığını korur, ancak vücutta meydana gelmekte olan muazzam değişiklikler birçok sorun ve rahatsızlığa yol açabilecek kapasitededir. Normal doğum öncesi bakımınıza ek olarak kullanabileceğiniz doğal yöntemler, sadece doktorunuzun tavsiye ettiği zorunlu ilaçları almanız gereken bu dönemde özellikle fayda sağlar.

Dokuz ay süren hamileliğin kadının vücudu üzerinde bazen sorunlara yol açabilecek muazzam etkileri olmaktadır. Büyümekte olan rahim diğer iç organların üzerine basınç yapabilir, bu da mide ekşimesinden kaynaklı olarak boğazda yanma hissi, kabızlık, basur, varis ve idrar kaçırma gibi durumlara neden olabilir.

Bebek, plesenta, amniyotik sıvı, kan hacminin artışı ve ekstra yağ depolarından dolayı artan ağırlık, halsizlik ve sırt ağırlısına yol açabilir. Bebeğin demir, kalsiyum ve diğer mineral ihtiyaçları annenin anemik olmasına ve diş sorunları riskinin artmasına neden olabilir.

Hamilelik Dönemi Rahatsızlıklarından Koruyan 7 Öneri

Bunlara ek olarak, vücudun değişen metabolizma, hormon ve bağışıklık sistemi yapısı, diyabet, candida enfeksiyonları, baygınlık kaşıntı, bulantı ve kusma, dişeti sorunları ve bacak krampları olasılığı yükseltir.

Ciddi bir durum olan preeklampsi, yüksek tansiyon, migren, sıvı birimi (ellerin, yüzün ve ayak bileklerinin şişmesine neden olur) ve idrara protein sızmasına yol açabilir. Tedavi edilmediği takdirde, bebeğe giden oksijen ve besin maddesi miktarını etkileyebilir ve düşüğe neden olabilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Ne Zaman Ciddiye Alınmalı?

Karnın hafifçe gerilmesi hamileliğin genellikle beşinci ayından itibaren ortaya çıkan bir durumdur. Ancak bu durum hafif bir rahatsızlıktan öteye geçmemelidir. Hamileliğin herhangi bir döneminde hissedilen karın ağrısı, özellikle de vajinal kanamayla beraber görülüyorsa, ciddiye alınmalıdır. Acil olarak tıbbi yardım gerektiren bir duruma işaret ediyor olabilir.

Hamilelik Dönemindeki Sırt Ağrıların Engellemek İçin Ne Yapmalı?

Ayakta duruken sırtınızın zorlanması ile diğer ağrı ve sızıların ortaya çıkma riskini azaltmak için ayaklarınız birbirinden omuz genişliği uzaklıkta tutun, omuzlarınız gevşek bırakın ve kalçalarınızı sıkın.

Hamilelikte karşılaşılan pek çok küçük sorun, sizin ve eşinizin hamilelikten önce azami düzeyde sağlıklı olmanız ile önlenebilir veya en aza indirgenebilir.

Hamile olduğunuz öğrendikten sonra, doğal yollarla sağlıklı bir hamilelik geçirmek için bunlara dikkat edin:

Sağlıklı Hamilelik Dönemi İçin Bunlara Dikkat

1)Beslenme:

Folik asit, kalsiyum, demir, temel yağ asitleri ve B1, B2, C ve D vitaminleri bakımından zengin yiyeceklerden bolca tüketerek sağlıklı bir şekilde beslenin.

Ortalama bir kadının günde yaklaşık 200 ekstra kalorisye –domatesli küçük bir sandiviçe eşdeğer- ihtiyacı vardır.

Dengeli öğünler ve atıştırmalar bebeğinizin normal doğum kilosuna sahip olması ihtimalini artırırken, büyüdüğünde diyabet, obezite, yüksek tansiyon ve damar hastalığı yaşama olasılığını da azaltır. Sağlıklı beslenme aynı zamanda sizi de temel besin maddelerinin eksikliğinden korumaya yardımcı olur.

2)Bol Bol Meyve ve Sebze Tüketin:

Günde en az beş porsiyon meyve ve sebze yiyin. Birçok meyve ve sebze, kimyasal yapısı aspirine benzeyen ve kanın pıhtılaşma oranını düşüren doğal salisatlar içerir. Yüksek miktarda salisilat alımının preeklampsi ve düşük risklerini azaltabileceği düşünülmektedir.

Hamilelik Dönemi Rahatsızlıklarından Koruyan 7 Öneri

3)Hamilelik Döneminde Uzak Durulması GerekenYiyecekler:

Ciğer, ciğer ürünleri ve A vitamini içeren yiyecekleri kesin veya sınırlayın. Fazla A vitamini doğum kusurlarına yol açabilir.

4)Fazla Proteinden Kaçının:

Hassasiyetinizin bulunduğu hiçbir besini yemeyin. Ayrıca proteinli yiyeceklerden de bir oturuşta fazla tüketmekten kaçınmak suretiyle bebeğin o yiyeceğe karşı hassasiyet geliştirme riskini azaltır.

5)Egzersiz:

Her gün ölçülü olarak egzersiz yapın. (doktorunuzun onayını aldıktan sonra)

Hamilelik Dönemi Rahatsızlıklarından Koruyan 7 Öneri

Eğer başınızdan bir düşük veya erken doğum geçtiyse ya da bu kez öyle bir taşıyorsanız, yakın temas gerektiren sporlar veya hızlı aerobik ve koşu gibi sarsıcı egzersizler yapmayın.

6) Çalışıyorsanız Doğum İznine ErkenÇıkın ve Bol Bol Dinlenin:

Günde birkaç kere pelvis zemini ezgersizleri yapın. Bunlar idrar kaçırma ihtimalini azaltır, doğumun ikinci evresinde bebeğin vajinadan aşağıya inişi üzerindeki kontrolünüzü artırır ve doğum sonrasında idrar kaçırma riskini düşürür.

6)Vitamin ve Mineral Takviyeleri Alın

Doktorunuzun vereceği vitamin ve mineral takviyelerini kullanarak besin depolarınızı tüketmekten koruyabilirsiniz. Doktorunuzdan bu konuda tavsiye alın.

7)Dinlenme

Yeterince dinlenin ve olabildiğince erken doğum iznine çıkın. Hamileliklerinin büyük bir kısmını işte geçiren kadınların erken doğum yapma riskleri daha yüksektir. İkisi de düşüğe neden olabileceği için kendinizi yormaktan ve uzun süre ayakta kalmaktan kaçının.

Konular :